neděle 23. října 2016

Zatímco...

... někteří mají relax na křesílku, nechají se šimrat slunečními paprsky a kochají se pohledem na krásnou podzimní přírodu.... a svou matku, která se nejspíš zbláznila a rozhodla se přes nevůli pana domácího překopat své minizeleninové políčko do podoby, o níž sní už nějaký ten pátek, ale taky středu, úterý a pondělí... prostě už hodně dlouho, jiní makají do roztrhání těla .-)

Tak jsem se dočkala - kalina obecná "Roseum" je totiž v tuto dobu jednou z největších krásek v zahradě
(na obrázku růžovooranžový keř) .-)
Nestává se to často, ale tentokrát jsem v tom zůstala úplně sama. Manžel je spokojený a nic měnit nepotřebuje (bodejť - stávající podobu vymyslel a zrealizoval on .-)). Každý z nás je však jiný, já musím být v pohybu a změny vítám... obzvlášť, když jsou z mé hlavy :-))) Takže bylo celkem jasno...vyčítala bych si, že jsem se o to alespoň nepokusila. 


Zeleninová zahrádka bude menší a ve formě vyvýšených záhonů. Nové řešení by mělo zajistit více prostoru v okolí kompostérů a keře ostružiníku, jehož plody se nám nyní špatně sbírají. Záhony by se také měly snadněji opečovávat a celé místo bude působit estetičtěji i díky nově budované suché zídce z kamenů, které doposud "držely" políčko v mírném (ale přeci jen) svahu. Bude to sice na úkor velikosti záhonů, ale vzhledem k tomu, že jsem v poslední době příliš nestíhala obhospodařovat ani to stávající políčko, mi to vůbec nevadí. Myslím si, že i přesto si na něm toho malého užitkového zahradničení užijeme až až :-)

Asi nejvíc mi dává zabrat ta hromada hlíny, která se stává díky novému řešení nadbytečná. Takže převážím a doplňuji jinde (myslím, že až skončím, budu mít bicepsy jako Arnold :-)) - využila jsem toho, že zakládám nový záhon s růžemi - bude tak mírně stoupat nad úroveň terénu, což by mohlo vypadat v kombinací s osázením růžemi a doprovodnými rostlinami velmi pěkně. Hlíny je ale opravdu mnoho, dalším místem, kde chci její nadbytek upotřebit, tak bude část záhonu s ovocnými keři mezi 2 ovocnými stromy. Zde však musím nejprve vyrýt stávající keře, stáhnout kačírek a po navýšení zeminy keře znovu vysadit.

Odvoz velké části zeminy mi umožní vystavět druhou část suché zídky v zadní části stávající plochy zeleninové zahrádky a pak ... pak (možná až na jaře) vystavět ty dva nové vyvýšené záhony. Volbu materiálu si zatím nechám pro sebe, stále totiž lavíruji mezi několika variantami a ještě nejsem finálně rozhodnutá.

Už nyní však mám ze sobotního pracovního zátahu radost. Tak snad mi bude počasí přát  a brzy pokročím zase dále :-) Bezvadně se mi u toho "vyčistí" hlava :-)

Javor dlanitolistý "Dissectum Garnet"
Přísavník pětilistý v podzimním hávu.
Růže svraskalá, když se plody "svrasknou" :-)
Plody hlohu tečkovaného "Aurea".

Krásné podzimní dny nejen do Vašich zahrad.

A.

6 komentářů:

  1. Zase nádherné fotečky ano ten podzim je krásný děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bety, děkuji :-) Je teď krásný čas, moc si jej na zahradě užívám. Hezké dny A.

      Vymazat
  2. Tak to tě plně chápu,nemůžu se hnout,ale ten pocit...A jsem zvědavá na finální podobu vyvýšených záhonů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohdanko, jsme na jedné vlně :-) Přesně si to popsala "ten pocit" za to prostě stojí :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  3. Stále je co dělat... ;-)Tak ať nám ten pěkný podzim ještě chvíli vydrží. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, přesně tak. Myslím na Tebe a prokousávám se pomalu, ale jistě k tomu, co jsem slíbila .-) Pa A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna