neděle 28. září 2014

Lesní podzimní věnec

Když jsem ho začala vyrábět, ještě jsem neměla úplně jasnou představu, jak bude vypadat. K dispozici materiál, který jsme posbírali s Jiříčkem při naší dopolední procházce koncem tohoto týdne. 

Základ tvoří několik vrstev prstenců z kartonu (použila jsem starší kartonové desky, ve kterých mi chodí knihy z e-shopu), na kterých jsou tavnou pistolí přilepeny "klacíky" křídlatky japonské (Reynoutria japonica). 


Křídlatka je velmi rychle rostoucí a invazivní rostlina vysoká až dva metry. Za příhodných podmínek se totiž na svém stanovišti pomoci hluboce kořenících oddenků rychle rozšiřuje a zcela vytlačuje původní rostlinstvo. Její kořeny a listový opad produkují látky, které znemožňují růst jiných rostlin. Často jí potkáte v blízkosti vodních toků a lidských sídel. Její domovinou je severovýchod Asie, odkud byla do Evropy dovezena zhruba v polovině 19. století jako okrasná rostlina do zahrad a parků. Bohužel se pak začala nekontrolovatelně šířit dál. V současné době se hledá její využití např.  v podobě obnovitelného zdroje energie. Ve své domovině je však využívána v kuchyni i tradiční asijské medicíně.

Zdroj obrázku: http://www.lidovky.cz/foto.aspx?r=ln_domov&foto1=SVO249500_krislatka_2.jpg

Využít ji ale lze třeba i jako dekorační materiál, jak jsem to udělala já. Suché větve křídlatky (jsou duté) jsem nalámala na větší kousky. Pro zpestření jsem použila i čerstvé větve (mají nyní červenou barvu), ty se lámou hůře, použila jsem na ně zahradnické nůžky. Velkou výhodou křídlatky, ve srovnání s klasickými větvičkami, je její lehkost (díky tomu, že je uvnitř dutá). Stejný věnec, na kterém by se místo křídlatky použily obyčejné větvičky stejného průměru, by byl o poznání těžší.

Na křídlatku jsem pak přilepila žaludy (i s "čepičkami"), pár kaštanů, mech, koupenou muchomůrkovou a jeřabinovou dekoraci. Mezi křídlatku jsem použila ještě pár větviček břečťanu. Ty ještě možná půjdou z věnce ven. Chtěla jsem něco na oživení převážně hnědé, ale možná by věnec vypadal lépe bez něj...

Krásný svatováclavský den

Anička

8 komentářů:

  1. Ahoj Aničko, věnec se ti moc povedl. Křídlatku jsem zatím ve svém okolí neviděla:-). Letos zatím podzimní dekoraci nemám, uvidím, co dá zahrada. ahoj a také přeji hezkou sváteční neděli. Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, tak to vám ji asi už v zápalu boje vysekali :-)

      Vymazat
  2. Milá Aničko, jste šikulkové, je vidět, že tvořit se dá z čehokoliv. Hezký podzim...Štěpka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpko, díky za další návštěvu i poklonu :-) Ano, tvořit se dá opravdu úplně ze všechno. No není to krása? :-)) Krásný večer Anička

      Vymazat
  3. Aničko,moc pěkná dekorace.....přírodniny jsou stejně nejhezčí:-),křídlatku jsem tady u nás taky ještě nepotkala.
    Hezký týden,Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jitko, tak že by ji už vymýtili i u Vás? :-)) Krásný večer Anička

      Vymazat
  4. Ahoj Aničko, věnec se ti moc povedl. Tvoje nápady jsou úžasné. Křídlatku jsem nedávno potkala na procházce s Nelou a vůbec mě nenapadlo, že by se dala takhle krásně využít. Vidím to na další procházku. Krásný podzim Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Rijo, doufám, že už je křídlatka doma a z ní aspoň tři podzimní dekorace :-))

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna