neděle 17. května 2015

Květinové mísy kolem kmenů ovocných stromů...

... je jeden z dalších mých letošních zahradních nápadů, které hodlám v nejbližší době zrealizovat.

Nevím, zda bylo hlavním impulzem pro první úvahy o této možnosti to, že se mi začíná nebezpečně zužovat prostor pro květinovou výsadbu ve stávajících záhonech a já hledala další místo, kde bych mohla něco zasadit,  nebo spíš to, že se nám začíná nepříjemně kupit stará a tlející posekaná tráva pod ovocnými stromy a já hledala řešení, které by více potěšilo oko a současně udrželo místo pod stromy v bezplevelném stavu.

Asi od každého trochu. Jako tzv. závlahová mísa je označováno bezprostřední okolí okrasných a ovocných stromů, které mívá většinou kruhový nebo čtvercový tvar. Je to prostor, na který se při návrzích i následných realizacích zahrad často zapomíná, přestože je pro dřeviny velmi důležitý v souvislosti se zajišťováním živin. Ponechá-li se zatrávněný, může dojít k nepříznivému příjmu živin stromem, obzvláště je-li mladý. Tráva je příliš velkým konkurentem. Navíc pokud závlahové mísy kolem kmene stromů chybí a nahrazuje je trávník, dochází často při jeho sečení k poškozování kmenů sekačkou nebo strunou.

S výjimkou vysokokmenů se proto zejména u mladých ovocných stromů doporučuje udržovat kolem kmenu bezplevelnou "mísu" odpovídající velikostně průměru koruny stromu, která se jednou za čas (ideálně se doporučuje 1 x za 14 dní) musí nakypřit. To je však jen první z několika možností.

Další možností, využívanou zejména v moderních zahradách, je vysypat ponechané drobné kruhové prostory kolem kmenů stromů kamennou drtí nebo většími valouny, případně jiným druhem mulče (štěpka, kůra ap.). Jejich okraj se dvakrát do roka odrýpne, aby nedocházelo k prorůstání trávníku nebo okolních rostlin do prostoru mísy.

Poslední možností, kterou bych ráda zmínila, je mnou uvažovaná "květinová závlahová mísa". Způsob pojetí těchto malých povrchů záleží na vkusu a architektonickém stylu zahrady.  Pro osázení takové květinové mísy pod stromy můžeme vybírat jak trvalky, tak i letničky a dvouletky. Kandidáty navíc mohou být zástupci nejen kvetoucí, ale také nekvetoucí flóry okrasné především listem. Máme-li malou zahradu, můžeme závlahovou mísu využít k vybudování bylinkoviště a nebo také letničkového záhonu, který si navíc každoročně můžeme obměnit podle našich preferencí či nabídky na trhu.

Významným efektem takových květinových závlahových mís může být vedle okrasného účelu i význam užitkový. Rostliny jednak omezují nadměrné odpařování z půdního povrchu, kvetoucí závlahové mísy jsou užitečné pro včely a čmeláky a volbou některých letniček můžeme navíc příznivě ovlivnit výskyt některých škůdců a chorob či živin v půdě (např. aksamitníkem bojujeme proti háďátkům, okrasné jednoletky z čeledi bobovitých (hrachor vonný, fazol šarlatový ad.) uvolňují do půdy dusík, lichořeřišnici vysazujeme pod mšicemi napadené stromy jako levnou, velmi rychle rostoucí "návnadu", musíme však počítat, že mšicemi obalenou rostlinu lichořeřišnice pak musíme vyhodit).
Má květinová mísa kolem ovocných stromů vysazených v trávníku bude z letniček. Realizaci a výsadbu jsem však odkládala až na období po třech ledových mužích. Od příštího týdne by však již neměly hrozit přízemní mrazíky či teploty jen těsně nad nulou, realizace je tak už na spadnutí :-)

No a tak nějak by třeba mohly vypadat i vaše květinové závlahové mísy pod stromy :-)




Mějte se krásně

A.

2 komentáře:

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna