středa 22. listopadu 2017

Obrácený adventní kalendář...

... to je můj žhavý tip pro nadcházející adventní období .-)

Zdroj obrázku: https://www.facebook.com/ekovanoce/

A nemyslete si, i já se inspirovala jinde - na facebookové stránce EKO Vánoce, na které jsem narazila na tuto výzvu:

"Adventní období bereme jako čas pro očistu - myšlenek, těla, domova, duše. A čas pomáhat těm, kdo to potřebuje víc, než my.

I letos budeme odkládat jednu věc, kterou již nepotřebujeme - rádi poskytneme pro dobročinné bazárky a aukce, vydražíme pro zvířata, darujeme dětským domovům...

Věříme, že bohatý není ten, kdo má nejvíc, ale ten kdo potřebuje nejméně. A že Vánoce nejsou o hromadě dárků a počtu nových věcí.

Přidáte se? -:)

P.S. Výtěžkem z prodejů nepotřebných věcí můžete podpořit vaši oblíbenou neziskovku nebo například tyto projekty na ochranu zvířat..."

Každý den odložit jednu věc, kterou už z různých důvodů nepotřebujeme, ale stále může dobře posloužit a udělat radost někomu jinému nebo její prodej přinést finance na nákup potřebného pro ty, kteří neměli v životě tolik štěstí... to mi přijde jako skvělý nápad, podporující solidaritu, ale také ekologický přístup k životu každého z nás.

Dneska jsem po dětech "odložila" věci na celý měsíc dopředu... Ale vím, že máme ještě velké rezervy... tak budeme pokračovat i dál... A co vy? Přidáte se taky? .-)

Krásný den

A.

8 komentářů:

  1. Moc hezký nápad! Já už jsem "odkládala" před měsícem z vlastní iniciativy :-), ale určitě se ještě něco najde. Snažím se dělat radost různým způsobem a nejen v období před Vánocemi. Věřím, že všechno se nám vrátí, to dobré i to zlé....a každý by určitě raději chtěl to první....Moc Vás zdravím!! ZaZa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zazo, to je moc fajn. Také věřím, že karma "funguje" :-) Krásný večer. A.

      Vymazat
  2. Už jsem o tom slyšela. Je to moc pěkný nápad!

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezký nápad.
    Já to dělám jinak. Obleční a boty po dětech posílám po známých, co nechtějí dám do sběrného kontejneru charity. Do téhož kontejneru dávám i svoje nepotřebné věci neb v okolí nemá nikdo tak malou velikost - teda něco si nechá ta moje cácorka na později. Také tam dávám občas i hodně obnošené moje oblečení, četla jsem, že zpracují vše. Nepotřebné hračky jsem poslala do školky.
    Snažím se omezovat nákupy oblečení i hraček, ale občas to jde těžko.
    L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá L., dělám to podobně - také obvykle nejprve nabízím známým a pak dávám dál na charitu - občas kontejneru, ale zpravidla zajedu do vedlejší obce, kde má svůj charitativní obchůdek Adra. Tam předám věci a pak zpravidla i něco pěkného nakoupím, přispívám tak dvojnásobně... jen dávat tady nestačí, musí se i prodávat, aby byly penízky na potřebné věci, neboť ne vždy je třeba jen oblečení, deky ap. :-) S těmi hodně obnošenými věcmi mám zase takovou zkušenost - jednou až dvakrát ročně k nám do obce jezdí poté, co rozdají do schránek letáčky, sběrné vozy, které naloží až u domu všechno uvedené ze seznamu, co lidé nechají v pytlích s letáčky před vraty. A uvádí, že to využívají i na průmyslové zpracování, takže kvalita pak není důležitá. S hračky ještě nachází uplatnění v mateřských či rodičovských centrech. A ta poslední věta - moc rozumná - ale to "ale" platí, je to někdy hodně těžké, když se to na nás a hlavně děti valí ze všech stran... Hezké dny a moc děkuji za komentář. A.

      Vymazat
  4. Aničko, tuto akci neznám, FB nemám, ale také se snažím předávat použitelné věci dál, ať už je to oblečení, hračky, nebo různé věci z domácnosti, které nevyužívám... Někdo ještě rád použije. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, právě proto mi to přišlo zajímavé sdílet i zde na blogu. Je to hezká myšlenka hlavně pro ty, kteří to běžně nedělají. Pěkný večer A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna