sobota 30. srpna 2014

Nápad na uspořádání "zelené" výměny...

..., kterou uspořádala Světluška během tohoto léta, mne nadchl. 


Její podstata spočívá ve výměně živých květin všeho druhu - od pokojových, přes bylinky, až k venkovním trvalkám (výjimečně jednoletek v podobě zralých, životaschopných semínek), okrasným keřům či stromům (mám na mysli mladé sazeničky, ne třímetrové stromy :-)). Vše vlastní, ne zakoupené! Zasílat můžete celé rostliny, řízky (raději alespoň lehce zakořeněné), cibulky či hlízy nebo i zmiňovaná semínka. 

Jako velká milovnice květin, keřů i stromů jsem však váhala, zda je období vrcholného léta tím nejlepším pro takovou akci. Přelom léta a podzimu se mi zdá být pro uspořádání zelené výměny vhodnější. 

Navíc jsem zaregistrovala, že právě na sklonku včerejšího dne se sledovanost tohoto blogu přehoupla přes 100 tis. návštěv. A to stojí za oslavu. Díky, že čtete nebo jen prohlížíte obrázky. Že nepíšu jen "do šuplíku". Ještě kdyby ten stý pravidelný čtenář na sebe nenechával tak čekat a nenapínal mě... :-) 

Ale zpátky k zelené výměně - ráda bych právě teď vyzvala všechny zájemce, aby se přihlásili zde do komentářů - kromě kontaktního e-mailu/případně vašeho blogu můžete jmenovat rostliny, které by vašemu srdéčku udělaly největší radost :-) Vaše přání nemusí být zcela naplněno, ale pokud dárce váhá a vybírá z více variant, určitě trochu navigace správným směrem uvítá :-)


Technicky by vše mělo probíhat tak jako u Světlušky, tj. BALÍČKY ODESÍLÁME, TAK JAK SE HLÁSÍME - VŽDY TOMU ZA NÁMI. Tzn. - první přihlášené budu balíček odesílat já. První z vás pak bude odesílat druhé přihlášené, druhá pošle třetí přihlášené a tak dále - jakmile vyhlásíme stop stav (asi za měsíc), poslední odešle dárek mně. Jste-li dočasně poslední, počkejte prosím na přihlášení další účastnice, nebo na uzávěrku.

Všechny příjemce prosím, aby si průběžně sledovali další přihlášené účastníky výměny a mailem se ozvali svým dárcům (tedy osobě, která se do výměny přihlásila po nich), napsali na uvedený kontaktní mail dárce svou poštovní adresu. Dárce pak prosím o odpověď a hlavně info o odeslání.
 
Světluška doporučovala celé rostliny posílat bez květináče a bez hlíny - pokud někde rostou, raději je vytáhnout, oklepat, kořeny proprat, obalit např. mokrou papírovou utěrkou, do sáčku a do krabičky. Já bych volila spíše cestu květináčů a následné obalení do mokré papírové útěrky či novin a sáčku a pak šetrné uložení do krabičky. Posuďte ale případ od případu samy.

Naprostou samozřejmostí by mělo být odeslání rostliny zdravé, bez parazitů a chorob, měla by mít vůli růst a ne živořit. Myslím, že není třeba příliš zdůrazňovat, že zasílání rostlin koncem týdne nebude pro rostlinu tím pravým ořechovým...

Tak teď už jen prosba na závěr - prosím, hlaste se jen vy, které máte opravdu zájem dárek dostat i odeslat!

Moc se těším na další nadšené zelené příznivce :-)

Krásný den
Anička

6 komentářů:

  1. Jůů, to je ale správňácká výměna! Já bych toužila a prahla po nějakých krásných dvouletkách a víceletkách, jako třeba náprstníky, divizny, slézové růže a tak :-) Ale radost udělá v podstatě cokoli, co přežije ve vyšších polohách (400m.nm., dlouhá zima, více vlhka) :-) Kontaktní mail je goretti@seznam.cz :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Aničko, to je skvělá výměna. Do výměn ručních prací bych se nepřihlásila, nemám tak šikovné ruce, ale tohle mě moc zaujalo. Chodím na vaše stránky moc ráda, i když moc komentáře nevkládám. Snad se mi podaří vyplnit přání té, která napíše komentář pode mě. A co by udělalo radost mě? V podstatě všechno, ale poslení dobou jsem slyšela o angínovníku, nebo třeba muchovník na vašich stránkách mě zaujal, miluji květiny se žlutými květy. Ale jinak vše co je zelené a roste to v zemi je moje gusto. Kontaktní mail je xlukesovaj@seznam.cz. Krásný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, díky za komentář a hlavně účast. Doufám, že si naší výměnu brzy najde nějaká další "zelená" duše :-)

      Vymazat
  3. Já bych také prosila... staročeské rostliny-náprstník, flox,slézové růže, diviznu... iris86@post.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi líto, tato výměna už proběhla, tak třeba zase někdy příště .-) Krásný večer A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna