čtvrtek 4. září 2014

Je to zdravé, křupavé, dobré a má to červenou barvu...

... co je to? 

Kdo ještě nikdy neslyšel o "řepelkách", nechť zbystří. Na pořadu dne jsou chipsy z červené řepy. Jednoduše připravované. Na první "zkus" možná trochu neobvyklé chuti (jak už to ostatně s řepou chodí), s přibývajícím zkonzumovaným množstvím však vysoce návykové :-) 
 

Při jejich výrobě můžete postupovat různě, třeba takto a nebo takto. Já pro začátek vyzkoušela tento jednoduchý postup. Řepu jsem na cca 45 min lehce povařila ve slupce v osolené vodě. Po vychladnutí jsem řepu oloupala a pak v mixéru nechala nakrájet na jemné plátky. Plátky jsem pak rozprostřela na síta sušičky a dala sušit na zhruba tři hodiny. Hotové chipsy můžete před uložením do uzavíratelných sklenic ještě lehce promíchat s trochou soli. Pokud bych chipsy ihned konzumovala, zakápla bych je navíc ještě zatepla trochou dobrého oleje.

Řepy se nám letos urodilo moc (i přesto, že jsem při sklizni zjistila, že nám část úrody spásli ti proklatí slimáci...), takže určitě vyzkouším i další varianty a třeba i poreferuji :-)

Červené, zdravému křupkání a řepelkám zdar!

Anička

10 komentářů:

  1. to může být dobré, tak další co budeme mít příští rok na zahradě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko, občas si je kupuji, ale zdají se mi hodně mastné. Tohle bude asi lepším způsob. Jako u mnohého jiného - prostě si je udělat doma. Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, já ochutnala řepelky poprvé letos v zimě, když nám je přinesla sousedka na návštěvu. Určitě ale nebyly mastné, dokonce bych řekla, že se chuťově hodně blížily těm, které jsem si vyrobila sama. Možná záleží na výrobci... Pokud máš doma ale hodně řepy, není co řešit :-)

      Vymazat
  3. Aničko, název řepelky vůbec neznám, ale tyhle chipsy jsem letos ochutnala na jednom stánku a byla jsem z nich unešená. Jen nám se (oproti loňsku) řepa moc nevyvedla, tak snad příště.
    děkuji za návod. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se v dalších letech pěstování řepy vydaří... A do té doby - třeba bude nějaká hypervýhodná akční cena řepy v obchodě... :-)

      Vymazat
  4. Moc děkuji za návod, hodně jste mě potěšila. Tyto řepelky si kupuji občas ve zdravé výživě, ale jsou drahé. Myslím že, je brzy vyzkouším vytvořit doma :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nicol, tak to jsem ráda, že jsem někomu dalšímu kápla do noty :-) Tak ať chutnají, pokud se do nich doma pustíte sami :-)

      Vymazat
  5. Jů, to jsem vážně ještě nikdy nejedla:-))

    OdpovědětVymazat
  6. Aničko, děkuji za tenhle návod, dostala jsem dost řepy, tak jdu na to. Líbí se mi ze všech návodů nejvíc. Jindra

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna