pátek 29. dubna 2016

Jmenuje se Míša...

... a je to dort a nebo taky "řez". Zná ho snad každý mlsoun, který alespoň jednou vstoupil do cukrárny. Je kombinací kakaového korpusu z piškotového těsta, tvarohové náplně a vrchní čokoládové vrstvy. Zbožňuji ho.

A protože u nás doma neholdujeme "tradičním" krémovým dortům obaleným do marcipánu, byť umně řemeslně zpracovaným a preferujeme dorty lehčí a trochu zdravější, rozhodla jsem se letos Jiříčkovi ke 3. narozeninám upéct Míšovy řezy, resp. Míšův dort (použila jsem dortovou formu).

Protože moc často nepeču (na to máme jiné rodinné přeborníky), bála jsem se nejvíc piškotu - abych sníh z bílků dobře připravila a všechny ingredience dobře zpracovala, aby byl piškot pěkně nadýchaný (tak to se mi, myslím, povedlo na jedničku). 

To, co jsem měla zvládnout levou zadní, mi však nečekaně nevyšlo úplně podle představ. Tvarohovou náplň jsem sice vyrobila, ale místo konzistence "krému", kterým jsem měla potírat piškot, "utloukla" jsem mixérem cosi bílého a tekutého, co jsem musela do formy s piškotem jen vlít a čekat a modlit se, aby to ztuhlo a navíc pokud možno dřív, než děti dorazí ze školky. Připravenou čokoládovou vrstvu jsem jen lehce vmíchala do horní vrstvy, snažit se vytvořit jednolitou hmotu bylo nemožné :-) 

Modlitby nebyly úplně vyslyšeny. Svíčky jsem tak zapíchla do polotuhé tvarohové hmoty a takto je následně Jirka sfouknul. Degustace proběhla za prvotních protestů všech až následující den ráno (dnes)... o to víc jsme si dort ale užili. Chutnal báječně. Vše bylo odpuštěno :-)


A brzy bude repeté, tentokrát mi dá příležitost k dalšímu narozeninovému dortu můj muž... A vím bezpečně, že začnu už v předvečer onoho velkého dne .-)

Mějte krásné dny

A.

12 komentářů:

  1. Krásný víkend Aničko, Míša řezy jsou u nás ve velké oblibě také a jelikož se snažím i o trochu zdravější pečení - tak má inovace- nedávám celé máslo - ale jen plátek,2 tvarohy + jednu zakysanou smetanu, do těsta dávám sotva pol, cukru.
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, díky za tip k odlehčení dortu... Brzy budu mít příležitost opět vyzkoušet :-) Krásný den A.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Ilonko, obzvlášť v té dortové formě, viď? .-)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Luci, mňam mňam. Já taky. A brzy bude příležitost na další test .-)

      Vymazat
  4. Aničko, jako malá holka jsem je milovala a teď to po mě zděldila Lucinka :-) Krásný 1. máj! Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, to jsou příjemná dědictví :-) Krásný den A.

      Vymazat
  5. Nádherný dortík. Také dávám přednost podobným mlsotám před "uměleckými" :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Anicka ale hlavný je výsledok a ten vyzerá chutne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zito, díky, není nad pozitivní vhled do celého "problému" .-) Krásný den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna