čtvrtek 27. března 2014

Nové přírůstky na zahradě aneb něco zajímavého, co není vidět na každé zahradě :-)

... aspoň tedy doufám :-)

Jakmile včera dorazily balíkem, vrhla jsem se na zahradní náčiní a pustila se do sázení.

Pět nových dřevin, jedna zajímavější než druhá. Už se těším, až se začnou olisťovat a některé i kvést a zdobit naši zahradu. A třeba vás inspiruji, pokud zakládáte, rozšiřujete či měníte tu vaši :-)

Odkaz na zahradnictví, na které se obracím, když neuspěji v našich končinách, jsem  již uvedla v jednom z komentářů pod předchozím příspěvkem. Nejinak tomu bylo i tentokrát.

Dovolte, abych vám ty krasavce trochu představila (obrázky jsem si vypůjčila z českých i zahraničních webových stránek, na mých zatím bezlistých sazenicích by toho v tomto období nebylo mnoho k předvádění :-))

První dva kousky:

První tři obrázky zleva - Acer pseudoplatanus "Brilliantissimum" (Javor klen, kultivar Brilliantissimum), má to být malý cca dvou až třímetrový, pomalu rostoucí stromek s kulovitou až široce kuželovitou korunou, který má velmi zajímavou barvu listů, při rašení od růžové přes žlutooranžovou až po světle zelenou v létě. Kvete drobnými, žlutozelenými květy, které se objevují v dubnu a květnu a po nich následují červené vrtulky plodů na konci léta. Má rád slunečnou pozici a dobře odvodněnou půdu. Není třeba jej stříhat.

Spodní a vrchní obrázek zprava - Platanus acerifolia "Alpen´s Globe" (Platan javorolistý, kultivar Alpen´s Globe), platany jsou, jak známo, velikánské stromy dosahující výšky i přes 40 metrů. Z jejich krásy se ale člověk může těšit i na menší zahradě, pořídí-li si právě kultivar Alpen´s Globe. Dorůstá výšky tří, maximálně pěti metrů. Je zapěstován na kmínku a má kompaktní pomaleji rostoucí kulovitou korunu. 

Jeho opadavé listy jsou až 20 cm velké, pěticípé, hluboce vykrajované, sytě zelené a zespod jemně plstnaté. Zajímavá je i borka jeho kmene, která se odlupuje a zanechává jej malebně skvrnitý jako vojenské maskování. Další zajímavostí jsou plody, což jsou asi 3 cm velké, pichlavé kuličky, které na stromě zůstávají dlouho po opadání listů až do jara.
Dobře snáší střih na konci zimy, ale pro zachování pěkného kulovitého tvaru to není vůbec nutné. Není náročný na půdní typ, ale když si může vybrat, dává přednost vlhčí, křemičité zemi. Výborně snáší extrémní výkyvy teplot a jakmile dobře zakoření, tak i dočasné zamokření.

Další kousek:



Crataegus punctata "Aurea" (Hloh tečkovaný, kultivar Aurea) je menší strom, dorůstající výšky čtyř až pěti metrů, s polokulovitou až rozkladitou korunou. Větve jsou uspořádány horizontálně. Listy jsou vejčité asi pět až deset centimetrů velké, světle zelené, na okraji nepravidelně zoubkované. Na podzim se zbarví dozlatova. Medonosné květy jsou velké asi dva centimetry a jsou bílé, rostou ve shluku - květenství jsou velká až deset centimetrů v průměru. Kvete v druhé polovině května. U některých zdrojů jsem se dočetla, že květy hlohů zrovna příliš nevoní, tak jsem zvědavá... 

Tvoří velké množství jedlých žlutých ozdobných kulovitých nebo hruškovitých plodů až dva centimetry velkých. Jsou vhodné ke spotřebě za syrova nebo ve zpracované formě. Dozrávají v září až říjnu. Nemá žádné zvláštní požadavky na půdu. Preferuje slunné polohy. Dobře snáší řez. Obecně hlohy trpívají stejnými chorobami jako jabloně, proto by se neměly vysazovat v jejich blízkosti. Tento poměrně vzácný kultivar nebývá často v prodeji.


A poslední dva kousky:

Velký obrázek vlevo a malý obrázek vlevo nahoře - Acer platanoides Crimson Sentry (Javor mleč, kultivar Crimson Sentry), je kompaktně a pomaleji rostoucí strom dorůstající výšky tří, maximálně šesti metrů. Listy  má výrazně purpurově červené při rašení, během léta se mění na hnědočervené a na podzim na měděné až medové. Korunu má přirozeně kuželovitou (to je vidět na menším ze dvou obrázků), prodává se i zapěstovaný na kmínku (tuto verzi mám i já) a střihem se dá upravit do kulovité korunky (velký obrázek)Roste v jakékoli půdě, přednostně vlhčí.

Dva malé obrázky vpravo a jeden malý obrázek dole uprostřed - Berberis ottawensis "Decora" (Dřišťál otawský, kultivar Decora), je vysoký keř typický velkými tmavě vínovými listy. Dosahuje výšky dvou až tří metrů a rychle roste. Má krásné žlutooranžové květy a červeně zbarvené plody následně drží dlouho na větvích. Velmi dobře snáší řez.


Tak co jim říkáte? Já už se nemohu dočkat, až se objeví listy a pak třeba i nějaký ten květ, plod...

Krásný den

Anička

12 komentářů:

  1. Aničko koukám, že jsi si vybrala opravdu zajímavé kousky. Javor jsem měla taky, ale bohužel nějak nerozdýchal mrazíky v květnu. Já mám na zahrádce nasazený dřín a jsem zvědavá, kdy doroste do velikosti, abych z plodů mohla udělat marmeládu. Už se těším, až nafotíš vysazené stromy na zahradě. Krásný den Rija

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak to doufám, že ty mé javory rozdýchají dobře :-) Pokud jde o dřín, nevím, jaký máš druh, ale já mám taky jeden, dřín japonský, krásný velký keř (např. viz tady: http://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=781), který taky není na zahrádkách moc vidět. Ale i dřín obecný, který máš asi kvůli plodům Ty, je ve květu i plodu nádherný :-)

      Vymazat
  2. To je krásne a zaujímavé ... ďakujem za exkurziu a inšpiráciu ... :))))
    prajem pekný deň ...

    OdpovědětVymazat
  3. No krása! Bude to tam u vás na záhrade krásne. S "našou" záhradkou by som chcela tiež niečo spáchať, ale stromy tam sadiť si asi nebudem môcť dovoliť...málo miesta. :D Ale to bude musieť ešte počkať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, já si myslím, že stromy patří i do menších zahrad. Jen je třeba dobře vybírat druh, případně kultivar, který se buď sám roste, nebo se dobře udržuje řezem v rozumné velikosti. Ideální jsou na to např. stromy s kulovitou korunou (Robinia pseudoacacia Umbracullifera - kulovitý kultivar akátu, zmiňovaný druh platanu (viz příspěvek výše), zakrslý kultivar jinanu dvoulaločného - Ginkgo biloba"Mariken", zakrslý druh ambroně západní - Liquidambar styraciflua "GUM BALL", kulovitý kultivar javoru mléče - Acer platanoides "GLOBOSUM"...) a nebo některé převislé druhy modřínu, vrby jívy, břízy... Výběr je bohatý, tak jen se nebát :-)

      Vymazat
    2. Njn, len som ešte zabudla dodať, že muž uprednostňuje stromy, kríky a pod tie, ktoré sa dajú zjesť :D Čisto okrasné ee. :)))
      Momentálne máme dve broskyne, orech a len jeden pichľavý vždyzelený krík kdesi v rožku záhrady. Nie som skúsený záhradkár a už vôbec nie architekt, aby som zhodnotila, či sa nám tam niečo ďalšie zmestí. :)) Ale ďakujem za tipy. :)

      Vymazat
    3. Majko, o stromech bych musela popřemýšlet, ale pokud jde o keře, tak tady určitě existují druhy, které poskytují plody k snědku a ještě mohou být i okrasné (z takových např. muchovník, aronie, růže svraskalá, dřín obecný, rakytník řešetlákový, hloh, kustovnice čínská .... ale třeba také známá kanadská borůvka... a najdou se i další, většina z nich nemá vysoké nároky a řada z nich se dá zapěstovat i jako menší strom). Otázkou je, jak velký pozemek máte, jak hodně je zastavěný. 2 broskvoně, 1 ořech a jeden pichlavý stálezelený keřík (předpokládám, že jde o jedovatou mahonii cesmínolistou) nemusí být moc, ale taky hodně. Ořechy jsou velké stromy.

      Vymazat
  4. Aničko, vůbec se ti nedivím, že jsi celá natěšená, z nové zeleně. Javory jsou krásné, hlavně,když během roku mění barvu listů. My máme doma dva. Japonský keříkovitý a nějaký zakrslý stromeček. Názvy už nevím. Ať se ti na zahrádce daří ! Já už také zase letím ven. Další dny má být krásně. Musíme toho využít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Japonské javory máme na zahradě taky, dokonce 3 kousky - 2 v záhonech a jeden ve velkém venkovním květináči. Mám je taky moc ráda, jen jsou trochu náchylnější na ostré sluníčko... Ten zakrslý stromeček nevím, co by to mohlo být zač. Až budeš mít chvilku a stromeček se olistí, pošli fotku, docela by mě to zajímalo :-) Ať se daří!

      Vymazat
  5. Drzim palce aby vsechny stormy krasne rostly ,moc pekny vyber.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elli, díky. Snad budou u nás spokojené. Budu na ně hezky mluvit, když budu chodit kolem .-))

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna