sobota 22. dubna 2017

"Specialista"...

... na výrobu dárků na poslední chvíli :-) 

Tento je pro Jiříčka k jeho čtvrtým narozeninám. Měla jsem trochu obavy, zda tuhle patchworkovou deku zvládnu včas, ale byly zbytečné. Začala jsem totiž tvořit ve SPRÁVNOU chvíli! :-) 

Na poslední chvíli, ale současně ve chvíli, kdy jsem měla obrovskou chuť zase hodně tvořit. A to je to nejlepší znamení připravit se na pomyslnou startovní čáru pro každého kreativce :-)


Svěží kombinace jarně zelené s tyrkysovou a dekory puntíků, proužků, trojúhelníků a oblíbeného koníčkového motivu.
Velikost deky je 110 x 142 cm, celkem 63 čtverců.

Možná to je jen můj subjektivní dojem, ale mám pocit, že na poslední chvíli mne napadají ty nejlepší věci. A nejen to. Když mi skoro hoří za patami, dokážu se vybičovat k mimořádné výkonnosti :-)

Je to zvláštní. Vždycky jsem o sobě tvrdila, že jsem "plánovací" typ - obvykle přicházím všude na čas (ne-li dřív), úkoly zásadně odevzdávám v předtermínech (i zkoušky jsem na vysoké dělala v předtermínech... abych si protáhla prázdniny :-)), ráda jsem měla věci "pod kontrolou" - takže svůj pracovní program jsem měla vždy perfektně zorganizovaný tak, abych nemusela na poslední chvíli zbytečně stresovat. Byla jsem (a stále to platí) hrozně citlivá na neefektivitu, plýtvání časem...

Co mám ale děti, něco se změnilo. Stále jsem "termínovaná", ale pracuji s podstatně kratšími časovými úseky. A hlavně pokud jde o vše, co souvisí s kreativitou, víc si věřím (že to zvládnu a včas) a dávám na svou intuici a netlačím se do tvoření za každou cenu tzv. na písknutí, když by to bylo zrovna třeba nebo by se to zrovna hodilo, pokud nemám náladu, chuť, prostě "tvořivou". A nápady i přesto (nebo právě proto) nakonec přichází (i když často v noci, nebo těsně před tím, než usnu, nebo když nemohu spát), i radost z jejich realizace.... na poslední chvíli :-) Ale když pak přijde "tvořivá", jsem k nezastavení. Mám v tu chvíli pocit, že když si všechno nepoznačím, nebo ještě lépe hned nezrealizuji, přijdu o všechno. To mě pak žene kupředu.

Jak to máte se svou kreativitou vy?

Krásný víkend, jaro už je snad opět zpátky .-)

A.

26 komentářů:

  1. Ahoj Aničko, začnu od konce. U nás ještě jaro zpět není. Koukala jsem, že něco pomrzlo... :-( Deka je krásná. Jiříček bude mít velkou radost, že má svoji deku jako Viki. :-) Vůbec jsem nepochybovala, že bys nestihla. ;-)S tvořením to mám podobně. Nejlepší věci mě napadají na poslední chvíli, pak si nadávám, že to nestihnu vše zrealizovat, že jsem měla začít dřív, víc bych si vyhrála... ;-)
    Přeji veselou oslavu a Jiříčkovi hodně zdraví! D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, to je mi líto. Ale možná ještě u všeho neházej flintu do žita...U nás jsem zatím zaznamenala škody u kiwi, podobně jako loni. Loni se ale kiwi ze všeho nakonec otřepalo, krásně se opět zazelenalo a na podzim nám poskytlo spoustu lahodných minikiwíček, tak snad i letos to nebude jiné... Já myslím, že bude. On je takový "ňuňánkovský" typ, na svou háčkovanou deku, kterou má ještě od miminka, nedá dopustit, ale už jí několikrát přerostl... :-) S tvořením - no jo, ale když člověk chce začít dřív, tak kolikrát ty skvělé nápady nepřijdou... Těžký život všech tvořilů a tvořilek, viď? .-) Děkujeme za přáníčko, oslava až příští pátek, do té doby možná ještě spíchnu Jirkovi do sady k dece povlak na polštářek .-) Pa A.

      Vymazat
  2. Asi to tak u člověka, který je tvůrčí, je. On prostě tvoří rád.Je to jeho potřeba. Někdy plánovitě, někdy jakoby na poslední chvíli,někdy je to období, kdy jde vše samo tzv.od ruky.
    A někdy přijde i chvilkový útlum.
    Povedená deka!
    Hezký víkend!
    Hanka z Podkrkonoší

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, asi jo, akorát u mě to plánovité tvoření moc nefunguje, nikdy to není tak dobré, nevím, jak to popsat, prostě cítím z toho tu "nucenost". Jsem šťastná za ta období, kdy jdou věci samy od ruky :-)) Díky za zastavení a krásnou neděli A.

      Vymazat
  3. Moc krásný celý blog. Je radost pohledět na vaši zahradu a tvoření. Ráda sem chodím, balzám na duši. Ať se daří ve všem! Věra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bíbo, moc děkuji za milé zastavení :-) Krásnou neděli A.

      Vymazat
  4. Anicko,deka suprova! Ja ji mojim dětem siji už nějaký ten rok a zatím jsem usila jen dvě malé miminkovske.A s tou kreativitou to mám čím dál méně, ale někdy se vybicuji;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, moc děkuji za ohlas! :-) A když jde o ty miminkovské deky - já zas udělala jen jednu, takže máš navrch a zbytek lehce doženeš, až přijde ta správná chvíle :-)) Pa A.

      Vymazat
  5. Aničko, to jsi dostala do vínku dar k nezaplacení! Přeji ti, aby tě tyto vzácné vlastnosti nikdy neopustily. Však jsi toho už vytvořila pěknou hromadu. Měj se pěkně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji za poklonu, ale nevím, jestli jsem dar tvoření dostala přímo do vínku. Každopádně jsem měla a mám v rodině spoustu šikovných žen i mužů, kteří mne toho hodně naučili a stále učí. A kreativita, ačkoliv si to mnozí nemyslí, se dá "trénovat". Jde o to nebát se neúspěchu a stále zkoušet. Čím víc to člověk dělá, tím je šikovnější a také tím víc vlastních nápadů začíná realizovat. Potvrzeno nejen mou osobní praxí :-)))

      Vymazat
  6. Aničko, deka se Vám moc povedla. Obdivuji vaše výtvory a to i na zahradě. Jste velice šikovná a tvůrčí. A je fakt, že pokud člověka nakopne tvůrčí nálada, jde tak nějak všechno lépe a rychleji.
    Přeji, ať se stále daří. Krásnou sobotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, děkuji moc za ohlas k tvoření i zahradě, dnes i kdykoliv dřív :-) Krásnou neděli A.

      Vymazat
  7. Aničko, v první řadě musím napsat, že deka je nádherná a tvou velikou šikovnost jsem už několikrát obdivovala. Přiznám se, že i já to mám podobně. Když mě tlačí čas, jsem schopná dělat pod tlakem a většinou to dopadne výborně. Někdy lépe než když mám času spoustu. Přeji ti pořád velikou dávku fantazie k tvému tvoření. Měj se moc krásně! Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, děkuji za pochvalu, hezké přání i sdílení vlastní zkušenosti - těší mě, že to máme podobně :-) Krásnou neděli A.

      Vymazat
  8. Aničko,přeji Ti krásný víkend a samo,že i krásnou oslavu.Tak jsi mě taky nakopla,a taky se do deky pustím.Zbytečků mám habaděj,no akorát bude trošku více strakatá.Jen jsem se Tě Aničko chtěla zeptat,jestli pak na konec celou deku prošíváš podle čtverců,aby byla prošitá i z rubu.Měj se moc pěkně.Pa Lenka.K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, díky za přání. Držím palce, aby se Tvá deka vydařila a když se Ti podaří najít různé dekory v podobných odstínech, může být klidně tón v tónu, ale i strakatá vůbec nemusí být špatná :-) K prošití, ano - prošívám skrz na skrz kolem čtverců, ale jen vrchní látku a výplň, spodní látku ne, tu jen v krajích, když dělám lem na vrchní straně. Hezkou neděli.

      Vymazat
  9. Aničko, očividně máš výborný tah na branku, jak se říká. A rozpoznat a využít tvořivou vlnu neumí každý. To, že míváš čas pod kontrolou jde vidět na Tvé neskutečné produktivitě :-) Nedivila bych se, kdyby jsi v mezičase ještě stihla upéct koláč nebo zasadit sazenice. Mám pravdu? :-) Jsem také plánovací a miluji diáře, barevné fixy a samolepky. Mám seznam nápadů, které chci uskutečnit a tak se mám pořád na co těšit. Přeji krásný víkend s novou báječnou dekou. Jsi opravdu šikovná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuji moc za ohlas - a k Tvé otázce - koláč ne, ani jsem nesázela (počasí a sněžení tomu nepřálo), ale rozjela jsem i pár dalších tvořivých projektů :-) K plánování a diářům - Ty jsi můj člověk, taky si s takovým zadostiučiněním jako já odškrtáváš denní úkoly? :-) A plán nápadů mám samo s sebou taky, abych nezapomněla a abych se měla nač těšit, stejně jako Ty :-))

      Vymazat
  10. Aničko, deka je parádní. Radost bude veliká. Hezký víkend. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky za zastavení i pochvalu :-) Krásnou neděli A.

      Vymazat
  11. Aničko, tvoje deka je krásná a určitě se bude moc líbit. Přeji ti hezký víkend. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, moc děkuji, mám z ní velkou radost. Tohle kombinování vzorů a barev mě moc baví :-) Krásnou neděli A.

      Vymazat
  12. Aničko,jsi superrychlá, já teprve prošívám;-) a s tím tvořením jsi to vystihla do puntíku přesně. Mohla bych podepsat:-) Tak hezky oslavte narozeniny i pondělní sváteček. Pa:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, já prošívala na stroji, pokud prošíváš v ruce, tak to stojí určitě mnoho času na víc. Díky za přáníčko, a s tím svátkem, ano, Jiříček si užije v jednom týdnu oslavu svátku i svých narozenin :-) Pa a hezkou neděli A.

      Vymazat
  13. Aničko deka je úžasná. Když ji vidím, asi také začnu tvořit. Ten můj malý Myšák kdysi dostal od moji mamky takovou malou dečku - kupovanou. V pátek si ji vzal a já zjistila, že už ji vyrostl. Ráda bych mu ušila novou - kupovaná by nebyla ona. Jen mám malinko problém, že nevím jak. Tedy koupit látku, nastříhat kostičky a sešít bych ještě dala, ale co dá. Dospod dát nějaký kus látky, ale co mezi? Prosím poradíš mi co mám dát mezi.
    Dík Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teri, to mě těší, že je inspirací pro tvořivou činnost dalších šikulek :-) K Tvému dotazu - jako výplň používám tenčí vatelín .-) Tak ať se povede! A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna