středa 17. září 2014

Jde to i bez zahradních obrubníků?

Já říkám "ano". A vůbec to nemusí vypadat špatně. Právě naopak. Jen si to vyžádá 2-3 krát ročně naše zvýšené úsilí - linie záhonů je třeba znovu oživit. Ideálně speciálním rýčem, resp. nožem k tomu určeným. Myslím si ale, že výsledek rozhodně stojí za to.

A když se tak dívám po zahradách vybudovaných ve stylu mých oblíbených "anglických", tak výše zmiňovaná úprava okrajů záhonů je zde i v dnešní době plné vymožeností spíše pravidlem nežli výjimkou. Zvýšené úsilí párkrát za rok je vyváženo nemalou úsporou nákladů (kdo někdy pořizoval tzv. neviditelné obrubníky či lemoval záhony betonkami, ví, o čem mluvím).

Zdroj obrázků: Pinterest

O obrubnících na naší zahradě a mých zkušenostech s nimi už jsem psala dříve. Tentokrát ukázka realizace jednoho "zahradního ostrůvku" - zvětšení plochy a při té příležitosti i uplatnění jiného přístupu k ohraničení krajů záhonu od trávníku.


Od manžela jsem v létě dostala nový rýč/nůž značky Fiskars, který je určen speciálně k "okrajování" záhonů. Po nabroušení krájel jako divý. No a já teď skoro necítím záda :-)

Hezký den

Anička

4 komentáře:

  1. Vypadá to fakt pěkně. Ale radši zůstanu u obrubníků:-))

    OdpovědětVymazat
  2. krásné, místo obrubníků používám velké kameny :)

    OdpovědětVymazat
  3. Aničko, je to krásné. Pro mě ale nepoužitelné :-(. Já bych kolem záhonů spíš potřebovala ploty :-), Máme v rodině celkem 3 pejsky, kteří záhony moc nerespektují. Mám zahradu první rok, tak snad je to časem naučíme a budeme si moc dovolit i tak krásné záhonky, které bez obrubníku přecházejí v trávník. Hodně pěstitelských úspěchů a záda ať brzo přestanou bolet :-). Jitka

    OdpovědětVymazat
  4. Aničko to je nádhera. A mně se moc líbí ten převislý stromek, není to moruše? je, že?
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna