středa 1. listopadu 2017

Podzimní tvoření...

... se samotvrdnoucí hmotou byl jeden z nápadů, který jsem chtěla s dětmi zrealizovat během podzimních prázdnin. S výjimkou čtvrtku, který přinesl nečekaně krásný den (a já při tom stihla odpoledne neplánovaně umýt okna v celém domě :-)), počasí pobytu venku příliš nepřálo. O to víc jsme si tak užili podzimního tvoření.

Inspirovalo mne jedno video, které jsem před pár dny shlédla na Facebooku. Tvořily se v něm z keramické hlíny s pomocí listů krásné mističky ve tvaru listu s žilkováním (díky otisku javorového listu). Nadchlo mne to natolik, že ten nápad zkusím nadhodit i na našem keramickém kroužku, na který teď chodím, ale současně k nákupu samotvrdnoucí hmoty a tvoření s dětmi.

Na rozdíl od vypálené a glazované keramiky nebudeme sice moci mističky využít na potraviny, ale poslouží jako milá podzimní dekorace a pokud je budeme plnit, tak nějakými přírodninami - žaludy, kaštany, bukvicemi...



Kromě mističek jsme si zkusili vyrobit i drobné dekorace k zavěšení ve tvaru listů. Zde jsem se inspirovala při našem posledním keramickém tvoření, na němž jsme začali vyrábět polotovary nezbytné k výrobě krásné podzimní zvonkohry.

K výrobě lístečků jsme potřebovali kromě výše uvedeného listy kaliny vrásčitolisté (lze použít i listy jiných dřevin s výraznějším žilkováním). Po vytvarování přibližného tvaru lístečku z hmoty se tento tvar vloží mezi dva listy kaliny (žilkováním směrem k hlíně) a následně přejede válečkem (otisk listů tak bude z obou stran). Necháme vyschnout 1 den a můžeme ihned zavěsit nebo ještě nabarvit akrylovou barvou a vyrobit si lístečky barevné .-)




Lístky doplnily naše věnečky nad jídelním a konferenčním stolem - ty už asi nesundám, i když je máme už asi dva roky. Jsou úžasně variabilní, stačí podle ročního období změnit pár drobností a jsou opět trochu jiné :-)


Třeba inspirujeme i někoho dalšího. U nás mělo podzimní tvoření se samotvrdnoucí hmotou velký úspěch.


Krásné dny.

A.

10 komentářů:

  1. Tak to je prima tvoření. Občas z této hmoty taky něco udělám, ale takhle otisknout listy mne ještě nenapadlo.
    Klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, díky za ohlas. Třeba brzy u Vás doma také přibude nějaký další pěkný kousek .-) Krásné dny A.

      Vymazat
  2. Máte skvělé nápady.Tenhle celý blog je o nekonečné inspiraci a pohlazení na oku.Mějte se co nejlépe a ať nápady nikdy nezmizí.H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji za velkou pochvalu, mám radost, že zde nacházíte tolik inspirace :-) Přeji i Vám hezké dny a mnoho radosti při tvoření :-) A.

      Vymazat
  3. Hezký den přeji!
    Prosím mohla byste dát na Vaše stránky popis na stromeček,háčkovaný krátkými sloupky,který jste dělala?
    Velmi děkuji.
    Máte krásné vše.. :-)
    Eva z Hané od Olomouce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Evo,

      vzhledem k tomu, že jsem háčkovala podle návodu, který nebyl můj, odkážu Vás na jeho autorku: https://www.kamlin.cz/navody-na-hackovani/78-navod-na-hackovany-stromecek.html, u níž si návod můžete za pár korun zakoupit :-) Vřele doporučuji pro všechny začátečníky, má to hezky popsáno. Krásné dny A.

      Vymazat
  4. Aničko,
    ze samotvrdnoucí hmoty jsem kdysi také dělala lístečky, ale jen malé na větvičky je každý podzim vytahuji.
    Vám se s dětmi mistička i lístky moc povedly!
    Budou to šikulky po mamince :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, právě o pár kouscích ještě na větvičky vrby, které mám naaranžované celoročně v demižonu, jsem uvažovala také. Takže zkusíme napravit při další várce, až zase dokoupím materiál .-) Děkuji i za děti za pochvalu :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  5. Aničko, moc se vám to povedlo, krásné. A určitě to děti hodně bavilo. :-)Nikdy nevím, kolik hmoty nakoupit, protože děti rády modelují a hrají si s hlínou. ;-)D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já mám pocit, že té hmoty nikdy není dost. Máš pravdu, to hnětení, válení, modelování děti milují. Ale pracujeme s tím co je momentálně k dispozici :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna