čtvrtek 25. července 2013

Krásné neznámé

Chtěla bych si na podzim opět něco uloupit z mamčiny zahrádky, ale jako zodpovědná amatérská zahradnice bych ráda věděla, co "to" je a jak se o "to" podle odborníků správně starat. Na mamku v tomto ohledu bohužel není spolehnutí (tím nemyslím tu péči, ale dosud nevypilovanou botanickou odbornost)... Nechápu, jak dokáže být tak dlouho v klidu, aniž by věděla, jak se co z toho, co jí roste na zahradě, jmenuje :-)

Při své poslední návštěvě jsem si vyfotila (bohužel jen mobilem) 2 trvalky, které se mi moc líbí. Možná mi pomůže při jejich identifikaci někdo z vás...

Frajerka č. 1:


Frajerka č. 2:
Této říkám pracovně "bílá" chrpa






















Pomůžete? :-)

Krásný večer

Anička

5 komentářů:

  1. Aní to první je Kohoutek – Lychnis, nebo se jí říká hořící láska, mám ji také na zahrádce, množí se samovýsevem a je to trvalka jako bič, takže se jí skoro nelze zbavit, ale je úžasná, roste jak na slunci tak ve stínu, minimální péče a odvděčí se ti nádhernými plnými polokoulemi květů, prostě velmi , velmi vděčná rostlinka:o).
    To druhé nedovedu identifikovat, tak snad alespoň tak:o).

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem ještě koukala podrobně na tu druhou kytičku a typla bych to na nějaký druh kakostu, jo určitě to bude kakost a to je také velice odolná rostlinka, která v podstatě roste sama s minimální náročností, vydrží sucho, i polostín. Mám na zahrádce růžovou drobnokvětou:o).

    OdpovědětVymazat
  3. :o)), tak už poslední komentík:o))
    tady je ten bílý kakost
    http://www.zelen.cz/detail_galerie_rostlin/Geranium_sanguineum_Album_kakost_krvavy
    a tady kohoutek:o)
    http://botany.cz/cs/lychnis-chalcedonica/
    Dobrou:o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, dík moc. Jsi skvělá :-) Ta první - to je určitě ta, co píšeš. U té druhé kytičky mne vůbec nenapadlo, že by to mohl být kakost... Kakosty na zahradě mám, ale jiné kultivary - nižší. Ale je pravda, že existuje i pár vyšších exponátů. Musím si rostlinu při nejbližší návštěvě ještě znovu pořádně prohlédnout a potvrdit si to :-) Ještě jednou velké díky.

      Vymazat
  4. Není zač Aní:o), hlavně ať ti to krásně kvete, až si je přesadíš k sobě:o))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna