pátek 10. listopadu 2017

Přichází to zpravidla jednou za rok,...

... na přelomu ledna a února. Letos jsem nevydržela a musela jsem i v půli roku. A teď znovu. Já, malířský váleček a piksla barvy... no dobře, kápnu božskou, těch pikslí je vždycky víc... :-)

Letní šedé výmalby nad schodištěm ani s odstupem času rozhodně nelituji. Rodinným obrazům i zapaspartovaným reprodukcím to na šedém podkladu moc sluší. Tentýž odstín, který jsem použila v ložnici, však v prostoru bez oken působí o něco tmavěji. Rozhodla jsem se tedy o malou změnu v chodbičce nad schodištěm - rozhodně zrušit cihlově červenou a zesvětlit. 

Volba padla na bílou barvu... jenže jsem se trochu přepočítala, pokud jde o naše železné domácí zásoby. Bílého primalexu zbylo docela malinko. Když jsem tak stála s namočeným válečkem u červené zdi, přišel nápad výmalbu trochu "ošidit" a vytvořit něco na způsob "vintage" vzhledu - stačila jedna vrstva bílého válečku všemi různými směry (tj. nepravidelně) a nechat z pod bílé vrstvy vykukovat původní cihlovou.


Pro srovnání vkládám i fotokoláž ze stavu "před" .-)


Nový kabátek získala i nízká zídka nad schodištěm a zeď u WC - ta šla naopak z bílé do šedé stejně jako zeď nad schodištěm.

Z výsledku jsem nadšená (muž méně, ale on ty změny vždycky ze začátku hůř snáší, věřím, že si to v něm "sedne" stejně jako všechny mé předchozí nečekané akce, které musí konzervativně založený muž poměrně často a pravidelně rozdýchat... já si prostě dělám co chci, holka zlobivá... :-)), kdybych se ale o totéž snažila záměrně od začátku, možná by to vůbec nebylo ono...

V rámci výmalby jsem v chodbičce trochu přeuspořádala stávající obrázky - některé jsem zrušila úplně, impresionistická reprodukce ve vínově červené paspartě putovala k ostatním na zeď u WC a přibyly nové kousky.

Jeden z posledních příspěvků u Petry Oringle mne rozhoupal k finálnímu rozhodnutí vybrat si do svého příbytku krásné plakáty z kolekce "Květinářky". Všechny, které Petra namalovala, jsou nádherné, já se ale nakonec rozhodla pro srdeční jeřabinu a modroočku. Chvíli jsem váhala, zda jim to vedle sebe bude slušet, ale myslím, že zbytečně. 

A když už se věšely obrázky, vyrazila jsem na nákupy pro rámečky do IKEi, na pracovním stole se mi totiž začala nebezpečně kupit umělecká tvorba našich dětí :-)

O tom, jak to dopadlo a také o dalších mých malířských počinech posledních dnů (nejsem troškař, když už, tak už), poreferuji zase příště .-)

Krásné dny

A.

14 komentářů:

  1. Anička ja sa v tom úplne vidím.... A manžel? Manželia sú na malé rozdiely veľmi ale veľmi konzervatívni, nijaká zmena a nepoznám jedného čo by rád maľoval steny. Príjemný víkend prajem. Zita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zito, díky za Tvůj pragmatický vhled do celého "problému" :-) Já si jen říkala, že když si to všechno zařídím sama, tak by mohl projevit více nadšení... :-))) Měj se krásně A.

      Vymazat
  2. Pěkný, hodně povedený - mě to čeká dnes, v hale nad krbem je už opravdu moc zakouřeno...
    nemám tuhle práci ale úplně moc rád :(
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavle, děkuji. Pokud bych malovala tytéž stěny stejnou barvou, taky bych si to asi tolik neužívala, ale je-li za výmalbou změna barvy, tak si to v celku užívám :-) Hezký den A.

      Vymazat
  3. Aničko, mě se ta cihlově červená v chodbě líbila moc, působí to na mně tak pěkně útulně, ale na druhou stranu chápu tvou touhu po změně, mám to stejně. :-) Jsme v bytě 3. rokem nejdřív jsem byla s tím jak jsme si ho vymalovali a vybavili spokojená, ale teď už taky přemýšlím, co změnit, vylepšit... Protože koukat pořád na to samé mě moc neba. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, to mě původně taky. Ale asi si to docela vystihla, chtělo to zase změnu a navíc ta šedá u schodiště potřebovala trochu světlejšího partnera, aby se chodba projasnila a opravdu to funguje. Na fotkách to tak možná není tolik vidět, ale v reálu působí prostor mnohem větší, než byl. A ten "vintage" vzhled dodal prostoru na větší zajímavosti. Měj se krásně A.

      Vymazat
  4. Oringličkiným obrazom ,,vintage,, stena, a kontrast sivej, veĺmi svedčí.

    OdpovědětVymazat
  5. Jéé, Aničko, paráda, moc jim to u vás sluší:-* P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péťo, to prostě mělo být. Sešlo se to k sobě krásně :-) Mám z Tvých květinářek fakt velkou radost! Pa A.

      Vymazat
  6. Krásný den Aničko,
    za mě určitě teď lepší. Cihlová nebyla špatná, ale já mám radši světlejší barvy, hlavně když venku světla ubývá.
    Už se těším na další reporty o změnách u vás v domečku. VeronikA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, děkuji :-) Já jsem se trochu v preferencích barev umírnila. Čistě bílé stěny v celém domě stále nemohu, ale jemné neutrální ano. Jsou za tím hlavně praktické důvody. Mám ráda změny a s neutrálně zbarvenými stěnami je to přeci jen jednodušší. Tolik mě nesvazují v rozletu. Zesvětlení v horní chodbičce pak mělo vyvážit šedou u schodiště a zmiňovaný nedostatek světla. Krásnou neděli A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna