pondělí 25. srpna 2014

Kopečkové záhony...

... nebo také vyvýšené záhony ve tvarů kopců a kopečků se mi zalíbily hned z několika důvodů. Dá se jimi zajímavě zpestřit prostor i té nejmenší zahrádky, zdůraznit některé okrasné partie zahrady (někde jsem četla, že už 30centimetrové navýšení oproti terénu dělá divy...) či vytvořit vhodnější podmínky pro rostliny, kterým by se na daném místě jinak nedařilo (jílovitá, vlhká, podmáčená půda).

 Zdroj: Pinterest

S velkým úspěchem se "kopečkových záhonů" využívá také v užitkovém zahradničení. Zelenině se v kopečcích daří. 

Já jsem svůj první exmerimentální kopeček založila letos na jaře v okrasném záhoně v místě, které bývá po deštích slušně podmáčené. Je to nejnižší místo v zahradě a své jistě dělá i velká vrstva téměř nepropustného jílového podloží. Zvažovala jsem zde malé jezírko či rybníček, ale s malými dětmi jsem toto celkem efektivní řešení brzy zavrhla. Na jaře založený experimentální kopeček se má však nebývale k světu. Zasazené rostliny na něm pěkně prospívají. 

Kopečky tvořím z vlastního kompostu, který navrstvím na vybraném místě po odkrytí kačírku a netkané textilie. Po vytvarování požadovaného tvaru potáhnu kopeček netkanou textilií, osadím rostlinami a zamulčuji znovu kačírkem. Je vhodné nedělat kopečky příliš vysoké, aby na nich kačírek či jiný druh mulče dobře držel. Já dělám kopečky vysoké max. 40 cm nad úroveň terénu a rozprostřu je více do šířky, aby to nebyly klasické krtčí hroudy. Ty by ani nevypadaly moc dobře a myslím, že by také nesplnily požadovaný účel - v zimě by v nich mohly kořeny namrzat.

Úspěch zaznamenaný u experimentálního kopečku mne namotivoval k jeho širšímu využití v zahradě. A proto tedy při mém letošním časně podzimním "vylaďování" zahrady (což je jeden z důvodů mé momentální méně časté přítomnosti na tomto blogu) přišla na řadu realizace dalších kopečkových záhonů. 



Soustředím do nich především ty rostliny, které jsou náchylnější na podmáčení. Kromě experimentálního kopečku osázeného krásným červenokvětým kultivarem zápleváku (Helenium) tak postupně vznikl kopeček s růžově kvetoucími rozchodníkovci (Hylotelephium) a žlutokvětými třapatkami (Rudbeckia fulgida) a sytě růžově kvetoucími plamenkami latnatými (Phlox paniculata). Na osázení čeká další kopeček, jehož novými obyvateli budou bílé a růžové třapatky nachové (Echinacea purpurea) či vlčí bob (Lupinus polyphyllus). V přípravě jsou ještě další dva kopce - jeden by měly osídlit barevné kultivary mého oblíbeného řebříčku obecného... 

V místech "mezi kopci" zůstane výsadba vlhkomilnými trvalkami. Z těch vyšších mám na zahradě například krásnou kyprej vrbici (Lythrum salicaria), sadec purpurový (Eupatorium maculatum), tužebník (Filipendula rubra), popelivku zubatou (Ligularia dentata) i Przewalského (Ligularia Przewalski), z nižších pak například různé kultivary bohyšky (Hosta), červenolistou dlužichu (Heuchera),  rdesno hadí kořen (bistorta major) či zajímavou škornici (Epimedium).

No, zdá se, že mám o zábavu postaráno. Snad bude podzim dlouhý a pěkný :-)

Snad všechna opatření - "kopečky", uplatnění vlhkomilných trvalek "mezi kopci" v kombinaci s rozrůstajícími se keři a stromy (z toho i několik vrbiček) - v konečném důsledku pomohou pozitivně upravit nepříznivé hydrologické podmínky tohoto magického trojúhelníku naší zahrady.

Krásné (ještě letní) dny i do vašich zahrad a domovů

Anička

2 komentáře:

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna