úterý 19. května 2015

Od nápadu k realizaci nemívám daleko...

... obvykle. Obzvlášť, když se pro věc zapálím :-) Přestože jsem si realizaci představovala poněkud idyličtěji, co se fyzické náročnosti týče, podařilo se mi ještě v neděli, v době polední "pauzy", vyrobit dva "koláče" o průměru 1,5 m pod ovocnými stromy v trávníku, které máme vysazeny nejblíž terase.

Odvézt hromádky zetlelé posekané trávy, vytýčit "koláč", oddrnovat trávník, zrýt oddrnovaný trávník, rozmělnit zrytou zeminu najemno a "zaseknout" hranu trávníku, aby nový "koláč" hned nezarůstal trávou. A v pondělí už jen nakoupit sazeničky letniček a pak je spolu s vlastními sazeničkami vysadit a pěkně zalít... Krásná práce to byla :-)

Nemohu se dočkat, až se kytičky rozrostou. Bude na ně krásný pohled z terasy.


Jen ve zkratce, po kterých letničkách jsem sáhla a ještě sáhnu (zbývají ještě dva koláčky pod dalšími stromy :-)): krásenky, černuchy, měsíček, brutnák, luštěnice trnitá, slunečnice, jiřinky, nocenka, chryzantémy, hledíky, africké kopřivy, osteospermum, afrikány... Chtěla jsem trochu bláznivou směs různých letniček, která se alespoň zčásti bude v následujících letech starat sama o sebe (samovýsev měsíčku, brutnáku, krásenek, černuch...).

Pokud vás nápad zaujal, mrkněte na další inspirace zde.

Mějte se krásně

Anička

11 komentářů:

  1. No klobouk dolů Aničko, tuhle fyzicky náročnou práci u nás dělá můj muž, já bych se do toho ani snad nepustila "o)), jen bych pak osazovala. Na naší zahradě bohužel vůbec žádné ovocné stromy nemáme, zkoušeli jsme hned od začátku založení zahrady, ale nic se nám nedařilo. Bydlíme pod kopcem a kolem toho kopce hodně fouká-takový pěkný průvan, půda je hodně jílovitá a tak se domníváme, že to je tím. Jsme poslední v ulici a tak to schytáváme nejvíc. Soused měl mezi námi pár let krásné jabloně a najednou o všechny přišel. V jedné části zahrady zkoušel broskvoň a také už je po ní.
    Ani pelargoniím se nikdy nedařilo na balkoně, můžu je mít jen na spodní části domu na oknech, kde jsou trochu chráněné.
    Krásná tvořivá práce zahradnice :o)
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a u nás zase já :-) Protože když si něco vymyslím, musím to mít hned a u muže bych musela čekat :-)) Ale u druhého stromu jsem vychytala techniku oddrnování (ta nejtěžší část procesu) a pak už to šlo jako po másle... Mohla bych se tím živit :-))

      Jinak pokud jde o ty stromy - nejsem sadař, takže moc neporadím. Jen jílovitou půdu tady máme taky a stromy rostou. Možná jim opravdu nesedí ten vítr a nebo stromy trápí nějaké nemoci či škůdci. Nám už podruhé uhynula třešeň (vždy zakořenila, pustila listy a pak během konce jara až léta najednou svěsila listy, které záhy všechny opadly a stromek se už z toho nevzpamatoval)... Manžel už do třetího pokusu s třešní nechce jít, tak zvažuji višni, která je odolnější. Podobné to je se švestkami - místo nich se doporučuje pro začátečníky vysazovat spíše ringle (resp. renklody) či mirabelky. Zmiňované broskvoně jsou na pěstování velmi náročné, pro začátečníky nevhodné. Zkusila bych se poradit v místním klubu zahrádkářů, určitě něco takového funguje i u vás.

      Pokud jde o květiny v horních patrech - odolné vůči větru jsou např. vějířovky (Scaevola), million bells (Calibrachoa), bakopa (Sutera diffusus) či dvouzubec (Bidens). Pelargonie by ale také měly něco vydržet...

      Hezký večer A.

      Vymazat
  2. Anička, navnadila si ma – tuším by som to pod našou marhuľou vyskúšala :-) A páči sa mi to takto, bez obrubníkov, i keď je to náročnejšie na údržbu. Som zvedavá na ďalšie fotky, až sa ti to tam rozrastie a zakvitne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej a když se Ti to nebude líbit, tak to zase necháš zarůst :-) Obrubníky bych také nedávala, takto je to, myslím, hezčí :-) Fotky rozrůstajících letniček určitě dodám :-)) Hezký večer A.

      Vymazat
  3. Ahoj Aničko,
    tak to se opravdu povedlo.jsem zvědavá na ty kytičky.Práce to musela být,ale výsledek bude úžasný.
    Hezký den Marťula

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, díky za návštěvu i komentář. Byla to makačka, ale ten pocit z dobře odvedené práce stojí za to :-)) Hezký večer A.

      Vymazat
  4. Aničko, ty jsi tedy žena činu :-) Už se moc těším, jak bude zahrádka pokračovat! Hezký zbytek dne! Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raduš, díky za zastavení i komentář. Také se těším. A hlavně se nemohu dočkat, až se začnou v dalších letech některé letničky přesévat a množit samy... to bude džungle :-)) Hezký večer A.

      Vymazat
  5. Až budou koruny stromů větší a větší, možná sáhneš po hortenziích nebo letničkách Impatiens nebo tak nějak se jmenují, mám to vyzkoušené a taky to je bomba. Hodně dobrých nápadů přeje Margita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Margitko, hortenzie mám ráda, ale pro ně bych si rezervovala spíš nějaké větší místečko jinde. Impatiens je ale zajímavý nápad, který v tomto místě nejspíš v dalších letech zrealizuji :-) Hezký večer A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna