úterý 2. září 2014

Tak jsem tu naši domácí bylinkovou lékárničku trochu rozjela...

... a připravila na chladnější období další bylinkový sirup. Po loni na podzim vyrobeném sirupu zázvorovém, přišly na letos jaře na řadu sirupy pampeliškový a z bezových květů. Na přelomu léta a podzimu jsem se dostala konečně i k výrobě šalvějového sirupu. Recept, ze kterého jsem vycházela, najdete u Marti. 


O šalvěji a mému obdivu k ní jsem toho napsala dost už začátkem letních prázdnin. Důvody, proč jsem při výrobě dalšího sirupu sáhla právě po této bylině, tak není třeba znovu rozepisovat :-)

Štítky jsou tentokrát tak trochu recy - použila jsem bílý vlnitý papír z bonboniéry, zbytek jutového provázku a černou čtvrtku.

A kromě bezinkového likéru, který jsem zkoušela s velkým ohlasem už loni, chci letos na podzim vyzkoušet ještě sirup z černých bezinek.... Oproti loňsku mám však bylinkový deficit u máty a meduňky... třeba to ještě nějakou tou lahvinkou napravím :-))

Ať i vám dělá zpracování bylinek stejnou radost jako mně a hlavně ať vám v tu pravou chvíli přináší výrobky z nich patřičnou úlevu

Anička

6 komentářů:

  1. Juuj, to je krása. :) Mne sa nedarí vypestovať šalviu. Zo semienka. Asi budem musieť skúsiť kúpiť hotovú..keď miniem všetky semienka. :)
    A mäta nám tento rok splesnela...asi príliš mokro bolo. :( Ešteže som stihla urobiť na jar aspoň jednu dávku sirupu.

    Sirupom zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majo, já jsem kdysi taky zkoušela pěstovat šalvěj ze semínka a moc mi to nešlo. Se zakoupenou sazeničkou mi to jde o poznání lépe :-) O plesnivé mátě jsem ještě neslyšela. Naopak vím, že ji trochu vlhčí půda docela svědčí... No možná letos lilo opravdu příliš...

      Vymazat
  2. Super...uvidíš, jak je sirup skvělý.
    Pa Martina

    OdpovědětVymazat
  3. Fíha to je krása :)) Přírodní domácí věci jsou nej!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Hlavně když je to pěkně nazdobené, viď? :-)))

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna