čtvrtek 5. února 2015

Puklice...

... je úporný škodlivý savý hmyz, který saje šťávu z pokojových rostlin tak dlouho, dokud rostlina oslabením neumře. Pokud nevíte, jak puklici na rostlinách poznat, poslouží jednoduché vodítko - puklice jsou charakteristické oválnými světle hnědými, postupem času tmavnoucími puchýřky - voskovitými schránkami, které je chrání před vnějšími vlivy (většinou přirozených nepřátel i chemickým postřikům, které na ně rozčílení pěstitelé aplikují). 

Těmito puchýřky jsou posety napadené rostliny, nejčastěji je naleznete na spodní straně listů a v ohbí listů, kde jsou dobře chráněny. Nejčastěji jsou těmito tvory napadány juky, fikusy, orchideje či draceny.

Zdroj obrázku: Pinterest

Doporučení, jak s puklicemi bojovat, se liší. Někdo doporučuje napadenou rostlinu zcela likvidovat, aby se puklice nepustily do dalších rostlin. Další nedají dopustit na chemické prostředky. Jiní využívají podomácku připravené přípravky, kterými se postižené rostliny omývají či otírají.

Jedním z poměrně osvědčených receptů podomácky připravovaných přípravků je smíchat olej (stačí obyčejný stolní olej), mýdlo, líh a trochu saponu ve vodní lázni a tímto přípravkem pak rostliny omývat, otírat či stříkat. Osobně se přikláním spíše k otírání a omývání, kterým současně odstraníte stávající puklice se schránkami z rostliny pryč. Vyvarovat se však musíme aplikace přípravku v létě na rostlinách vystavených plnému slunci - mohly by se spálit. Proceduru je třeba zopakovat alespoň 2 - 3krát s odstupem 10 - 14 dnů. Od věci není (máte-li tu možnost) rostliny od ostatních, zdravých izolovat.

Spolu s výše uvedeným opatřením se doporučuje vyměnit substrát v květináči a květináč sterilizovat, neboť matky některých druhů puklic žijí v hlíně, kde kladou vajíčka.

S puklicí jsem už bojovala loni v zimě. Letos bohužel znovu - napadeny jsou dvě juky a jedna dračinka. Před čtrnácti dni jsem aplikovala domácí přípravek poprvé. Dnes se chystám na druhou aplikaci. Držte palce, abychom boj vyhráli.

A co vy? Znáte tohoto škůdce? Co se vám osvědčilo v boji s ním?

Krásný den

Anička

18 komentářů:

  1. Dobré ráno,každý den( brzy ráno )"kontroluji",zda jste již něco hezkého vytvořila,Vaše aktivita , okruh zájmů a zálib je úžasný. Mám vyzkoušený a ZARUČENÝ způsob, jak na puklice.Je časově náročnější ,ale účinný: stačí rozžvýkat žvýkačky a přikládat je na puklice,budete se divit,jak to jde snadno.Když jsem tuto radu slyšela,tak jsem se smála,ale jenom do doby,než jsem to vyzkoušela.Hodně dobrých nápadů přeje Eva(70let:o) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to jste mi vyrazila dech... netušila jsem, jak široký záběr co do věkové struktury čtenářů mám :-) S těmi žvýkačkami je to zajímavé. Jen si neodvažuji odhadovat, kolik jich člověk musí rozžvýkat, aby jimi pokryl puklice na celé rostlině... :-) Krásný večer Anička

      Vymazat
  2. Dobré ráno Aničko, škoda, že jsem tyto rady neznala vloni. Puklice mi zlikvidovaly asi 4 kytičky. Ale návod uložím a obávám se, že i časem využiji. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, puklice se rády vracejí (bohužel), obávám se, že ještě bude příležitost tipy, jak na ně, vyzkoušet v praxi. Krásný večer Anička

      Vymazat
  3. Pěkné ráno,
    puklice u nás bohužel vyhrává - nastěhovala se na poněkud větší oleandry - zatím nezabírá nic, ale tento domácí přípravek jsme nezkoušeli....
    jinak vloni v létě pomohlo ostříhat - zakrátit větvičky, odstranit napadené listy a byl na celkem dlouhou dobu pokoj (nemluvě o tom, jak krásně se zastřižené oleandry rozrostly..)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, snad bude lépe. Zkus příště vyzkoušet třeba něco z tipů, které tu uvádím já či ostatní. Klepu na dřevo, ale u nás to zatím (po druhé aplikaci) vypadá nadějně.

      Vymazat
  4. Aničko, puklice zatím na kytkách nemám, ale nemůžu se zbavit molic, ty jsou snad ještě úpornější, hezký den,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, ráda bych poradila, ale s molicemi jsem se ještě doma nesetkala.

      Vymazat
  5. Ja som mala tiež puklice na oleandroch. Ťažko sa ich zbaviť veru. Boli dosť moc napadnuté, takže som musela žiaľ použiť chémiu. Držím palce v boji proti nim. :-):-).Zdravím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíme, Dano, jak to dopadne. Zatím to nevypadá zle .-)

      Vymazat
  6. Tak já pokud už puklice se oběví praktikuji ruční omývání listů jarovou vodou . Jinak ale jsou na trhu takové tyčinky proti puklici . Jen se vtlačí do květníku . Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, díky za tip na ty tyčinky. Pokud nezabere stávající "medicína", vyzkouším. Hezký večer Anička

      Vymazat
  7. Aničko, já bojovala s puklicemi loni. Měla jsem napadené oleandry a nemohla jsem se jich zbavit. Zkoušela všechno až mi jedna kamarádka poradila chemii. Takové malé granulky se přimýchají do substrátu, rostliny do něho nasadíme a čekáme. Granulky na mé obří oleandry byly sice drahé, ale rozhodla jsem se to rysknout a dneska mám krásné zdravé rostliny, bez flekatých listů a hlavně bez puklic. Kdyby tvoje metoda nebyla úspěšná, zkusím pohledat název těch granulí. Já jsem u nás v hospodářských potřebách řekla jen že chci granule na puklice. Přeji úspěšný boj a kytky bez puklic. Pa Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, díky za tip. Pokud to neklapne, vyzkouším buď ty tyčinky, co radila Šárka nebo granule, které zmiňuješ Ty. Ale snad to nebude třeba... Hezký večer Anička

      Vymazat
  8. Aničko,
    já s puklicemi bojovala vloni celé léto !
    Koupila jsem na doporučení chemii Puklistop a pokojovky se slunily a stříkaly venku, hodně listů opadalo, ale přežily :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, díky za další tip, to bych si mohla zapamatovat :-) Uvidíme, jak to nakonec dopadne. Snad to nebude třeba... Hezký večer Anička

      Vymazat
  9. Aničko, puklice je asi nezničitelná a je to opravdu pohroma, jak píšeš.
    V květinářství mi paní prodavačka říkala, že dřív se ručily celé skleníky, pokud se tam objevila.
    Tak se drž a hodně úspěchů v boji s tím neřádem.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna