pátek 30. května 2014

Vstávej semínko holala...aneb naše zahradnická líheň miminek

Miminka. Tak říkáme s Viktorkou všem sazeničkám, ať už těm, které poskytla rostlina sama vlastním vysemeněním se či těm, které jsme si ze semínek vypěstovaly s Viktorkou samy.

Původně jsem doma žádná "kytičková miminka" pěstovat nechtěla. Nebo spíše chtěla, ale neměla jsem kde. Všechna okna mám plná květin. Ale nakonec se místečko našlo na stole u okna v pracovně, ve které stejně nikdo nepracuje :-)

A tady jsou - moje experimentální kytičková miminka - okrasná travina dochan a trvalky (mavuň, kyprej vrbice, zvonek broskvolistý, len vytrvalý, bělotrn, mák východní, boubelka)... Je jim něco přes týden. Na kyprej vrbici ještě stále čekáme... Ale četla jsem, že semínka některých trvalek vzcházejí i jeden až tři měsíce, tak jsem zatím v klidu :-) Když jsem je sázela do hlíny, zpívala jsem si u toho jednu písničku Křemílka a Vochomůrky... Znáte to, ne? Vstávej semínko holala, bude z tebe fiala...:-) 

A protože jsem nabyla dojmu, že semínka dýní a cuket, které jsem si zasadila před nějakou dobou na záhon, mi nějak nevzcházejí a už ani nevzejdou, zasadila jsem pro zichr ještě pár semínek před týdnem i doma. Doma začínají po týdnu postupně vzcházet a k mému údivu se konečně probrala i ta zasazená venku. Tak jsem zvědavá, kam ty další posadím :-)


Pěstujete také sazenice trvalek, bylinek či zeleniny ze semínek? Nebo raději dáváte přednost "hotovým" sazenicím zakoupeným v zahradnictvích?

Krásný den

Anička

PS: a s tím střihem na klobouček, o kterém jsem psala minule, to mě někdo "nahoře" asi vytrestal za to, že jsem hanila práci jiného. Během včerejšího dopoledne jsem si sestrojila svůj matematicky propočítaný "dokonalý" střih, nastříhala látku a odpoledne se podle něj jala šít... No a co myslíte, jak to dopadlo??? Dopadlo to hůř než s tím střihem, který jsem tu včera kritizovala :-) Nemohla jsem zaboha přijít na to, kde je chyba. Matematicky přece vše sedělo. Jo, jenže matematika je jedna věc a praxe druhá. Agnieszka matematik totiž zapomněla na jednu podstatnou věc - že když se k sobě sešívá díl, který se od švu zužuje s dílem, který se od švu naopak rozšiřuje, má to vliv (a u kruhových věcí dost významný) na míry a je to třeba zohlednit při konstrukci střihu. ... Tolik hlavně pro ty, kteří mi často píší, že mi jde, nač sáhnu :-) Možná jo, ale někdy to chvíli trvá :-)) Tak brzy snad další pokus. A jdu do sebe...

3 komentáře:

  1. Však místo najdeš:-)) Kupuju jen rajčata a roubované okurky, jinak mám všechno ze semínek. A stejně jako ty, vysévala jsem dvakrát:-)) Okurky a melouny doma do sadbovače a protože se mi zdály pořád nějaké zakrslé, vysela jsem pro jistotu v dubnu ještě do skleníku ... a teď taky přemýšlím kam s tím:-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko afrikáni a jiné kvetiny na okrasu si seju ale jinak spíše jdu na trh kde to mají už narostlé jinak dobré klíčení Eva

    OdpovědětVymazat
  3. Kupuju kedlubny a giganty a brokolici, jinak vše seju (a pak nevím, co s tím - teď rozdávám po vsi astry, mochyni a pestrovku, před 14 dny to byly afrikány...) :-) Má to své kouzlo, to samo-klíčení - mám to moc ráda! Tak ať vše vejde!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna