úterý 6. května 2014

Za pět minut dvanáct...

... jsem dokončila dárek pro mého muže k narozeninám tento pátek. Zuby jsem si na něj brousila už dlouho, ale pořád mělo něco vyšší prioritu. Nakonec jsem se ale pochlapila. Během několika sezení u stroje během Jiříčkova dopoledního spánku v posledních pár dnech jsem dárek dotáhla do zdárného konce.

Můj muž rád, dobře a k mé velké radosti i často vaří. Když jsem přemýšlela, čím bych ho letos obdarovala, napadla mne kuchyňská zástěra. Doposud vařil bez ní a občas to bylo i hodně znát :-) Tak snad ho potěším. Na fotkách jsem si zapózovala místo zatím nic netušícího manžela se zástěrou já. I když se to na první pohled nezdá, do zástěry schováme i malého slona... :-)


Zástěra je recy - lícovou část tvoří sešité pruhy nastříhaných nohavic vyřazených džínů a manžestráků (nikdy bych nevěřila, jak se člověk potrápí při šití s materiály s přídavkem elastanu a jiných podobných příměsí, které sice dělají to správné pohodlí při nošení, ale pěknou paseku při šití...), rubová část je podšita černou bavlněnou látkou. Ze stejné látky jsou ušity i pásky na zavázání zástěry u pasu a kolem krku. U krku je pásek přišitý napevno jen z jedné strany, na druhé straně je ušito poutko k provlečení pásku a nastavení délky dle potřeby.

Nohavice džínů i manžestráků jsem nestříhala svisle dolů. Chtěla jsem, aby na zástěře byly vidět dvojitě prošívané švy, proto jsem nohavice postupně "ukrajovala". Vnitřní (jednou prošité) spoje jsem pak páráčkem rozpárala. Při tomto způsobu (ponecháváte-li dvojitý šev) však bude třeba po rozpárání a následném rozložení každý pás ještě zastřihnout dorovna. Doporučuji tedy stříhat šiřší pásy, protože o velkou část ještě následně při zarovnávání přijdete. 

S výjimkou horní (náprsenkové) části zástěry jsem následně spojovala vždy dva rozpárané pruhy k sobě do delšího pásu. Dlouhé pásy jsem sešila (střídavě džínové a manžestrákové) k sobě. Podobně jsem sešila kratší pruhy pro horní část zástěry a oba díly (spodní i horní) sešila k sobě.

Vystřihla jsem potřebný tvar zástěry a ten podšila černou bavlněnou látkou (v místech pro poutko a pásky k uvázání zástěry jsem ponechala otvory. Stejně tak otvor pro protažení zástěry z rubu na líc. Zbylo jen z lícu vešít do připravených otvorů poutko, pásky a zašít otvor na protažení a bylo hotovo :-)

Tak kdybyste nevěděli, co se starým oblečením.... tak třeba ušijte celé rodině zástěrky :-)

Krásný den

Anička

8 komentářů:

  1. Aničko zástěra supr určitě se bude líbit,džínsů mám dost a manžela co rád vaří taky tak možná někdy.Krásný den Radka.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak z těhle materiálů by mě zástěra fakt nenapadla:-)))
    Nebude moc těžká a teplá?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, já jsem chtěla něco "chlapského", co by nosil i můj muž. S tenkými zástěrkami, jaké nosívaly naše babičky, bych neuspěla :-)

      Ale máš pravdu, je určitě těžší než klasická zástěrka a určitě bude i teplejší. Ale zkoušela jsem si jí na sobě a rozhodně jsem neměla pocit, že bych se po jejím oblečení "lámala" v kolenou, takže váha nebude problém ani pro mého zhruba stokilového chlapa :-)

      A silnější materiál, který by hlavně v parném létě mohl nepříjemně hřát, je daní za to, že jen tak něco nepropustí do spodních vrstev (což má v našem případě velkou prioritu). A my vlastně ani to léto nemusíme řešit, máme i v těch největších vedrech v přízemí domu příjemný chládek :-) No a kdyby přece jen byly problémy, nechám muže vařit "jen tak" a pak se jen osprchuje :-))

      Vymazat
  3. S těma skvrnama máš pravdu, kolikrát na obyč zástěru prskne olej nebo šťáva z řepy a prosákne se to až na košili:-))
    Tak pak dej vědět jak byl manža spokojenej:-))

    OdpovědětVymazat
  4. Aničko, zástěra je pěkná, nenapadlo by mě použít riflovinu, ale na tvém štíhlounkém těle vypadá skvěle, určitě se bude líbit. No takové složité šití neumím, teď látám montérky a pak si ušiju ten ubrus. Pěkný den přeje Maryša :O)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj moc pekná zástěra jsi šikula ,ale můj manžel nevaří:) CHtěla bych zkusit ten hypertufi ale nevím jakou použila tu formu. Hezký večer Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak si ušij jednu pro sebe :-) A pokud jde o ten hypertuf - můžeš použít staré plastové květináče či kyblíky, větší kartonové krabice, ... Prostě skoro cokoliv :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna