pondělí 18. dubna 2016

Už kvetou...

… některé ovocné peckoviny. Z obrázku vidno, že jsem nebyla sama, kdo se včera kochal letos poprvé do bílých květů obalenou „rynglí“, správně nazývanou jako Althanova renklóda (Prunus domestica „Altanova renklóda“). Tu jsem si před 4 lety zvolila jako alternativu ke klasické slivoni kvůli náchylnosti slivoní k onemocnění šarkou. Včelky opylovaly o sto šest :-)



Podobně jsem letos vysadila místo třešně, která mi dvakrát po sobě vždy během první sezóny po vysazení ze záhadných důvodů postupně shodila všechny listy a uhynula, vysadila Nancyskou mirabelku (rovněž odolnou vůči Šárce) a na třešně budeme jezdit k babičce .-)

A na květy už se chystá i u jádrovin. Kvetení u hrušní i jabloní už je doslova na spadnutí.

Ale abychom se nebavili pouze o klasice, mám tu pro vás jednu zajímavost, kterou ještě na zahradách tolik nevídám a také právě rozkvetla. Muchovník, konkrétně tedy muchovník Lamarckův (Amelanchier lamarckii). 

Přestože jsem zde již o tomto nádherném keři (případně stromu, do kterého se dá rovněž zapěstovat), vysokém 2 až 6 metrů před nějakou dobou psala, momentální okouzlení je příliš velké na to, abych alespoň krátce nepřipomenula, proč jej řadím mezi své nejoblíbenější dřeviny a třeba namotivovala i další k jeho pořízení:
  1. na jaře je doslova obalen do drobnějších bílých květů,
  2. v létě z květů vyrostou drobné sladké modrofialové plody plné vitamínů (doma jim říkáme „mušinky“) podobou připomínající vzhledem borůvky (odtud komerční označení „indiánská borůvka“, se kterým se také můžete setkat zejména u „katalogových“ zahradnictví typu Starkl ap.),
  3. na podzim se můžete těšit z dočervena zbarvených listů,
  4. je velmi nenáročný a odolný i silným mrazům (až mínus 30 stupňů Celsia), netrápí ho škůdci ani nemoci, po zakořenění dobře zvládá i dlouhodobější sucha, snáší prakticky všechny půdy, nejlépe se mu však daří v kyselé, vlhké, ale dobře propustné půdě, má rád sluníčko, případně polostín, je samosprašný (nepotřebujete tedy k opylení více rostlin).

Tak jak se vám líbí? Máte, znáte, pořídíte? .-)

Krásný den

A.

12 komentářů:

  1. Muchovník znám, mám ho třetím rokem a taky ho miluju :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, a kdo by nemiloval? Je to úžasný keř! Krásný den A.

      Vymazat
  2. Krásná zahrada, klobouk dolů !!!

    OdpovědětVymazat
  3. Anička, už som ti spomínala, že som tiež sadila muchovníky, chcem vypestovať z nich jedlý živý plot. Ale zatiaľ má cca 40 cm — za koľko asi rokov mi vyrastie takáto nádhera?
    Mám i althanovu ringlotu, ale keďže sa u nás nepoužívajú postreky, tá šárku ani ju, žiaľ, neobíde. To o mirabelkách sa dá povedať, že sú celkom odolné, snáď voči všetkému. A to som ani nekupovala, zasadila som len odkopky zo stromu od jedných známych a vyrástli z nich krásne stromčeky.
    Tak veľa záhradníckeho nadšenia a radosti z prekrásnej záhrady! Vierka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vieruško, muchovníky rostou celkem rychle, ten můj bude mít 4 roky.

      Althanovu renklódu jsem si kupovala právě z toho důvodu, že by měla být odolnější než klasická švestka... Uvádí se u ní střední odolnost, tak uvidím. A mirabelky, tak ty by měly mít vysokou odolnost.

      I Tobě spoustu krásných chvil v zahrádce.

      A.

      Vymazat
  4. Jenom pro upřesnění - ta virová choroba je šarka.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Aničko, jo jo, nám kvetou třešně - je to nádhera. Ráda pod ní stojím a poslouchám ten hukot... Jen mám strach, aby to nepomrzlo, dost se ochlazuje. Muchovník neznám, jen tady od tebe. Ale vše, co se dá na zahradě utrhnout a sníst je fajn. ;-) D. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Aničko, slyším o něm poprvé a díky za tip, podívám se v zahradnictví, na zahradě by se mi líbil moc.Snad bych pro něj ještě našla místo :o)).
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, určitě by neměl být problém sehnat jej. Tak šťastnou ruku! Krásný den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna