středa 20. dubna 2016

Pozitivně...

... a jako tzv. dobíječ baterek na mne obzvláště na jaře působí žlutozelená kombinace. Letošní rok se mi jí dostává i díky zemědělcům hospodařícím za naší zahradou vrchovatě. 



Alergici nechť prominou, ale mně se alespoň o kousek zvedne nálada pokaždé, když se do toho žlutého lánu rozkvétající řepky olejky podívám. Jen jednu podstatnou vadu na kráse ta žlutá radost pro mne má - byla jsem u toho, když se hubil chemicky plevel a když se hnojilo. A hnojilo se moc a opakovaně. Během 14 dnů vyrostla z deseticentimetrové řepky téměř metrová rostlina. Nejsem zemědělec a tak se ptám, je to normální? Ráda bych věřila tomu, že olej, který se z té řepky vylisuje, neskončí v naší kuchyni, ale využijí jej někde v průmyslu...

Ale abych skončila pozitivně a že jsem v tom žlutém opojení, tak ještě pár žlutě pozitivních obrázků z naší zahrady .-)





Na velkém obrázku žlutě kvetoucí tařice skalní. Na malém obrázku vlevo nahoře dřišťál Thunbergův "Tiny Gold", macešku poznáte, vpravo dole žlutozelený kultivar vřesu.



Na velkém obrázku výborná půdopokryvná trvalka mochnička trojčetná (Waldsteinia ternata), vlevo dole tavolník japonský "Golden princess", vpravo nahoře další výborná půdopokryvná trvalka škornice (Epimedium), vlevo dole pak jeden trvalkový nezmar s názvem vrbina tečkovaná (zde kultivar "Alexander", Lysimachia punctata).

Tak pozitivní středu všem!

A.

11 komentářů:

  1. Aničko,přeji hezké odpoledne.Prosím Tě,mám na Tebe dotaz.Ty okrasné sedmikrásky necháváš v té plechové vanince i přez zimu?Bylo mi řečeno,že to jsou trvalky,no spíš že se samy vysemeňují.Děkuji za radu.Zahradu máš nádhernou.Pa Lenka.K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, pokud jde o šlechtěné sedmikrásky, tak ty se pěstují většinou jen jako dvouletky, protože každým rokem pak budou květy menší a menší. Rostlinky ze semen pak budou vypadat ještě odlišněji, vrátí se k původní podobě sedmikrásek (resp. chudobek).

      I když samozřejmě mohou vydržet na stanovišti bez problémů i několik let, jen už nebudou vypadat stejně jako v druhém roce (resp. v době prvního květu). Ve vaničce je každopádně nechávat nebudu, počítám s tím, že jakmile cibuloviny odkvetou, přesadím je do záhonů a sedmikrásky - uvidím - buď také a nebo vyjmu vysadím do vaničky hlízy kan a pak do okrajů opatrně znovu vložím sedmikrásky... Krásný den a děkuji za kompliment k zahradě A.

      Vymazat
    2. Aničko,moc děkuji za odborné vysvětlení.U toho zahradníka už asi rady nebudu chtít.Pa a hezký večer Lenka.K

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to hrozné co všechno se děje kolem potravin. byznys nad zdraví..nechápu...já se dostala do celkem slepě uličky že nevím co jíst :)..hledám alternativy a některé..dost věcí jsme přestali jíst. Bohužel co ne ještě čistá potravina???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, vím, že člověk všechno víc řeší, když má malé děti, ale to bychom opravdu nemohli jíst vůbec nic... Asi si každý musí najít svou zlatou střední cestu a nastavit hranice, co ještě strpí a co už ne. Měj se krásně a zdravě. A.

      Vymazat
  4. Aničko, máme postaveno na poli, takže vím o čem píšeš. a ptám se jako ty: je to normální? a taky se ptám, neměli by nám říkat co tam stříkají??? bydlím na vesnici, je tu krásně, pěstuju, chovám slípky, dýcháme tu vlastně čistý vzduch? nešlo by to i bez těch megadávek chemie? když si nechci kupovat zeleninu kdovízčehovypěstovanou, pěstuji si svoji, ale není to potom stejné?chjo.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, je to těžké, včera jsem se na toto téma bavila se svými rodiči a ti mi říkali, že kdysi to bylo ještě horší a pravda je, že spousta látek z komunistického zemědělství se stále drží v půdě, na které se hospodařili zemědělci... Stále ale věřím, že když já sama na své zahradě se budu chovat k přírodě ohleduplně, tak to, co na ní vypěstuji, bude alespoň o trochu zdravější než to, co koupím běžně v supermarketu, protože tam to jde z velkovýroby a tam se s ničím nemazlí... Hezký den A.

      Vymazat
  5. Aničko máš krásně osazeno, úplná pastva pro oči ✿✿ Krásně barevné ✿ My sice na poli postaveno nemáme, ale rodiče ano - ze dvou stran a je to to samé... Naštěstí mám pocit, že se v určitém ohledu lidi stále více a více vrací k přírodě a přemýšlí nad tím, co vlastně jí... ale na polích se situace asi ještě dlouho nezmění...
    Krásné jarní dny Ti přeji, Renča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Reni, já jen osázela a kytičky nakoupila. Někteří si i své sazeničky pěstují, ale já nemám skleník či velké pařeniště, tak jsem ráda za to, když to někdo udělá za mne .-) A k polím... naprosto souhlasím, čím dál víc jednotlivců začíná přemýšlet a chovat se jinak, ve velkovýrobě to je běh na hodně dlouhou trať. Krásný den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna