pátek 13. září 2013

Příspěvek bezinkově likérový

Dobré poledne,

včera jsem si po dešti zašla na dlouhodobě plánovaný "lov" na bezinky. Na jaře jsem z květů černého bezu vyráběla bezinkový sirup a na podzim jsem si naplánovala další medicínu - bezinkový likér. 

Když jsem to povídala sousedce přes plot, málem z toho sedla na zadek. Já totiž tvrdý alkohol vůbec nepiji a i víno či pivo si dávám velice sporadicky (a když už, tak je to často birel :-)). 

Likérek ale nebude pro mne - chci ho dát patřičně zabalený o Vánocích jako dárek taťkovi a taky babičce (mamce tvrdý alkohol také zrovna moc nejede :-))

Receptů na bezinkový likér je na internetu celkem hodně, víceméně jde ale skoro pořád o totéž. Já jsem si od každého vzala trochu a likér jsem vyráběla podle této mé originální Agnieszciny receptury :-)))

Bezinkový likér podle Agnieszky

Přísady:
2 litry bezinek

1 litr vody 

1 kg cukru 
1 vanilkový cukr (nebo kousek vanilky)
kousek celé skořice
1 oloupaný citrón nakrájený na plátky (a bez pecek)
šťáva z jednoho pomeranče
4 hřebíčky 
6 hvězdiček badyánu
1 lžička anýzových semínek
5 lžic silné zrnkové kávy (nebo 2 lžičky rozpustné instantní kávy) 
1/2 litru rumu (nebo vodky, komu vadí rumové aroma)

Postup:
2 litry bezinek otrháme a dobře propereme ve vodě, dáme do většího hrnce, lehce pomačkáme, zalijeme litrem vody a vaříme 15 minut. 

Poté bezinky přecedíme přes čisté plátno* nebo husté sítko a přidáme koření (ideálně zabalené do plátýnka nebo já použila „vajíčko“ na sypaný čaj), šťávu z jednoho pomeranče, plátky citrónu, 1 kg cukru a povaříme, dokud se cukr nerozpustí. 

Dále přidáme vanilkový cukr (já jsem ale nedávala, našla jsem doma kousek vanilky, kterou jsem přidala spolu s ostatním kořením už na začátku) a ještě 3 min. povaříme. 

Nakonec přidáme 5 polévkových lžic silné zrnkové (či 2 lžičky instantní) kávy. 

Po zavaření posbíráme pěnu, přidáme 1/2 litru rumu, promícháme, vytáhneme koření a plátky citrónu (můžeme ještě jednou načisto přecedit) a lijeme do lahví. 

Likér je s jedním kg cukru poměrně dost sladký, můžete jej dát i méně. 

Láhve uložíme na suchém tmavém místě. 

Bezinkový likér je vynikající při bolestech páteře, kloubovém revmatismu, působí na žaludeční a střevní sekreci a při močových potížích. Má protineuralgický účinek. K léčbě se má užívat 1 malá sklenka bezinkového likéru denně před spaním. Plody bezu černého obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, silice, vitamíny A, B, C a barviva anthokyany.



* pokud zvolíte plátno (v mém případě dětská plena), budete muset chvíli počkat, až bezinky vychladnou

A nakonec malé upozornění - bezinky velmi výrazně barví :-)

Tak kdo z Vás to zkusí taky?

Pěkný den

Anička

6 komentářů:

  1. Aničko to je vyčerpávající návod.... docela mě láká ... jednu lahvinku bych na zkoušku mohla.... jestli teda najdu bezinky:-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Ajko, určitě vyzkoušej :-)... bezinek je všude ještě dost, ale rychle, než je znehodnotí období dešťů...

    OdpovědětVymazat
  3. Veruže, postup je lákavý. Ktovie, či niekde v okolí nájdem tie bazové guľôčky? Resp. ktovie, či sa za nimi stihnem včas vytrepať. Ono...u nás už nejako dlho prší.
    Ten nápad totiž, že darovať likér...sa mi páči. Pred každými vianocami alebo inými oslavami urputne premýšľam, čo komu. Taký experiment by sa mohol počítať. :)
    Ako dlho by to malo stáť pred použitím? Je to nejako stanovené?
    Prajem pekný piatkový pomaly už podvečer. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, s tím deštěm je to trochu problém. Snad ještě najdeš i po dešti nějaké pěkné bezinky. Jinak pokud jde o Tvůj dotaz ohledně "uležení" před spotřebou. Ve všech receptech, které jsem prošla, jsem o tom zmínku nenašla. Nejspíš proto, že všichni psali, že je likér téměř ihned po výrobě fuč, jak je dobrý :-) Já (vzhledem k tomu, že kojím), jsem ochutnala jen trošičku a myslím, že je to velká dobrotka. Manžel (taky alkohol moc nepije) přišel z práce, jal se ihned testování a taky si pochvaloval. Doufám, že tedy budou spokojeni i obdarovaní :-)

      Vymazat
  4. Aničko, postup mám úplně stejný, jen místo bezinek jej dělám z arónie, černý jeřáb, takže bezinkový už ne, my jsme jen malincí alkholici, já jen červené vínko a manžel miluje tulamorku :O). Fotečky mých výtvorů Ti pošlu mailem, ať si nemyslíš, že jen kecám a nic nedělám, ale musí mě pomoci Šárinka, já to neumím vkládat. Zdravím a přeju pěkný víkend Maryša :O)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryško, tak pokud jde o tu arónii, tu máme na zahradě také, zatím ale menší keřík. I když letos už jsem na něm tak 1,3 kg nasbírala :-) A z černých jeřabin jsem nedělala likér (možná příští rok), ale zkusila jsem džem a je moc moc dobrý.

      Červené vínko znám, ale tulamorka? Co to je? Já jsem v tomto opravdu neználek :-) Na fotky se těším.

      Krásný den Anička

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna