čtvrtek 21. května 2015

Vlastní bylinková zahrádka...

... je záležitost, která má své příznivce nejen mezi majiteli rodinných domků s přilehlými zahradami. Velký úspěch má i mezi obyvateli bytových jednotek v panelových domech a činžácích s alespoň malinkou lodžií či balkónem.

Mít pěkně pohromadě všechny své oblíbené bylinky vlastní provenience. A při vaření jen natáhnout ruku či udělat pár kroků do zahrady a utrhnout, co se zrovna hodí. Nezanedbatelné je aroma typické pro různé druhy bylin a pokud se navíc mezi bylinkami objeví některá, která zakvete... Příjemná představa, že? :-)

Vzhledem k tomu, že si brzy hodlám rovněž vybudovat své "bylinkoviště" (potřetí a věřím, že již naposled :-)), přináším i pro vás pár inspirací, jak se dá takové pěstování bylinek pojmout. Já jsem se shlédla v bylinkové spirále. I když v našem případě to vidím spíš na upravený bylinkový "kopec" :-)

Bylinková spirála (jedná se o záhon stočený do tvaru spirály) je vlastně úžasný zahradní "vynález". Díky vyvýšené stavbě, materiálu a orientaci ke světovým stranám totiž dokáže na malé ploše vytvořit různá mikroklimata vhodná pro různé druhy bylin. Navíc ji můžeme pojmout jako docela pěkný vertikální prvek pro pěstování bylinek, ale i léčivek či jedlých trvalek.

Spirála by měla být umístěna na slunném místě, alespoň převážnou část dne, nikoliv ve stínu. Měla by být blízko kuchyně, terasy, tedy tak, aby bylinky byly šikovně po ruce. Může být pěkně kulatá, oválná, šiškovitá nebo i dělená.

Začátek spirály a vodní prvek by měly být orientované k severu. V dolní části otočené k severu bývá nejčastěji umístěno jezírko nebo jen zapuštěná mísa s vodou, která zajišťuje ideální mikroklima pro vlhkomilné bylinky jako třeba máta, meduňka (ty je dobré vysazovat do květináče, hodně se rozrůstají), vytrvalá cibule (ošlejch), pažitka, petržel, kopr, medvědí česnek, kontryhel či mařinka vonná. Zároveň voda tekoucí spirálou dolů skončí v jezírku.

Spirála se pak otáčí do polostínu, který je vhodný pro pažitku, petržel, heřmánek, yzop, šalvěj, estragon, fenykl, koriandr, kerblík, pelyněk, heřmánek, routa vonná, třezalka tečkovaná. Spirála vrcholí na jihu, který vyhovuje suchomilným a teplomilným rostlinám jako levandule, rozmarýna, tymián, mateřídouška, saturejka, dobromysl (oregano).

Jak na její výstavbu, najdete krásně popsáno např. zde. Příklad osázení menší bylinkové spirály najdete vč. grafického zobrazení např. zde.

Nezbývá než přidat pár motivačních obrázků pro ty, které jsem bylinkami alespoň trochu "nahlodala" :-) A těšit se na pěkné počasí a další realizaci na zahradě :-)

Zdroj obrázků: www.pinterest.com

Mějte se krásně

Anička

13 komentářů:

  1. Aničko ty spirály s bylinkami vypadají úžasně. Bohužel na naší zahradě už by vybudovat nešlo. Zůstanu s bylinkami tam kde je už mám :o))) a postupně ještě malinko rozšířím...
    Krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, hlavně ať se jim daří, dobře slouží a líbí se. Jestli jsou ve spirále nebo ne, to už není podstatné :-)

      Vymazat
  2. Aničko, bylinkovou spirálu jsem měla vybudovanou do loňského roku. Musela ustoupit změnám na zahrádce a protože nebylo místo vznikl malý kaskádový záhon na bylinky. Teprve loni na podzim bylinky přestěhovala, ale mám pocit, že mi v záhonu jdou mnohem lépe než v té spirále a hlavně záhon jde mnohem lépe zvětšovat, zatím co u spirály to je horší. A bylinek nikdy není dost. Pořád nacházím další a další, které potřebuji. Krásný den Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, podobnou zkušenost jsem měla s přesunem bylinek, které jsem měla původně vysazeny na okraji zeleninového záhonku, do záhonu pod ovocné keříky a stromky. Máta s meduňkou a oreganem se mi navíc hodně roztahovaly do okolí, tak jsem je dle doporučení zasadila do květináčů a až pak vsadila do země. Trvalo jim celou sezónu, než se daly dohromady. Suchomilné bylinky (tymián, mateřídouška) se nechtěly rozrůstat či vyhnily, máta s meduňkou zase stagnovaly a jejich velikost se nedala ani ze čtvrtiny měřit tomu, nač jsem byla zvyklá dříve. Až letos na jaře to vypadá, že se to zlomilo aspoň u těch "květináčových" bylin. Rozhodla jsem se tedy pro spirálu s tím, že máta s meduňkou a nejspíš i oreganem zůstanou tam, kde jsou a od nich se pak bude do vrchu rozvíjet směrem na jih spirála či kopec, do něhož vysadím suchomilnější bylinky. Vzhledem k prostoru bude mít spíš tvar šišky než souměrné spirály, důležité je však, aby splnila svůj účel... Tak snad s ní budu spokojená víc než Ty. Hezký večer A.

      Vymazat
  3. Anička, mám na chalupe vybudované od minulého roka niečo medzi kopcom a špirálou, pozrieť sa môžeš tu a tu. Mohlo by to byť estetickejšie, ale podstatné, že sú tam rastlinky spokojné. Dočítala som sa, že pri špirále by mal byť i nejaký vodný prvok, tak sme na jar dobudovali vedľa i maličké jazierko – radosť pozorovať, ako sa tam chodia napájať vtáčiky.
    Nech sa ti vybudovanie špirály vydarí, je to pre záhradku a najmä potom pre kuchyňu veľké plus.
    Krásny deň, Vierka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vierko, mně se moc líbí. Nejen spirála, ale i zahrada. Krásné pokoukání :-)

      Vymazat
  4. Pěkná inspirace, držím palec ať se zadaří :) Já bylinky na zahradě taky miluju, nejvíc to jak v letních večerech krásně voní, stačí kolem nich jen projít. Doma mám zatím meduňku, mátu, oregáno, levanduli, medvědí česnek a tymián ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kami, díky! Něco mi říká, že jdu správnou cestou a že se to mým bylinkovým "holkám a klukům" bude líbit :-) Já doma nemám žádnou bylinku, okna už mám plná pokojovek... Překvapilo mě, že doma pěstuješ i medvědí česnek. Nenapadlo mě, že by se mu mohlo dařit i doma... Měj se krásně A.

      Vymazat
    2. Jejda, špatně jsem se vyjádřila, doma jsem myslela jako doma na zahradě ;)

      Vymazat
  5. Aničko, bylinky jsou paráda, určitě se jim u tebe bude dařit. Já mám na zahradě spirálu podobnou tu z osmého obrázku. a taky rohovou lavičku ze starých cihel osázenou mateřídouškama (dříve prý sloužily k navoňování pozadí). a pak jeden takový malý spirálobobek, tam mám byliny k ruce.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, jak tak čtu, mám ještě hodně co dohánět :-) Třeba ta mateřídoušková "lavička", to by bylo něco pro mě. Krásný zbytek neděle A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna