úterý 19. srpna 2014

Když vás pokaká pták...

..., říká se, že budete mít štěstí. Co se ale stane, když vám pták pokadí čerstvě vyprané a venku pověšené bílé povlečení jako mně předevčírem, je zde nepublikovatelné. Na druhou stranu už ale vím, co by mělo pomoci k odstranění nechtěných následků hrozného činu onoho ptáka.

Třeba pomohou následující rady, na které jsem narazila na internetu, někdy i vám...

Zdroj obrázku: http://www.jenzeny.cz/moda/zdravi-a-krasa/extra-pece-pro-vasi-plet-zkuste-masku-z-ptaciho-trusu-552.html
 
Běžně dostupné a levné čistící prostředky aneb jak na skvrny všeho druhu
Ocet čistí aktovky, drahokamy, kachle, pozlacené kovy, měď, mosaz, skvrny od bláta, klihu, krve, mléka, mořidel, ořechů, trusu ptáků, rzi, červené řepy a zvratků.
 
Alkohol lze s úspěchem použít k vyčištění zlata a postříbřených kovů. Čerstvou skvrnu od alkoholu lze na oděvu vyčistit vlažným lihem, starší zaschlou pak peroxidem vodíku.

Alpou/Francovkou lze vyčistit skvrny od pryskyřice a propisovací tužky.

Technický benzín se používá jako čistící prostředek na vyčištění klávesnic, skvrn od asfaltu, bláta, dehtu, kolomazi, tuku, vosku, žvýkačky, čištění mastných skvrn na kobercích a parketách.

Citrónová šťáva dobře čistí ruce, skvrny na prádle, vnitřky zašlých skleněných váz a hliníkového nádobí. Naopak čerstvé skvrny od citronu se dají snadno odstranit přepráním v teplé vodě.

Křída čistí mastné skvrny na oděvu.

Líh čistí drahokamy, postříbřené kovy, polodrahokamy a stříbro. Použít ho lze i na skvrny od čaje, čokolády, kávy, mléka, moči, ovoce, piva, potu, rzi, sazí, trávy, tuše, propisovacích tužek či bílého vína.

Peroxid vodíku čistí skvrny od borůvek, čaje, čokolády, zelených ořechů, ovoce, plísně na látkách, skrvny z bílého mramoru, používá se na vyčištění kláves.

Soda čistí skvrny od kyselin, ovoce, tuku na podlaze.

Terpentýn čistí skvrny od olejových barev, bláta, dehtu, fermeže (i z rukou), krému na boty, mléka, skvrny z parket, čistí aktovky z umělých hmot, chrání šatstvo před moly.

Vodou po holení lze vyčistit skvrny od pryskyřice a propisovací tužky.

Pro tentokrát třikrát hurá octu, či ještě lépe kyselině octové. No on i ten ocet je vlastně kyselina octová, jen dost naředěná vodou :-) Pro milovníky chemie více třeba zde.
 
Tak se mějte, se skvrnami i bez :-)
 
Anička

2 komentáře:

  1. Jaj :D tak hlavně, že to zabralo! :) Oni za to chudáci vlastně nemůžou, nemají močový měchýř :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna