sobota 7. února 2015

Ve stopě...

... za našimi humny jsem dnes strávila na běžkách se známými krásných pět kilometrů. Stopu si udržujeme sami vlastními silami. A i když člověka občas pozlobí nedisciplinovaní pěší, kteří stopu ničí, byť je místa k vlastní pěší stopě dost, běžkování mi pokaždé přináší radost z pohybu na čerstvém vzduchu a hlavně duševní vzpruhu, která je u rodičů s malými dětmi občas víc než třeba :-) 

Vyrážíme tak s manželem na etapy, abychom se u dětí vystřídali. Těším se, že až děti povyrostou, vyrazíme si s mužem spolu jako za "starých" časů na delší túry.


Slunce svítilo o sto šest a přestože byla stopa místy docela namrzlá, blahodárné účinky endorfinů se dostavily :-) 

Běh na lyžích či běžkování si mě získalo v době mých středoškolských studií. Od té doby si nadlouho můj otec nevyjel na běžky do hor, aniž bych jej nedoprovázela :-) Je to krásný sport, který je podle mého názoru vedle plavání jeden z nejkomplexnějších sportů vůbec. 

S oblibou říkám, že spravedlivě prověří tělo každého sportovce i nesportovce. Posiluje totiž celé tělo. Nejen svaly jak horní, tak i dolní poloviny těla*, ale rovněž oběhový (kardiovaskulární) systém. 

* od velkých svalů dolních končetin až po nejmenší svaly prstů a rukou, správný lyžař by totiž neměl používat hůlky pouze jako oporu, ale dokáže-li s nimi správně zacházet, zrychlí se tím výrazně jeho pohyb :-))

Při běhu na lyžích tak nejen posilujeme a protahujeme svaly těla, ale současně trénujeme své srdíčko, "zocelujeme" cévy, ale také zlepšujeme činnost svého dýchací ústrojí. Přitom nezatěžujeme klouby jako je tomu např. u sjezdového lyžování, protože všechny pohyby jsou klouzavé a nedochází tak k otřesům.  

Za zmínku stojí, že při běhu na lyžích vydáme nezanedbatelné množství energie. Uvádí se 2100 - 2700 KJ/hod. (v závislosti na vybavení, době trvání, kvalitě sněhu, rychlosti pohybu, povětrnostních podmínkách, náročnosti terénu, ale také tělesné hmotnosti).

Uvádí se, že běh na lyžích je velmi účinnou zbraní proti většině civilizačních chorob a stresu. Běžecké lyžování totiž přirozeným způsobem:
- zvyšuje fyzickou kondici, 
- přispívá k protažení zádových svalů a odstranění nerovnováhy – ta je typická pro lidi se sedavým zaměstnáním, 
- přispívá ke snížení nadváhy.

Zítra má prý počasí přinést další sněhovou nadílku. Naší stopě by to prospělo. Třeba to opět vyjde a my vyrazíme na stopu...

A co vy? Běžkujete? 

Krásný večer

Anička

6 komentářů:

  1. Nádhera! Aj u nás bol dnešný deň slnečný, príroda prekrásna.....
    Ale ja nebežkujem :-(((

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Anička. Pekne si popísala tie blahodárne účinky bežkovania.My sme teda dnes toho nabežkovali celkom aj veľa. Bolo nádherné počasie!!!!! A tak isto nám chodci dosť poničili stopy, tak sme museli prešľapávať nové. A aj zajtra si chceme dať "do tela". :-) Tak nech nám to zajtra vyjde. :-) Ahoj. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dani, u nás to nakonec v neděli nevyšlo. Foukal tak silný vítr, že jsme ven ani nevylézali... Ale dneska počasí přineslo další sněhovou nadílku a vítr se uklidnil... tak snad brzy zase vyjedeme :-)

      Vymazat
  3. Anička, u nás tak isto. V nedeľu fujavica, tiež sme neboli. Ale včera husto snežilo, o stope ani chýru, ale krásne sme si zabežkovali aj tak. Dnes sa to totálne všetko topí. Vyzerá to na koniec nášho bežkovania. Škoda-preškoda.
    Zdravím Ťa. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To Ti závidím. U nás počasí podobně, jen mně už to v pondělí, ani dalších dnech nevyšlo. A koncem týdne jsem chytla nějaké nachlazení, tak z toho taky nic není :-( No ale i tak, jsem ráda, že to zatím letos vyšlo alespoň párkrát :-) Měj se krásně Anička

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna