středa 5. prosince 2018

Odteď už leda do Národní galerie...

... protože v naší rodinné obrazárně nad schodištěm už je plno (leda, že bych si přistavila žebřík nebo začala od stropu slaňovat...) :-)

Od poslední akce uplynula už poměrně dlouhá doba. Dlouho trvalo, než jsme pořídili další rámečky a pak ještě déle, než jsem se odhodlala rámečky vyplnit nastřádanými obrázky od dětí a zavěsit je.

Věšení obrázků je u nás velký adrenalin - do klasických tenkovrstvých omítek klasický hřebík nejde zatlouct. Takže jsme odkázáni na to buď všechno vrtat nebo věšet na speciální hřebíčky nebo "věšáčky" pro takové případy.



Jsem ráda, že jsem se rozhodla pro změnu barvy výmalby. Šedá je elegantní a tvoří obrázkům krásný neutrální podklad. Navíc hezky umocňuje krásu dřevěného schodiště a zábradlí.

Mám z tohohle prostoru velkou radost. Miluju dětské kresbičky, které jsou krásné právě ve své "nedokonalosti". Kreslené bez zábran a (zatím) omezení tím, co by se mělo a nemělo. Líbí se mi, jak si děti postupně budují svůj vlastní výtvarný styl. 

V souvislosti s tím mě tak zaujala "kauza" spojená s obrázkem nakresleného hada, za kterého dostala devítiletá slečna od paní učitelky ve výtvarné výchově čtyřku. Ať už je naše vnímání estetiky jakékoliv, čtyřka za práci z výtvarné výchovy mi přijde u dítěte, které se zapojuje a snaží, trochu přes čáru... Rozhovor s otcem dívky najdete tady.

Viktorčiny obrázky jsou plné barev, výrazné, veselé, se spoustou lidí, zvířat a hlavně koníků. Jiříčkovy obrázky jsou velmi jemné, prostorově úsporné a hodně technické (většinou bagry, auta, technické prostředky... a lidi, co vypadají jako roboti :-))

Máte doma taky svůj "kousek obrazárny"?

Krásný den

A.

8 komentářů:

  1. To vypadá opravdu hezky. U nás je největší galerie kolem holčičí postýlky, kluky malování nebaví. Vlastně jednou je to bavilo - když si vyráběli pláště - malovali barvama na textil na staré bavlněné plenky (kdyby tak jen tušili, k čemu je ještě relativně nedávno používali :-)). S Aničkou jednou za čas uděláme obměnu obrázků. Nemá je v rámečcích, lepí si je nadivoko přímo na stěnu washi páskama - aspoň jdou pak snadno vyměnit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, asi máš pravdu, že holky jsou v tomhle asi jiné než kluci. Náš Jirka je ještě malý, takže si i to kreslení a malování hodně užívá... Ale kdo ví, co bude za pár let. O důvod víc si ty momenty uchovávat a těšit se z nich :-) Malování (i tisk) na textil už jsme taky zkoušeli, toto je i u nás sázka na jistotu :-) Hodně děti bavilo i malování na plátno akrylovými barvami. Jinak s tou obměnou - ono to jde i celkem jednoduše i u těchto rámečků. Já na ty washi pásky moc nejsem, i když jsou "in" :-) Hezký podvečer A.

      Vymazat
  2. Obrazárnu z kreseb doma nemáme.
    U nás visí fotoplátna a 2 originál obrazy.
    Obrázky dětí mám schované v krabicích a Šíma si je také lepí v pokojíčku washi páskou na zeď .
    Krásné malování!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, fotopláten máme několik, stejně jako obrazů malovaných manželovým dědou. Ale tohle je pro mě něco speciálního. Těší mě, že to mohu mít každý den na očích a opravdu mě to pozitivně dobíjí pokaždé, když kolem projdu :-) Ale je fajn si ta dílka našich prcků někde uchovávat, ať je jednou nač vzpomínat :-) Pa A.

      Vymazat
  3. Moje babicka rikavala...mene je nekdy vice.Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babičky toho napovídají :-) Tenhle prostor plný dětských obrázků mi přináší velkou radost a dělají každý den hezčí a veselejší. Pro mě je představa holé zdi deprimující.

      Vymazat
  4. Aničko, mi máme v celém baráku zdi plné obrazů.Taky se mi nelíbí holé zdi.Měj moc hezké adventní dny.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak to jsi můj člověk :-) Když jsem nad schodištěm s "obrazárnou" po nastěhování začínala, bylo nad celým schodištěm celkem 6 obrazů - jeden obří, který i dnes visí na stejném místě a zabírá téměř jednu stěnu, pak 3 velké a 2 menší obrazy. Mám ty obrazy po manželově dědečkovi moc ráda, ale působilo to na mě na těch obrovských prázdných stěnách smutně. Když jsem po posledním malování nad schodištěm ukecala manžela k reorganizaci stávajících obrazů s vizí časem doplnit do jeho spodní části obrázky našich dětí, ten prostor na mě začal dýchat úplně jinou energií a o tom to, myslím, je :-) Každý to nějak cítíme a nám je dobře právě v tomhle :-) Měj se krásně a pozdrav ode mě Vaše stěny a obrazy :-))) A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna