pondělí 4. května 2015

Už zraje...

... můj velikánský betonový květináč. Tentokrát jsem však při jeho výrobě hrála druhé housle (takového toho poskoka okolo, co dělá, co mu nařídí :-)) V betonářství se však svému muži nemohu rovnat a tak jsem to (protentokrát, než nasaji know-how betonáže velkých objektů s kovovými výztuhami) nechala na něm :-)

I přesto jsem se však do začátku (alespoň inspiračně) vybavila patřičnou "odbornou" literaturou (Beton - Snadné betonové projekty doma a na zahradě od Maleny Skoteové) i obrázky z Pinterestu. Abych doma mohla demonstrovat, co vlastně chci :-)

 Zdroj obrázků: www.pinterest.com

Hodně se mi líbí osázené květináčové "hlavy". Velmi působivé jsou i ty vyrobené z tzv. hypertufu (o něm jsem vám psala již loni zde a zde, mimochodem Ajko - ten netřesk zasazený v hypertufu už se mi krásně rozrostl :-)). 

Ale ani klasické "betoňáky" nejsou tak úplně k zahození :-) Co do tvaru u mne vedou květináče s kulatým dnem. Na druhou stranu u moderních novostaveb  či starších funkcionalistických domů si dovedu představit krásnou výsadbu v hranatých květináčích.

  Zdroj obrázků: www.pinterest.com

Betonové květináče se mi líbí hned z několika důvodů. Jejich výroba je vzhledem k výsledku poměrně levnou záležitostí, květináče jsou mrazuvzdorné (hodí se tak i pro osázení menšími stromky, keři či trvalkami a tím i celoroční venkovní dekoraci) a vypadají krásně (mně se líbí obzvlášť ty s patinou vytvořenou časem mechem a lišejníky).

Náš květináč vyklepneme z formy nejdřív za dva až tři dny. Držte palce, aby vyšel, jak má. A já slibuji, že zde zveřejním pár jeho obrázků ve finálním stavu :-) Ještě by měl vzniknout minimálně jeden takto veliký (kdyby bylo na mně, udělala bych ještě větší, jenže kde brát tak velké "formy" s kulatým dnem, že?). Já ale doufám, že muže ukecám alespoň na dva další... neboť flóru, kterou chci hotové květináče osadit, již vybránu mám a není jí zrovna málo... :-)


A co vy a betonové výrobky? Zkoušíte? Líbí se vám nebo jde beton zcela mimo vás?

Krásný den

Anička

15 komentářů:

  1. Já betonují už rok a nepřestává mě to bavit :)
    Chápu to nadšení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Betonové nádoby na květiny se mi moc líbí, u nás je nabízí takový antikový sběratel, ale chce za ně fakt hříšné peníze. Tak já se snad zkusím zeptat mého muže, zda by nezkusil něco vyrobit :o))), asi mi řekne, že už jsem se vážně zbláznila.
    Jinak Aničko, plamének jsme přesadili k plotu, našla jsem na něj místečko a budu ho každý den prosit, aby se mu už konečně u nás líbilo. A na jeho místo u pergoly (to dost vlhké) jsem zasadila hortenzii, takový zakořeněný odének, který se má čile k světu. Uvidím, zda toto stanoviště pro něj bude příjemné.
    Krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, to bude dobrý. Mně už muž neříká, že "už" jsem vážně zbláznila, smířil se s tím :-))

      A k plaménku - držím pěsti, ať to vyjde :-) K hortenzii - pokud tam není vyloženě úpal, tak by se jí mohlo u pergoly líbit.

      Krásný večer A.

      Vymazat
  3. Je to super nápad, už jsem kdysi taky zkoušela, ale takové ty vykopané jámy a do nich vylít beton. Těším se na výsledek Zdravím Margita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Margitko, díky za návštěvu i komentář. Taky se moc těším, tak doufám, že nebudu zklamaná, až květináč vyklopíme z formy... Drž palce :-)

      Krásný večer A.

      Vymazat
  4. Milá Aničko, opět krásná inspirace. Mě se moc líbí ,,korýtka". Asi zabavím beton koupený na zabetonování kun na plot :-). Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, korýtka jsou krásná. Dají se pak osázet na tisíc různých způsobů a pokaždé budou vypadat skvěle. Ať to vyjde! :-) A.

      Vymazat
  5. Aničko, přeji krásný den...moc se těším na finálové foto...já se na svůj obr květináč teprve chystám :o) manžel si u mé první zkušební várky betonového tvoření tukal na hlavu...ale pak uznal, že je to pěkné :o) teď se chystám na listy (pítka pro ptáčky) z rebarbory...konečně už narostla...jen aby už nepršelo...tak přeji i Tobě hodně elánu do dalšího tvoření a ať se práce daří...Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raduš, jsem napjatá jako struna. Snad to "dopadne" :-) Pítka z otisků listů z rebarbory do betonu už jsem také viděla, vypadají krásně... Třeba něco vyjde i u nás... jen najít to správné místo, kde by děti "neškodily" :-)) Hezký večer A.

      Vymazat
  6. Aničko, přeji krásný den...moc se těším na finálové foto...já se na svůj obr květináč teprve chystám :o) manžel si u mé první zkušební várky betonového tvoření tukal na hlavu...ale pak uznal, že je to pěkné :o) teď se chystám na listy (pítka pro ptáčky) z rebarbory...konečně už narostla...jen aby už nepršelo...tak přeji i Tobě hodně elánu do dalšího tvoření a ať se práce daří...Radka

    OdpovědětVymazat
  7. Chystám se na ně ... někdy ... právě na ty velké ... takže se těším, až ukážeš výsledek ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joli, snad to klapne a já se budu moci pochlubit :-)

      Vymazat
  8. Ahoj Aničko, jestli chceš mít patinu na betonu rychleji, stačí potřít bílým jogurtem za teplého počasí. Alespoň tak jsem to kdysi slyšela, myslím, že u Přemka Podlahy. Za vyzkoušení to stojí. Pa a hezky se činíš. Dík moc za tvé komentáře u mě. Vždy potěší. Stáňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, díky za tip. O potírání jogurtem vím a nejspíš i vyzkouším :-) Krásný večer A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna