pondělí 20. listopadu 2017

Retro...

... miluji. Už jako malá/mladá jsem byla okouzlena věcmi, bydlením, zahradami... některými kousky oblečení s delším "příběhem". Mám je ráda a ráda jim dávám další příležitost, ať už v původní či recyklované podobě. Přináší s sebou často zajímavé řešení a originalitu, kterého s jejich běžně dostupnými "mladými" ekvivalenty dosahujeme podstatně hůř.

Obdivuji lidi, kteří to s tím "starým, co už něco pamatuje", umí. Nebojí se práce, která s tím bývá často spojena, nevzdávají případné prvotní neúspěchy a zachraňují to, co by jinak často skončilo někde zapomenuto, zpustošeno, na skládce... ať už jde o lidi, kteří zachrání starý polorozpadlý zámeček, vlijí nový život do zarostlé, neudržované zahrady či probudí znovu k dalšímu životu starou věc, kterou by jiný bez většího zaváhání vyhodil.

Nemohu v té souvislosti nezmínit mladý, ale krásný blog šikovné Máji, který mne nadchnul tzv. na první pohled. Pokud jste milovníci recyklací, věřím, že osloví i vás .-)

S tím, jak stárnu, hodnotím vnitřně jejich úsilí a práci na pomyslném žebříčku výše než úsilí a práci těch, kteří při své práci sázejí pouze na nové materiály, nové prvky, zelenou louku... Vidím tam vyšší přidanou hodnotu - tu, kterou vnímám stále intenzivněji jako velmi důležitou, deroucí se do popředí mých hodnot - šetrné nakládání s majetkem movitým i nemovitým, snaha o větší efektivitu práce, recyklace, ochrana zdrojů a přírody vůbec...

Jak to vše souvisí v mém zalíbení v "retru" a co je vlastně "retro"?

"Retro" znamená obecně něco, co bylo dříve v minulosti, v podstatě cokoliv zpět v čase.
 Pokud jde o retrostyl v bydlení a módě, hovoří se u nás zejména o období 50. - 60., někdy i 70. let minulého století, jde tedy především o to tzv. "zlaté" retroobdobí, které přineslo mnoho kvalitních a nadčasových kousků, ke kterým se znovu vracíme i dnes. Návrháři se proto tímto obdobím nechávají rádi inspirovat - retro kousky jsou totiž výborně kombinovatelné s moderním stylem bydlení. Dokáží do interiéru vnést nejen originalitu, ale také tu správnou "šťávu" a to se mi i v kombinaci s výše uvedeným moc líbí.

Pro mne osobně je navíc "retro" způsob, jak vyřešit můj vnitřní zdánlivě neřešitelný problém - spojení moderního a starého, obojí mám ráda, starožitník tak ze mě asi nikdy nebude :-)

Přitom není třeba jako "retro" řešit celý byt/dům, postačí vhodné zapojení několika málo kousků v retrostylu (křesílko, stůl, lampa, zvolený dekor potahových látek ap.) a výsledný efekt bude často působivější než v situaci, kdy se usilovně budeme snažit bez rozmyslu zabydlet naše bydlení starým "harampádím"...

Zdroj obrázků: www.pinterest.com

Touto cestou se snažím trochu inspirovat i já při zařizování velké části našeho bydlení. Kombinovat staré a nové vyžaduje trochu citu pro věc. Někdo se s ním rodí, jiný se časem "vypracuje". Na druhou stranu má tento přístup k bydlení i své kouzlo - ta radost, když se podaří sehnat ten pravý kousek do své mozaiky, na který někdy musí člověk čekat opravdu dlouho, než se to podaří :-) A když se to "umí", vznikají krásné interiéry, kterým se unifikovaná podoba katalogového "ideálního" interiéru nehrabe ani po kotníky .-)

Dnes by mi mělo jedno takové malé předvánoční "retro" překvapení mělo dorazit domů. Ani nevíte, jak moc se těším. Ono by totiž mělo kromě estetična přinést i užitek... Tak snad se představy naplní i naživo - celou akci totiž řeším na dálku...

A co vy a staré kousky. Jaký vztah k nim máte? Máte doma (dobrovolně) nějaké starší kousky, bez kterých si své bydlení nedovedete představit, ať už v interiéru, tak šatníku? Pátráte po dalších zapomenutých "pokladech"?

Krásné dny

A.

11 komentářů:

  1. Anička, asi nemusím písať o mojom vzťahu k Retro a prerábaní a čalúnení, takže sa veľmi teším na "RETRO prekvapenie" čo to bude? Krásny deň prajem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zito, ty patříš mezi mé oblíbené "recyklátorky", takže máš pravdu, opravdu nemusíš :-))) RETRO prekvapenie? Křeslo od Halabaly .-)

      Krásný den

      A.

      Vymazat
  2. Retro stojí za to. :) Sama mám jednu starou skříň (almaru), která sice potřebuje opravit, ale určitě pak bude úžasná a já ji hodlám využít. Byla by jí škoda. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Staré skříně, i když třeba momentálně nejsou úplně ve formě, patří i díky své nepřehlédnutelnosti po renovaci mezi ty nejkrásnější a nejobdivovanější kousky v interiéru. Věřím, že se to jistě podaří i u vás doma :-)

      Vymazat
  3. Mluvíte mi z duše, já také miluji staré věci, zachraňuji, co se dá, jsem taková "kramářka", ale nesmírně mě to baví :-). Jsem moc ráda, že takových nás je víc!
    Krásné dny. ZaZa (kouzelnachalupa.blogspo.com)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ZaZo, díky za návštěvu i komentář. A blog jdu omrknout .-) Krásné dny i Vám A.

      Vymazat
  4. Aničko, já sama jsem už takové retro. Potřebuju oprašovat, recyklovat, ne vždy se to daří. :-D Jinak vnitřně se mi moc líbí spojení "staré" + "nové", jen to nějak v reálu neumím skloubit. Jak píšeš, někdo se s tímto citem rodí... Občas bych Tě potřebovala mít doma, abys mě trochu nakopla... ;-) Těším se na další inspiraci. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, Tys mě ale po ránu rozesmála :-) K tomu citu, se kterým se někdo rodí... já myslím, že jsem ten druhý případ - snažím si jej postupem času vypracovat .-) Měj se krásně A.

      Vymazat
  5. Aničko, kombinaci starého a nového miluju. Nemám na to návod, jdu na to, jak to cítím a snad se daří:-) Máme doma spíše modernější interiér, charakterizovala bych to asi jako severský styl :-) A k němu krásně jdou staré rámy na zdech, tonetky, šicí stroj, staré krásné věšáky... Mám to tak ráda:-) L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, díky za komentář. To kombinování starého s novým se asi snažíme "pocitově" dělat všichni :-) Jinak skandinávci jsou podle mě mistři na to dokonale pracovat se starým i novým, ti se s tím asi opravdu narodili :-)) A staré rámy na zdech, tonetky, šicí stroj, staré věšáky... to zní moc dobře :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna