sobota 22. června 2013

Katalpa podruhé
















Vzpomínáte si, jak jsem se Vám "chlubila" se staronovým "katalpím" přírůstkem do naší zahrady? (http://agnieszcinykratochvile.blogspot.cz/2013/06/pribeh-nasi-katalpy.html) A vzpomínáte si, jak jsem se v jednom z červnových příspěvků (http://agnieszcinykratochvile.blogspot.cz/2013/06/navsteva-zoo.html) v závěru zmínila, že si budu brzy pomyslně sypat popel na hlavu?

Tak ten okamžik právě nastává :-)

V prvním z dvou uvedených příspěvků jsem zveřejnila jako druhou v pořadí fotografii, na které jsem demonstrovala vzrostlou katalpu trubačovitou NANA. Při poslední návštěvě zoo, kde jsem se narozdíl od Viktorky a manžela věnovala jako náruživý milovník flóry spíše rostlinám (přiznávám se bez mučení) než zvířatům. Ale díky tomu jsem učinila jeden obrovský (alespoň pro mne) objev. 

Narazili jsme na strom "katalpu", nadšeně jsem volala muže, ať se jde na ten zázrak podívat (i když ji máme na zahradě, stále se stejným nadšením obdivuji i všechny další exempláře v širokém okolí, pokud na nějaké narazím). I manžel obdivně vzhlížel k pěknému kousku a zasnil se, jaké to bude, až ten náš kousek také tak vyroste. A pak se to stalo. Obešla jsem strom z druhé strany a tam tabulka s názvem "jilm horský". Hned další den jsem si šla ověřit, co nám to u té naší pošty vlastně roste.... a je to zase jilm horský CAMPERDOWNII! No, co vám budu povídat, zhroutil se mi skoro celý můj katalpí svět :-)

Tak toto je list jilmu horského CAMPERDOWNII
Toto je list katalpy trubačovité NANA
Poctivě jsem se manželovi přiznala, stejně jako teď vám. Spletla jsem se. Teď už ale katalpu i v případě mladého stromu bezpečně od jilmu horského rozeznám (podle listu - katalpa má velký hladký srdcovitý list, jilm podobný velký list, ale povrch je zvrásněný). A také koruna katalpy je zejména v mládí více kulovitá než u zmiňovaného kultivaru habru.

A tak končím s omluvou za neúmyslnou mystifikaci. Teď už ale katalpu bezpečně poznáte taky, ne? :-))

Krásný víkend

Anička

1 komentář:

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna