pátek 30. srpna 2013

Z vřesoviště

Možná si vzpomenete, když jsem vám letos představovala své levandulové políčko, které se mi od loňska tak krásně rozrostlo. A dnes bych vás ráda pozvala na návštěvu jeho souseda - hned přes cestu, naproti levandulí leží mé malé vřesoviště. Zakládala jsem jej rovněž loni a už letos na jaře bylo na co koukat. A co teprve nyní...

Když si vzpomenu, jak jsem loni klečela na kolenou, sázela těch 40 nebo 50 minikeříků vřesů a vřesovců a nadávala, co jsem si to zase vymyslela, zvednou se mi nahoru oba koutky úst. Už teď mohu říct, že to stálo za to! :-)))


Kromě zmiňovaných vřesů a vřesovců bydlí na minivřesovišti i další vřesovištní rostliny - pieris japonský, azalky, rododendrony, čilimníky, kručinka, andromeda, medvědice lékařská či něco dobrého na zub v podobě velkoplodých brusinek a kanadských borůvek. Ale nejen ty - velmi se tu daří japonskému javoru (kultivaru ATROPURPUREUM), zakrslému kultivaru smrku CONICA, kakostu či třezalce kalíškaté, ze které je takové křovisko, že ji budu muset trochu zredukovat, aby mi nezastínila své nejbližší okolí...

Jak je to u vás? Máte taky vřesoviště (a pokud ano, jaké rostliny tam pěstujete?) nebo pěstujete vřesy a ostatní vřesovištní rostliny volně mezi ostatními trvalkami a keři?

Mějte krásný den

Anička

6 komentářů:

  1. Neee, my žiadne vresovisko nemáme.
    Ale koľko hektárovú záhradu máte? :-o Nechápem, kde sa to všetko zmestí, čo ukazuješ v rôznych príspevkoch. Predstavujem si, že to musí byť hrooozne veľká plocha. :)
    Snáď sa aj my raz dopracujeme k nejakej reprezentatívnejšej záhrade. Ale to asi až keď sa dokončí všetko okolo domu a nasťahujeme sa doň natrvalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, naše zahrada nemá "ani" jeden hektar :-)) Máme jen necelých 14 arů. Mně by se líbilo tak 20 arů, abych měla větší prostor i pro zeleninovou a ovocnou zahrádku. Ale práce je nad hlavu i tak :-)) A kdybych měla tu 20arovou "zahrádku", tak to bych se pak z toho možná zbláznila... Držím palce, ať se vám brzy také podaří vybudovat zahrádku, se kterou budete spokojeni. I když - já asi spokojená nebudu nikdy, vždy je nějaký prostor pro zlepšení :-))

      Vymazat
  2. Milá Aničko tak se Ti musím přiznat,že tuhle kytičku neznám ani já, ani jsem jí nikdy neviděla ,ale snad to budou vědět jiní větší odbornice.Aničko jek píšeš v mejlu že z budováním zahrádka nebudeš spokojená nikdy tak tě potěším,že taková zahrada se buduje celý život.Měj radost s toho co máš,povídej si skytičkama když třeba některá nechce kvést tak jí promlouvám do duše že jestli se to nezmšní tak se spolem rozloučíme a už se mi několikrát stalo že to zabralo.Jinak se mi líbí jak jsi se upnula na provázky docela se ti daří.tak zlom vaz!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luďko, díky. Odpověď na kytičku už mám - v popředí vřesoviště mi roste luštěnice trnitá. A z toho, že ze zahrada buduje celý život strach nemám - je to můj velký koníček a pokud budu mít aspoň trochu času, tak se mu budu ráda věnovat celý život :-)) S provázkováním mne to opravdu chytlo, nápadů ještě v zásobě pár mám, zásob také, takže ještě nějakou chvíli u nich určitě zůstanu :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna