středa 4. října 2017

(Nejen) pro malé botaniky...

... ale také pro všechny, kteří se rádi toulají v říši květin, je určena sada botanických pexes "Neznáš? Poznáš!". Jednotlivé sady obsahují kytičky našich luhů a hájů seskupené do určitého barevného odstínu a dají se různě nakombinovat. 

Zahrát si tak můžete obrovské pexeso nebo výběr zúžit a zkombinovat druhy, které se potřebujeme ještě doučit. Na stránkách pexes najdete tipy na různé kombinace rostlin ze všech vydaných sad (např. jarní květy, lesní druhy ad.)

Součástí pexes je i kartička, na níž najdete kromě latinských názvů rostlin i bližší informace o samotných rostlinkách.

Myslím, že by to mohla být i skvělá učební pomůcka pro výuku botaniky v hodinách přírodopisu.


Dozvěděla jsem se o nich docela náhodou, když jsem narazila na stránky jejich autorky na Facebooku a nemohla jsem odolat. Objednala jsem rovnou všechny sady :-) A dorazily právě včas. Naše děti momentálně touží pracovat jako maminka s kytičkami, začínají mi koukat "pod ruce" a chtějí být jednou zahradníky a zahradními architekty... :-) 

Pokud se vám pexesa také líbí, objednat se dají zde.

Krásné dny

A.

6 komentářů:

  1. Aničko,
    to je skvělá učební pomůcka i pro laiky :-)
    Nedivím se, že tvé děti chtějí být jako maminka ;-)
    To má pubertální dcera ani náhodou a Šíma spíše jako tatínek ;-D
    Já teď momentálně sháním nějakou vhodnou knížku o přírodě pro Šímu.
    Nemáš nějaký tip ?
    Tuhle se mě totiž, když nemohl už najít na zahradě ani jednu ostružinu, malinu, jahodu,...zeptal proč končí příroda ? Že on přece potřebuje ovoce ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, náhodou o jedné moc pěkné vím. Chtěla jsem o ní napsat už o prázdninách, ale pak se mi to v zápalu aktivit vykouřilo z hlavy. Pořídila jsem si ji na jižní Moravě ve zámecké zahradě ve Valticích, ale určitě bude k sehnání i jinde. Je hezky ilustrovaná i pěkně psaná. Jmenuje se "Rostlinopis - podivuhodné pravdy a výmysly ze zeleného světa", napsal Jiří Dvořák a ilustrovala Alžběta Skálová. Vydalo nakladatelství Baobab. Měj se krásně A.

      Vymazat
  2. Pexesa mě vždycky bavila a je velká škoda, že je u nás nevyužívali ve škole jako učební pomůcku, myslím, že učení hrou je mnohem efektivní než jen sedět nad učebnicí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, je to trochu o učitelích, jak tu výuku pojmou... Ostatně jako u všeho lidského počínání, vše je o lidech a je jedno, o jakou profesi jde. Ale věřím, že se mnohé zlepšilo od dob, kdy jsme ve školních lavicích také sedávaly. Alespoň pokud mohu soudit z toho, co si čtu na blozích některých blogerek - učitelek a co vidím i u své mladší sestry - učitelky :-) A na druhou stranu, já zažila i před těmi dvaceti, třiceti lety skvělé učitele vymykající se průměru, na které moc ráda dodneška vzpomínám :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  3. Ahoj Aničko,děkuji za tip, již jsem objednala. :-)Já si je zalaminuji a využiji i ve družině. ;-) Krásný den. D.
    Večer to u nás dooost foukalo, stále prší, ale jak se říká: není špatného počasí, ale špatného oblečení. Vysvětlujeme i dětem, když jdeme na krátkou vycházku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já jsem u toho příspěvku trochu myslela i na Tebe... že by se Ti mohly líbit :-) Tak mě moc těší, že ses "chytla" .-) Tak ať brzy dorazí a užijete si s nimi hezkou zábavu. A s počasí souhlasím... už jsme dneska hodně zhýčkaní a když se počasí trochu zhorší, zůstáváme doma "za pecí" a slezeme s ní až na jaře... ale s vhodným oděním jsou procházky venku i v pošmourných dnech výborné - pro tělo (otužování) i duši (hlava si odpočine) :-) Díky za připomínku! Krásné dny A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna