pátek 29. května 2015

Tuhle asi neznáte...

... a nebo možná od vidění na zahrádkách našich babiček ano, ale jméno, aby člověk pohledal... Já jsem svých prvních pár cibulek této krásné pozdně jarní cibuloviny dostala od své mamky loni na podzim s obvyklým dovětkem, jak je krásná a že se dobře množí a že ji prostě musím mít. Jak se jmenuje, jak bude velká, jaký má květ, co potřebuje ke spokojenému životu a další naprosté nepodstatnosti jsem z ní samozřejmě nevypáčila :-)

Říkala jsem si - počkám si, až vykvete, a pak snad budu moudřejší. Chodila jsem kolem ní už v dubnu, kdy začaly rozkvétat první cibuloviny. Koncem měsíce vylezlo pár tenkých vzhůru vztyčených listů. Obhlížela jsem jí začátkem května. Těch pár tenkých listů jen povyrostlo o kousek výš. Po květech ani památka. Začala jsem být nervózní, cože jsem si to přitáhla za nového nájemníka... :-) V půlce května mi mamka radostně telefonovala, že u nich už začínají kvést. To jsem blázen, u nás stále nic. Jestli jsem si prý nezasadila ty cibulky příliš hluboko... Já??? Nikdy! :-)  A koncem května jsem se konečně dočkala i u nás.

Et voilà, snědek chocholičnatý (Ornithogalum umbellatum) v celé své kráse :-)



Měla pravdu... chci jich ještě víc... v hlavě už se mi klubou nápady na jejich další využití v zahradě :-)) 

Krásný pátek

A.

11 komentářů:

  1. Aničko snědek mám taky na zahrádce a každý rok netrpělivě čekám až vykvete. Nejkrásnější je stejně v trávníku. Jen u nás už je dávno pryč, nezbyly z něj ani listy. Krásný nadcházející víkend. Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, u nás v trávníku by ho byla škoda. V době, kdy kvete, už se dávno trávník pravidelně seká, takže by z něj nic nebylo. Četla jsem ale, že se mu docela líbí i ve skalkách, tak třeba pár cibulek na podzim zastrčím i tam :-) Krásný den i víkend A.

      Vymazat
  2. Dobrý den Aničko, tato kytička mi teď na zahrádce také kvete,je moc krásná,akorát jsem nevěděla,jak se jmenuje.(Ostatně jako mnoho dalších rostlinek a dřevin).Dost názvů jsem se dozvěděla právě od vás blogerek,které své kytičky a jiné ukazujete .Nedávno jsem na jednom blogu objevila název krásně žlutě kvetoucího stromu- štědřence.Já ho mám také již několik let,dostala jsem ho od sestry, když po pár letech začal kvést,tak nejdříve měl květy růžové,další rok se přidaly fialkové,aletos jsem nevěřila svým očím- je přidaly se i žluté,takže mám štědřenec trojbarevný.Je to nádhera!!! Krásný den i nadcházející víkend. Jana Č.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, to jsem ráda, že jsem přispěla k identifikaci jedné z mnoha kytiček na Vaší zahrádce :-)

      Čím jste mě však nahlodala, to je ten váš domnělý štědřenec. Tento krásný, ale velmi jedovatý strom (všechny jeho části, nejvíce ale lusky! pozor tedy na malé děti, pokud navštěvují Vaši zahradu, aby nezkoušely ochutnat tobolky podobné fazolím) totiž, pokud vím, roste pouze v žluté variantě. Pokud Vám keř, který popisujete, roste i v jiných barvách, jedná se spíše o jeho neméně krásného (a bohužel také jedovatého) příbuzného s názvem čilimník metlatý. Ten roste jako keř, ale často bývá naroubován na kmínek (jako podnož se používá právě výše zmiňovaný štědřenec). Čilimník pak byl vyšlechtěn do celé řady barevných variací, vč. růžové a fialkové. Ještě jednou možností je jeden další příbuzný - kříženec vzniklý naroubováním čilimníku nachového na podnož štědřence, který nese název "Štědřencovec Adamův" (ten je typický nachovou barvou květů, občas se mezi nimi objeví i žluté či růžové květy). Ať tak nebo onak - všechno to jsou krásné stromy/keře, ale musíme být obezřetní kvůli jejich velké toxicitě. Mějte se krásně A.

      Vymazat
    2. Aničko děkuji moc za vyčerpávající odpověď.Také za upozornění o jedovatosti.Naštěstí je dost vysoký(odhadem cca 4 m) a květy jsou ve vyšších místech,kam by vnoučci snad nedosáhli.Jsou jim dva roky,takže zatím jsou venku jen pod dohledem,ale je dobré to vědět. Zdravím :-). J.

      Vymazat
  3. Ahoj Anička, ja som mala snědek v tomto príspevku, po našom sa volá bledavka. A dokonca som zistila, že izbová kvetina, čo som mala pred rokom, ale v oranžovej farbe, je asi z tohto vyšľachtená, tu ju mám na fotke. Inak tá bledavka (snědek) u nás rastia na lúkach, ja som ju získala kedysi z našej nepokosenej priekopy za záhradou. Cibuľky sa ti rozmnožia snáď geometrickým radom, keď sa rozrastie do veľkých trsov, je to fakt krásne.
    A tebe krásny víkend :-) Vierka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vierko, díky za zkušenost :-) Mamka mi taky říkala, že se ji množí jako houby po dešti :-) Na odkazy jsem koukla a něco málo na oplátku připsala :-)) Krásný víkend A.

      Vymazat
  4. Aničko prosím, potřebuji se zeptat. vyrostou mi cibuloviny i přes mulčování kamínky?
    děkuji a přeji krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, nemusíš mít obavy. Cibuloviny vylezou i přes kamínky. Pokud jim budeš chtít trochu pomoci, tak jakmile uvidíš, že začínají odspodu rašit, můžeš kamínky kolem nich lehce poodhrnout :-) Krásný víkend A.

      Vymazat
  5. Ahoj, tak jsem běžela zkontrolovat snědek na moji zahradě, jestli se neztratil,neboť jsem ho letos ještě neviděla kvést.
    Neztratil ! ... zatím má poupata. Tak snad po neděli již bude v plné parádě i u nás :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to Ti, Jani, přidám ještě jednu zajímavost k dobru - snědek nekvete celý den, ale rozkvétá až po 11. hodině dopoledne a zavírají se po západu slunce... K rozvinutí tedy potřebuje hodně sluníčka, tak si pak vyber správné počasí na pozorování :-)) Dobrou noc A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna