sobota 1. října 2016

Minikiwi...

... už pomalu začíná dozrávat. Kromě jablek a hrušek je to další podzimní ovoce, na kterém si člověk může pochutnat. A protože má plno vitamínu C, tak současně tělo posílíme před nadcházejícím obdobím viróz, které nás často potrápí během přicházejících chladnějších dnů.

Naše kiwi roste jako každá správná popínavá dřevina na dřevěné opoře, konkrétně na jižní a západní straně terasy a daří se mu výtečně. Kiwi totiž miluje plné slunce. A také má rádo dost vody, jen v ní nesmí trvale stát. Protože koření mělce, je třeba kiwi zalévat, pokud delší dobu neprší. Odmění se Vám bohatou úrodou a současně vytvoří svým listovým příjemnou kulisu a stín - třeba u jižně či západně orientované terasy, na které byste se jinak v létě upekli jako špekáčci .-) Jinak je kiwi velmi nenáročné na pěstování.


Minikiwi aneb plody aktinidie význačné (Actinidia arguta) jsou přes svou chuťovou blízkost plodům "velkého" kiwi (plody Aktinidie čínské), které známe z obchodů, přeci jen trochu odlišné od svého většího příbuzného - jednak svou velikostí (odtud "minikiwi"), jednak tím, že nejsou chlupaté (díky tomu je možné konzumovat je i se slupkou, která je hladká) a především, lze je bez problémů pěstovat i v našich klimatických podmínkách, což se u aktinidie čínské rozhodně nedá říci. Rovněž je báječnou alternativou k pěstování náročnější vinné révy.

Tak co, znáte, máte, kupujete? :-)

Mějte se krásně

A.

8 komentářů:

  1. Mám ho také, ale v životě neplodilo.
    Vaše úroda je perfektní. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, zapomněla jsem připomenout jednu důležitou věc - aby kiwi plodilo, je třeba zpravidla alespoň 2 rostlin - samčí a samičí. Není to tento případ - tedy absence "muže" či "ženy"? .-)

      Vymazat
  2. mám ho, asi 10- 12 rokov, a prvý raz zarodilo tohto roku, v jeseni som mu pošepkala že ked nezarodí tak sa rozlúčime ...rastlinky mám 2 kupované u Starkla ako Red kiwi - aktinidia čínska ....ešte otázku - je opadavé alebo mu niečo u nás chýba? aj plody sú menšie skoro ako egreše
    zdravím Irena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ireno, plodnost u kiwi nastává nejdříve ve 4. roce (druhy s menšími plody - aktinidie význačná či aktinidie kolokmikta), ale klidně až v 10. roce (aktinidie čínská). U aktinidie čínské bych ráda upozornila na to, že se mu u v našich klimatických podmínkách daří (mimo skleníky) v oblastech, kde dobře prospívá i vinná réva - tedy teplé nížiny na jihu. To, že máte plody menší, může být dáno jednak tím, že kiwi nemá tak příznivé podmínky jako třeba v Itálii a jednak odrůdou. Otázkou je, zda máte skutečně to, co si myslíte.

      Starklovo značení rostlin mě občas přivádí k šílenství... předpokládám, že odrůda, kterou jste si koupila, je správně "Ken´s Red" - je typická načervenalými plody vč. dužniny a velikostí cca 4 cm na délku a 3 cm v průměru. Je křížencem aktinidie význačné a aktinidie černoprašné (A. melanandra), tedy není to aktinidie čínská (nenapsala jste, jaké jsou plody, zda hladké či chlupaté... pokud by to byla aktinidie čínská, byly by plody chlupaté). Opadavé kiwi každopádně je, stejně jako každé kiwi u nás pěstované :-) Hezké dny A.

      Vymazat
  3. Ahoj Aničko, znám ho jen od tebe a myslím, že by se mi někam u nás vešlo, co myslíš? ;-)Je fajn natrhat si vitamíny na zahradě a nemuset je kupovat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No co třeba na nějakou pěknou pergolu u posezení "na louce"? :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna