pondělí 9. února 2015

Včera jsem náhodou narazila...


... na www.lidovky.cz na zajímavý rozhovor s psychogynekoložkou Helenou Máslovou mimo jiné i o tom, že si za neplodnost a některé nemoci můžeme do velké míry sami. Lékařka, která velmi otevřeně hovoří o našem zdraví, nemocech, lobby farmaceutického průmyslu a svých výhradách k hormonální antikoncepci, byla na svém pracovišti natolik kontroverzní osobností, že se od práce na gynekologicko-porodnickém oddělení postupně dostala přes práci na interně až k působení v léčebně dlouhodobě nemocných. Nakonec před sedmi lety založila Centrum psychosomatické péče. 
 
Zdroj obrázku: www.lidovky.cz

Šokovalo mě, jak špatně na tom česká společnost je. Zdá se mi to neuvěřitelné. Tato žena má totiž (alespoň pro mne) opravdu dost radikální názory. Jsem ale ráda, že kolem nás žijí lidé, kteří se nebojí říct otevřeně, co si myslí. Kteří nás nutí když ne rovnou k činu, tak alespoň k zamyšlení nad tím, jak žijeme,  k pohledu na tutéž věc z jiného úhlu pohledu, k vybočení ze zaběhnutých kolejí a standardů. 

A když tak přemýšlím nad tím, co v rozhovoru říká a vzpomínám a dívám se kolem sebe, musím jí dát v mnohém za pravdu. Nejen v oblasti zdraví hledáme rychlá řešení, která často řeší pouze následky, nikoliv příčiny problému. Mám pocit, že společnost v globále neskutečně zpohodlněla a zlenivěla... až onemocněla.

A jak to vidíte vy? Souhlasíte s paní doktorkou nebo to vidíte svýma očima úplně jinak?

Díky za názor a krásný den přeji

Anička

16 komentářů:

  1. Děkuji za odkaz na zajímavý článek. Ráda jsem si ho přečetla. Dovolím si pár poznámek, o kterých se paní doktorka taky zmiňuje.

    1. Paní doktorka se zmiňuje o tom, že jediná prokázaná prevence proti rakovině prsu je dlouhodobé kojení. Když přijdete do ordinace dětského lékaře, tak většinou vidíte spoustu reklam na umělou výživu, ale s propagací kojení to příliš nepřehánějí. Nedávno jsem četla, že z porodnice odchází 3% nekojících žen, ale v šesti měsících dítěte kojí pouze 18%. Je jasné, že existuje určité (malé) procento maminek, které opravdu kojit nemohou a tak je skvělé, že máme dostupnou adekvátní umělou výživu. Na druhou stranu jsem sama byla svědkem toho, jak maminky, které měli opravdu hodně mléka, vzdávaly kojení už v porodnici, protože je to stálo určitou námahu... Všechny maminky podporuji v tom, aby kojily, pokud to jen trochu půjde a nelitovaly námahy!

    2. V rozhovoru je zmíněn osud ženy, která užívala od 14 let kontraceptiva a po třicítce ji vysadila a řeší neplodnost. Přijde mi naprosto logické, že pokud jsem tělo 15 let "oblbovala" hormony, tak se nemůžu divit, že se tělo bude vzpamatovávat dlouhou dobu. Nejdříve uměle "ovlivňujeme" naše tělo tak, abychom děti mít neměli a potom se snažíme v posledních letech plodnosti si děti (uměle) pořídit.
    Málo se ví, jaké jsou další účinky HA. Mimo utlumení ovulace, dochází k mnohem menšímu vzrůstu děložní sliznice a pohyb řasinek ve vejcovodu je též snížený. Může se tak stát i to, že k uvolnění vajíčka dochází, že dojde i jeho oplození, ale z výše jmenovaných důvodů se vajíčko neuhnízdí. Není to žádné velké procento, ale dochází k tomu. Často přemýšlím o tom, jestli se žena tím, že HA existuje, stala svobodnou...

    Omlouvám se za kontroverzní komentář, ale mám pocit, že je potřeba to říct. Nechtěla jsem rozhodně nikoho urazit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, mockrát děkuji komentář i čas jemu věnovaný. Věřím, že jsi (snad tykání nebude vadit) jím nikoho neurazila. Je dobré, když se otevírají otázky, o kterých se až tolik nehovoří. A když hovoří, tak často jsou ti, kteří je otvírají, považováni za podivíny, šiřitele poplašných zpráv... či jsou jejich postoje a názory zlehčovány.

      Často jednáme určitým způsobem v nevědomosti, neznalosti. Přičteme-li k tomu intenzivní mediální "masáž" placenou různými "zájmovými skupinami", bohužel často utužovanou i chováním a postoji lékařské veřejnosti, kdy pomyslná "opozice" není zdaleka tolik slyšet, není možná až takovým překvapením, že stále tolik žen používá hormonální antikoncepci stejně jako vitamín C, že tak málo žen v půlroce dítěte kojí (to číslo je opravdu alarmující, ale když "to umělé mléko má přeci všechno, co dítě potřebuje, ne?...."), že domácí "lékárničky" praskají ve švech, že čekárny u lékařů jsou plné nemocných pacientů...

      Ale abychom to všechno nesváděli jen na ty ostatní, hodně je to o nás samotných (např. o účincích kouření toho bylo napsáno tolik a stejně potkávám tolik kuřáků a kuřaček, i s malými miminky, takové matky bych nejraději zavřela), zda nám na nás i našich nejbližších opravdu záleží.

      Na druhou stranu věřím, že je čím dál více lidí, kteří začínají o svém zdraví a svém životě a životním stylu uvažovat jinak, hledají alternativy, přemýšlí o tom, co z toho, co fungovalo dobře kdysi, by mohlo fungovat dobře i dnes, neléčí každé kýchnutí medikamenty z lékárny a vracejí se k přírodní medicíně, tráví více času v přírodě, venku, pohybem ap...

      Takže ještě jednou díky za další informace, které pomáhají otevírat oči těm, kteří je otevřít chtějí.

      A jen na okraj - já jsem kojila obě děti tak dlouho, jak samy chtěly - dceru do 14 měsíců vč., syna do 11 měsíců včetně. Samy si "řekly", kdy chtějí přestat. A nechápu ženy, které nekojí, i když mohou. Přijde mi to praktičtější (nemusím vstávat, abych ohřála vodu na správnou teplotu, mateřské mléko je vždy "po ruce"), je to to nejpřirozenější, co malé miminko může od maminky dostat, obsahuje vše potřebné, kojené dítě bývá odolnější vůči nemocem... kojení může mamince pomoci při shazování těhotenských kil... No možná bych byla dobrá propagátorka kojení, ne? :-) A ženám, které by rády kojily, ale mají s kojením problémy, bych poradila, aby to hned při prvních nezdarech a problémech nevzdávaly a určitě využily laktační poradkyně. Podrží vás nejen, pokud jde o "technickou" stránku věci, ale také psychicky. Už jich je po celé republice spousta. Mně jedna z nich velmi pomohla u kojení Viktorky, jen díky ní a samozřejmě i psychické podpoře manžela jsem vydržela kojit kritický týden po odchodu z porodnice a pak už šlo vše jako po másle :-)

      Vymazat
    2. Milá Aničko,

      děkuji za tykání:-). Čím jsem starší, tím si uvědomuji šedost našeho světa, složitost svobody člověka i společnosti. To souvisí i s tím, že se daleko více musíme rozhodovat, shánět si informace, pečlivě přemýšlet o tom, co je "dobré" a co ne. A hlavně být tolerantní k názoru druhým...(to neznamená nekritickým!).

      Mám ve svém okolí celkem hodně mladých maminek a některé z nich měly s kojením potíže, ale právě laktační poradkyně, podpora doma a trpělivost jim pomohlo s tím, aby vytrvaly a vše zvládly.

      Co se týče hormonální antikoncepce (HA), tak mám, pocit, že její užívání hodně záleží i na našem přístupu k manželské (partnerskému) intimnímu životu, do kterého se velmi lehce může vkrádat sobeckost. My ženy se často snažíme "být jako muži", ale tím samy sebe a svoji ženskost degradujeme a utlačujeme do pozadí. Ke své důstojnosti ale potřebujeme úctu mužů ve svém okolí (manžela, tatínka, bratra,...). Myslím, že velikost ženy je právě v úctě, které ji dává okolí a ona sama:-).

      Ještě poznámka ke kojení: Kojení má velmi velkou účinnost proti rotavirovým infekcím. Někteří tvrdí, že i vyšší, než očkování... Ale to se moc nehodí, když za očkování se platí, že?

      Vymazat
  2. Moc zajímavý článek, s většinou se ztotožňuju. Něco podobného jako farmacie je i potravinářský průmysl. Taky do nás cpou něco co jisto jistě má velký vliv na zdraví a lidi jsou ovlivněny hlavně cenou. Tak samo to funguje i s léky. Lenost a pohodlnost lidí vládne světu a kdoví k čemu to ještě povede.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, děkuji za reakci. Potravinářský průmysl je kapitola sama pro sebe. Kdo by rád alespoň trochu prozřel v této oblasti, doporučuji shlédnutí několika dílů "Pekla na talíři" zde: https://www.stream.cz/porady/peklonataliri.

      Vymazat
  3. Ahoj Aničko! Tak o psychosomatice jsem přečetla knížku od doktora Hnízdila - Zaříkávač nemocí. A co mě k tomu vedlo? Na podzim jsem se zdravotně sesypala. Totálně. A potřebovala jsem se zamyslet, co tomu předcházelo. I když by někteří lékaři mohli mít jiné vysvětlení, z jeho knížky jsem si vzala taky to, co jsem považovala za důležité. Je to hodně o nás, o tom jak žijeme, zda umíme odpočívat, zda umíme vnímat naše tělo a jeho nemoci - protože to jsou náznaky, co my sami děláme špatně. Zda umíme vnímat, co nám naše tělo říká. Zkus si tu knížku půjčit, jsou tam názory nejen na politiku, ale i na zdravotnictví, nánoženství, na farmaceutický průmysl atd. Tehdy mi ta knížka dost pomohla a usvědčila mě v tom, že co jsem se chystala udělat, bylo správné rozhodnutí.


    Hezký zbytek dne! Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, děkuji za komentář a hlavně i tip na čtení k této problematice. Měj se krásně Anička

      Vymazat
  4. Aničko, děkuji za velmi zajímavý odkaz.... Souhlasím, často přes všechny vymoženosti a hektičnost dnešní doby zapomínáme vnímat sebe samotné, svou rodinu, své zdraví a intuici. Je třeba se občas zastavit, zamyslet a být více pokorný k životu.
    Pěkné dny přeji. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, díky za návštěvu i názor. Krásný den Anička

      Vymazat
  5. Milá Aničko, článek jsem včera přečetla a nezbývá mi než s ním i výše uvvedenými komentáři souhalsit. Pokud si Hnízdila nečetla, tak si ho určitě přečti, zajímavé čtení. Děkuji za zajímavý námět k přemýšlení. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, díky za komentář. Po knize od dr. Hnízdila se poohlédnu. Hezký den Anička

      Vymazat
  6. Zdravím :-), jsem asi minoň, ale jména zde zmiňovaná slyším úplně prvně. Čím jsem starší, nějak víc se pídím po tomto druhu informací, což je asi logické. Něco jde nějak samo - jak to člověk cítí, ale na něco potřebuje odpověď (návod) a tak moc děkuji za tento článek, Kája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kájo, díky za komentář. Já jsem do včerejšího dne jméno ani jednoho z lékařů zde zmiňovaných také neznala a jako "mimoň" si nepřipadám :-)

      Hezký den Anička

      Vymazat
  7. Aničko, článek jsem přečetla a musím jen souhlasit se vším, co v něm bylo řečeno, být doktorem dnes pro většinu z nich neznamená léčit lidi, ale co nejvíc na lidech vidělat, je to byznys jako každý jiný. Nikdy jsem nepoužívala antikoncepci a proto jsem pro gynekology nerentující se pacient. Při nedávné návštěvě u doktorky jsem sama musela požádat o vypsání žádanky na mamografické vyšetření, nějak si nevšimla, že 45 už mi bylo loni, ale chtěla mě zapojit do nějakého výzkumu, v jehož rámci bych měla zadarmo všelijaká vyšetření a když jsem odmítla ( tvářila se strašně a to samé sestra), tak mi alespoň vnutila mastičku za 340,- Kč a při další návštěvě ještě čípky za stejnou cenu.
    Každý je zodpovědný za své zdraví, ale je přece pohodlnější spoléhat na informace z televize, časopisů a nechat se tak uchlácholit. Bohužel jsou to zas jenom reklamy, bože, kam se poděl zdravý rozum? Zas na druhou stranu i já jsem jen člověk a mám nad čím se zamyslet, ale koncem roku jsem se zaměřila více na své stravovací návyky, není to jednoduché, ale snažím se a doufám, že to půjde ještě dál a bude to změna trvalá a k lepšímu člověk se učí celý život, díky za připomenutí takového článku a měj se hezky,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, já bych všechny lékaře neházela do jednoho pytle. Sama mám jednu velmi dobrou zkušenost s praktickým lékařem, který mi místo léčiv doporučil na nachlazení bylinky a vše pěkně a lidsky vysvětlil. Jen ten tlak farmaceutického průmyslu i na lékaře je hodně velký. Důležité je, aby se člověk sám hodně zajímal a nespoléhal na to, že tuhle "práci" za něj bude dělat někdo jiný. Jde přeci o naše zdraví a chceme tu být co nejdéle, ne? (já aspoň ano :-))) Ať se Ti v Tvém úsilí o zlepšení životního stylu daří Anička

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna