sobota 23. února 2013

Háčkované tulipánky

Za okny přibylo pěkných pár centimetrů sněhu, z čehož mám (podle toho, co si čtu na vašich blozích) asi jako jediná z vás upřímnou radost. Přestože tedy zima ještě pevně drží nadvládu nad přírodou, byla jsem doslova udolána záplavou zpráv o přípravách na jaro ve vašich domácnostech. A možná, že slovo "přípravy" už není ani na místě, vy už jste si to jaro prostě doma udělaly, ať je venku bílo, jak chce :-) Tolik krásné jarní inspirace pohromadě... to udolá i toho největšího nadšence bílé zimy. Člověk se prostě na ten odchod zimy a nástup jara musí těšit, i kdyby nechtěl :-) 

Tak moc, že jsem včera večer vzala do rukou háček a začala háčkovat tulipánky. Inspirovala mě Athena, která na svém blogu (http://chezathena.blogspot.cz/2013/02/tulipanovy.htmlpřed nedávnem jednu takovou háčkovanou tulipánkovou výzdobu zveřejnila. Háčkovala jsem od oka a myslím, že by to pro vás zkušené šikulky byla zábava, kterou byste zvládly levou zadní. Možná se ale najde pár začátečnic, které návod na něco jednoduchého ocení. Pro ten případ jsem si udělala pár poznámek.  Na rozdíl od Atheny jsem ale háčkovala vždy po dvou dílech ke každému tulipánku, které jsem sháčkovala dohromady a trochu vycpala dutým vláknem. Pouhé naškrobení "jednovrstevných" tulipánů by u nás asi neobstálo, Viki zlikviduje, na co přijde a ty "vycpané" tulipánky se mi přece jen jeví jako odolnější :-) 

A tady je ten návod:
Háčkovala jsem ze zbytků příze CATANIA. Princip je jednoduchý - nejdřív se uháčkuje kulatý základ, na který se naháčkují 3 cípky tulipánu.

Použité zkratky:
ř.o. - řetízkové oko
p.o. - pevné oko
k.s. - krátký sloupek
p.s. - polodlouhý sloupek
d.s. - dlouhý sloupek
2d.s. - 2krát nahozený dlouhý sloupek
ř. - řada
Není-li řečeno jinak, pak na začátku každé řady uháčkujeme místo 1 dlouhého sloupku 2 řetízková oka.

Uháčkujeme 3 - 4 ř.o. a spojíme do kroužku p.o.
1.ř. do kroužku uháčkujeme 12 d.s. a spojíme p.o.,
2.ř. každý d.s. předchozí řady zdvojíme, na konci budeme mít 24 d.s. a spojíme p.o.,
3.ř. každý druhý d.s. předchozí řady zdvojíme, na konci budeme mít 36 d.s. a spojíme p.o.,
4.ř. každý třetí d.s. předchozí řady zdvojíme, na konci budeme mít 48 d.s. a spojíme p.o.





Kulatý základ máme hotov, pokračujeme cípky tulipánu.
5.ř. uháčkujeme 6 ř.o., do 5.ř.o. uháčkujeme 1 k.s., do 4.ř.o. uháčkujeme 1 p.s., do 3.ř.o. uháčkujeme 1 d.s., do 2.ř.o. uháčkujeme 1 d.s. a do 1.ř.o. uháčkujeme 1 2d.s., spojíme s kulatým základem p.o. do 4.d.s. předchozí řady a pokračujeme 1 k.s. a dále pokračujeme 1 p.s., 1 d.s., 1 2d.s., 1 d.s., 1 p.s., 1 k.s., uděláme p.o. do dalšího d.s. předchozí řady a opět uháčkujeme 6 ř.o, do 5.ř.o. uháčkujeme 1 k.s., do 4.ř.o. uháčkujeme 1 p.s., do 3.ř.o. uháčkujeme 1 d.s., do 2.ř.o. uháčkujeme 1 d.s. a do 1.ř.o. uháčkujeme 1 2d.s., spojíme s kulatým základem p.o. do 16.d.s. předchozí řady a ukončíme. 


Uháčkujeme ještě jeden identický díl a oba díly následně spojíme ruby k sobě a sháčkujeme krátkými sloupky. Nezapomeneme si v polovině spodní části tulipánového květu vložit před sháčkováním špejli či dřevěnou větvičku, kousek tenké tyče ap. a vyplnit útroby tulipánového květu dutým vláknem či vatou. Přivážeme kousek stužky a dekorujeme do vázy, květináčů, kdekoliv dle libosti :-)







A aby toho jara i u nás doma nebylo málo, začala jsem háčkovat i prvního jarního zpěváčka, návod na něj jsem našla na mimibazaru zde: http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=11736. Ten ještě není hotový, chybí mu sice už jen jedno křídlo a zobáček, ale musím říct, že ten finiš - to je pro mě zkouška trpělivosti... Až bude hotov, určitě se zase pochlubím :-)

Skoro se to bojím napsat... ale i tak krásný zasněžený víkend :-)

Anička

1 komentář:

  1. Anicko, dekuji ti za navstevu na mem blogu a moc krasny komentar! Tulipanky mas moc hezke i ty kulate podlozky a tu bilou vazicku. Skoda ze neumim hackovat :( je to pro me "spanelska vesnice" ale chtela bych se to naucit! :)))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna