středa 13. května 2015

Logopedický...

... aneb už nějakou dobu s Viki pracujeme na správné výslovnosti. 

Nevím, jestli to je jen můj pocit, ale nezdá se vám, že teď mají malé děti mnohem větší problém se správnou výslovností a chodí k logopedovi častěji než generace před nimi?

Viki učím sama (i když abych byla spravedlivá - čas od času zaskočí i tatínek :-)). Prostřednictvím Ježíška jsme si pořídili knihu "Hravá logopedie" od Ivany Novotné, která zábavnou formou pomáhá rodičům se správnou výslovností těch nejproblematičtějších hlásek. 


My jsme prošli snad všechny možnosti, která kniha nabízí :-) Začali jsme od ŤĎŇ, pokračovali písmenkem L, pak C, S a Z (s výslovností Š problém nebyl, neboť Viki celkem slušně a dlouho šišlala), výslovnost Ž jsme také po pár hodinách trénování zvládli celkem rychle. 

Hodně jsme se však potrápili s výslovností Č. Už jsme to skoro vzdávali a dávala jsem si poslední dva týdny, než se obrátím na logopedku. Když tu jsem na internetu narazila na další velice nápomocný zdroj informací i různých říkadel a logopedických cvičení zde. Zkusili jsme ještě "trénink" pomocí návodů a říkadel právě na těchto stránkách a zlomilo se to :-)

Po malé pauze máme před sebou poslední dvě písmenka. Která, asi tušíte :-) Intenzivně nyní pracujeme na správné výslovnosti písmena R. Rádi bychom to zvládli do letních prázdnin. A pak už zbývá jen písmeno Ř :-)

Řešíte či řešili jste u svých dětí správnou výslovnost? Navštěvovali jste s nimi logopeda? Nebo postupem času samy začaly mluvit bez zásahů "z vnějšku"?

Krásný den

Anička

4 komentáře:

  1. Aničko, pamatuji si, že náš nejstarší měl před nástupem do školy mírný problém s r - klasika, pár návštěv u logopedky to spravilo. Náš vnouček už ve školce neměl dobrou výslovnost sykavek (tzv. si šlapal na jazyk) a tak chodil na logopedii a opět za pár návštěv a procvičování je vše v pořádku.
    Dětí s problémem řeči přibývá, ono se stačí zaposlouchat do některých pohádek, které se na ně valí z televize. Rychlé mluvení, kostrbaté výkřiky - no nevím, ale myslím si, že i to může být důvodem. A pak hlavně nešišlat na ně když jsou malé :o))).
    A hlavně by rodiče měli vše řešit hned - tak jak o tom píšeš ty. Někteří rodiče ty vady "neslyší" a neřeší, je jim to asi jedno.
    Přeji krásné procvičování a úspěch s R a Ř - to už bude hračka.
    Hezké dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, asi na tom něco bude - chce to méně televizních pohádek a seriálů a více čteného slova. Snažíme se, někdy lituji, že tu televizi doma vůbec máme. Dálkový ovladač před Viki musíme schovávat. Teď, když už je venku krásně, je to snazší, Viki naštěstí miluje pohyb venku, v zimě to ale bývá horší - zabavit ji na dlouho tak, aby po TV tak nepražila...

      Pokud jde o šišlání, vím o tom, ale snad jsme v tomto ohledu nic nepokazili. Nejsem si vědoma, že by se u nás doma šišlalo... a když už manžel s něčím začal, hned jsem ho napomínala :-)

      Díky za osobní postřehy i povzbuzení do další práce. Určitě to zvládneme :-))

      Krásný večer A.

      Vymazat
    2. Určitě jste nezanedbali, ale děti jsou jak houby - nasávají vše okolo sebe, takže i zvuky, řeč. A čtení je to nejlepší co jim můžeme dát, a pak ještě vyprávění a vzpomínky, to mají moc rádi.
      Držím palce. Vše bude v pořádku :-)
      Ála

      Vymazat
  2. Ahoj Ani,
    vůbec bych se výslovností netrápila. Viky má dost času, aby jí to naskočilo samo :-). Ono možná ani tak není, že dnes děti hůř mluví, ono to asi bude stejné, jen dnes se všechno moc řeší a zdá se mi, že na maličké děti jsou vysoké nároky. Mám skoro stejně staré děti jako ty a spíš se musím držet, ať vše tak neřeším a nechávám věcem volný průběh. Staršímu už teď naskakuje i Ř, poslední hláska a občas moc zaobluje L. Pravdou ale je, že není moc upovídaný, mluví s rozvahou a jen to co je třeba (jinými slovy, vše z něj taháme jak z chlupaté deky) a to není žádný zakřiknutý introvert :-). Nechá se opravit, když nějaké slovo poplete, ale každé dítě je jiné, s mladším to určitě tak jednoduché nebude. Co ti ale můžu poradit - pomohla slovíčka jako tráva, tramvaj, trdlo, poprvé mu r šlo ve slově král, ale jen když zpíval písničku. S písničkami, jestli nemáte, moc doporučuji Zpíváme a hrajeme si s nejmenšími/ Alena Tichá, Milena Raková - je tam i CD - moc povedené. Od malinka chodí do Yamahy a ve školce jedna maminka vede logopedický kroužek povídálek, takz ve školce paní učitelky děti učí nové písničky. U jiříka je to asi hlavně o písničkách - takže pějte zvesela a bude to ok :-). Jinak krásný blog - úžasná zahrada a pěkné výtvory, jen fakt nechápu, jak toho tolik zvládneš, máš můj obdiv.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna