sobota 14. října 2017

Hradec nad Moravicí...

... byl naším dnešním cílem výletu, ke kterému jsme přemluvila rodinu (no rodinu... děti byly nadšené hned, muži se moc nechtělo, ale byl v menšině .-)). Naposledy jsem tady byla před mnoha lety, ještě v dobách "před dětmi" a to místo se mi zalíbilo na první pohled.

Utuženi pozitivními dojmy z letošního léta, že už to vážně zvládneme, absolvovali jsme s dětmi komentovanou prohlídku Bílého zámku. Líbí se mi, že se dá v programu najít i upravená verze vhodná i pro rodiny s menšími dětmi - je o něco kratší a pro děti záživnější. 


Musím přiznat, že mne tato forma docela oslovila i osobně. Spoustu historických dat a jmen si běžný člověk stejně během té chvilky nezapamatuje a dnes již není velký problém informace dohledat pohodlně z domova na internetu nebo při návštěvě knihovny či knihkupectví. 

Co člověku ale téměř stoprocentně utkví v hlavě, jsou zajímavosti ze života lidí, kteří zámek obývali, o tom, jací byli, kteří byli poddanými oblíbeni a naopak kdo k oblíbencům nepatřil, kdo s kým a proti komu... ap. (to mám ověřeno ještě z dob středoškolských studií - kdy si celá třída díky našemu češtináři bezpečně pamatovala kdejakou "zákulisní" informaci o tom kterém spisovateli, což se o naší znalosti významných děl, kterými obohatili tento svět, zdaleka nedalo tvrdit... škoda, že jich nepouštěl víc... těch zákulisních informací, samozřejmě :-))).

A o trochu toho zákulisí jsme ani dnes nebyli při prohlídce ochuzeni... a také o odpovědi na dotazy malých návštěvníků, kterých bylo v celé skupině asi 95 % (dostali jsme se při prohlídce do skupiny plné skautských dětí). Líbila se mi ta bezprostřednost z jejich strany a zatím také absence obav z toho, že by položená otázka mohla být považována jako hloupá, nemístná ap. Všechny byly zodpovězeny a celý výklad to hezky oživilo.

Trochu mě mrzí, že se mi nepodařilo rodinu přemluvit na delší procházku k zámkům přiléhajícím parkem (do areálu patří i tzv. Červený zámek, který byl postaven mnohem později a sloužil výhradně jako užitkový komplex - v současné době je v rekonstrukci), na kterou jsem se také moc těšila. Děti už ale byly unavené, tak možná někdy příště...

Krásný sobotní večer 

A.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna