úterý 21. listopadu 2017

Kuchyňská alchymie...

... aneb jak jsem zase trochu malovala i "stylingovala"... :-)

Šlo to v jedné vlně s mou akcí v chodbičce nad schody, ale čekala jsem nějakou dobu na retro plakátky nad linku .-)

Červená výmalba "krytu" na trubky z rekuperační jednotky schovala černá. Vyniknou na ní hezky zmiňované plakátky, zarámované do bílých rámečků a dá se využít i pro případné nápisy bílou křídou.


Kuchyň je moderní, ale i trochu retrorecyklační - recyklovaná jsou prkýnka ve tvaru hrušek, staré plechovky po kávě, které jsem si vyškemrala po příbuzenstvu (sama jsem kávě nikdy nepropadla) a obháčkovala provázkovým "kabátkem", recyklovala jsem i starý podnos připevněný na zeď, na němž je relativně čerstvě přichycen nový věneček z použitých korkových zátek od vína (také nepiju, ale našla jsem si jiný zdroj zátek :-))



O mé kufříkové mánii už jsem psala dříve, kufrů mám doma v různých místnostech celkem šest a jsou skvělé - schovám v nich, co chci mít po ruce, ale nepotřebuji vystavovat na odiv (v kuchyni tj. např. elektrický gril, některé plechy ap.). Zelený podnos je také vlastně výsledkem recyklace - upletla jsem ho z ruliček z novin :-) Sušená jablka skladujeme nejen v zakoupených retro sklenicích, ale když jich máme hodně, tak dobře poslouží i recyklovaná velká sklenice od okurek vylepšená černým nátěrem a puntíkovanou mašlí :-) Provázek pak našel uplatnění i u kabátku na starou kartonovou krabici, která tvoří další úložný prostor v kuchyni. Za recyklovanou vázu by mě milovníci křištálu asi utloukli palicí, ale já na to "výstavní" sklo vážně moc nejsem, než zavřená někde v rohu ve skříni, tak raději natřená na bílo, stále na očích a využívaná... :-)


A malovalo se i na protější zdi - z cihlově červené do šedé - v duchu výmalby jedné ze zdí ve spodní chodbě .-)


Mějte krásný den.

A.

18 komentářů:

  1. Příjemné, vkusné, osobní- prostě bezva!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji, potěšilo mě to moc :-) Hezký den A.

      Vymazat
  2. Pěkný článek a je vidět, že se v kuchyni fakt vaří, že prostě normálně zabydlená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diano, díky za zastavení i milý komentář :-) Hezký den A.

      Vymazat
  3. Aničko, Tvé proměny mě moc baví. :-) Zajímá mě, jak udržuješ obháčkované plechovky, krabice...? Za mě to jsou trochu lapače prachu. Ráda dělám, ale doma moc nemám. ;-)Měj se fajn. D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, to mě těší, že tě ještě baví :-) K údržbě obháčkovaných plechovek, krabic - u nás je to velmi snadné, prostě jednou za čas, když vysávám, tak je taky trochu objedu. Ale nepozoruji, že by z nich byly nějaké velké lapače prachu. Možná to bude tím, že se hodně používají. Na to jsem slyšela nedávno v jednom pořadu o bydlení jednu teorii - kdysi měli ve venkovských kuchyních spoustu otevřených polic. Běžně uvažující člověk si řekne, jak šílená tam musela být údržba čistoty, že musela hospodyňka věčně utírat prach. Ale ono se kdysi taky v kuchyni hodně vařilo a věci byly neustále v pohybu - takže ten problém s prachem nebyl tak akutní (na rozdíl od současnosti, kdy jsou často všichni během dne pryč a vaří se tak maximálně večer, případně o víkendu a někdy ani to ne)... Paní designerka tak doporučovala kuchyně ve venkovském stylu pouze pro ty, kteří mají odpovídající životní styl. Myslím, že na tom něco je :-) Krásný den A.

      Vymazat
    2. Souhlasím, Aničko. Já mám v kuchyni horní police všechny otevřené, nemám zavřené skříňky a nemám pocit, že bych jen uklízela. A navíc, s myčkou je v případě potřeby umyto všechno raz dva:-) PS: proměna se ti moc povedla, jako všechny:-)

      Vymazat
  4. Moc krásná proměna. Barvy podle mého gusta :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mám také ráda změny (ale ne partnerské :o), manžela bych nevyměnila ani za nic) a ty tvé proměny jsou vždy parádní. Já mám kuchyňku malou, takže hodně bojuji s místem, vše musím mít po ruce, vařím každý den (stravujeme se výlučně doma/pracujeme doma/ přes týden). Prostě v kuchyni je vidět, že se tam něco děje neustále :o)). Na příští rok plánuji obměnu kuchyňské linky a docela hodně zvažuji o vrchním otevřeném prostoru, alespoň částečném. Mám na to celou zimu, tak budu kreslit a vymýšlet.
    Máš to Aničko povedené!
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, tak to máme s těmi změnami docela dost podobné :-) Ani já bych neměnila, i když si občas stoupneme "na kuří oko" :-) Děkuji za ohlas k naší kuchyni. Ani ta naše ale není kdovíjak veliká, ale promýšleli jsme ji s mužem docela dlouho, takže funkčně nám určitě vyhovuje. Někdy bojujeme s místem v lednici - nebo mražáku (a to jsme si nenechávali dělat vestavěnou, ve které by bylo místa ještě méně), co máme děti a taky mi chybí spíš, ale to je daň za to, že máme technickou místnost pro rekuperační jednotku a o něco větší kuchyň. Ale jinak si myslím, že jsme to promysleli vcelku dobře, hlavně s osvětlením a zásuvkami, aby jich bylo dostatek :-) Přeji ať Ti i Tvá proměna kuchyňky dělá radost. Díky moc za ohlas! Hezký den A.

      Vymazat
  6. Aničko, ty jsi žena činu. Super přeměna.
    Eli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, no někdy asi ano, když si něco vezmu do hlavy... :-)) Děkuji moc za pozitivní ohlas. Hezký den A.

      Vymazat
  7. Aničko, moc se Vám to povedlo! Zvláště plechovky od kávy jsou chic :-). Máte hezky sladěné barvy, opravdu moc fajn.Hezké podzimní a tvůrčí dny přeji.
    ZaZa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ZaZo, děkuji. Těší mě, že se Vám naše kuchyňka líbí :-) I Vás krásné dny A.

      Vymazat
  8. Moc se mi líbi cedulky na kořenkách, nicméně taky mám jedno ale - nepřekáží při používání (já jsem asi hrozné čuňátko, ale dost živě vidím, jak bych je měla za chvíli umaštěné a zapatlané). Podobné by to asi bylo i s obháčkovanými plechovkami (zvlášť s tou bílou ;-)), ale obháčkované věci nejsou můj styl (mně se líbí ty červené-sušenkové). Kdežto ty kořenky se mi takhle fakt líbí, tak dumám nad praktičností...
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  9. Stáňo, zdravím a díky za komentář. Pokud jde o "ale", to si musí zodpovědět každý sám za sebe - pro mne žádné z výše uvedených neplatí. Obháčkované plechovky obsahují sušené bylinky na čaj - když vařím čaj, předpokládám, že jej nedělám s upatlanýma rukama. Takže u nás tento problém opravdu neřešíme.

    Pokud jde o kořenky - tak ty se samozřejmě používají během přípravy jídla a člověk často ty upatlané ruce má. Ale zatím jsou v pohodě (a kořeníme dost) a až by se jednou dostaly do stavu "upatlanosti", není nic jednoduššího než vyrobit nové. Časová dotace i pořizovací náklady jsou totiž minimální. Na rozdíl od "předtištěných" lepítek, u kterých si pak musíte pořídit celou sadu (která často neobsahuje všechna koření, která používáme) a pracně je stahovat z kořenek dolů, když doslouží. U tohoto řešení si můžu vyrobit cedulky na jakékoliv, i méně používané koření či směs, na které si jen vzpomenu. Takže pro nás je to zatím nejlepší a opravdu velmi praktické řešení, které jsme doposud vyzkoušeli.

    K tomu, zda cedulky u kořenek překáží či ne - když je používám, cedulka na provázku zůstává kolem hrdla spodní části, drží dobře a nepřekáží. Tedy nám ne, za jiné nemohu hovořit, to si každý musí vyzkoušet sám .-)

    Hezké podzimní dny A.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna