pondělí 27. dubna 2015

Zarovnávání bezobrubníkových okrajů záhonů rýčem...

... je záležitost, pro kterou jsem se rozhodla u části svých zahradních záhonů již loni. Pro tyto účely mi manžel zakoupil speciální rýč na zarovnávání okrajů záhonů, resp. přechodů mezi trávníkem a záhony. 


Takto udržované okrajů záhonů je třeba několikrát do roka (2 - 3krát) zarovnat. Oproti použití různých typů obrubníků je to sice práce navíc, ovšem námaha se podle mě vyplatí, jednak z finančního hlediska a jednak z estetického hlediska. Klasické zahrady upravované ve stylu anglických zahrad žádné obrubníky (ani ty tzv. neviditelné) neznají, zahradníci a nadšenci tohoto stylu poctivě ručně obroubí každý záhon na zahradě. Ale záda pak bolí, to vám garantuji, obzvlášť když se rozhodnete realizovat všechno rytí najednou :-) 

Ale ten pocit z dobře vykonané práce a ta vyčištěná hlava... :-))))

Mějte se krásně 

Anička

7 komentářů:

  1. To je veliká nádhera. Stále se snažím o to stejné, ale nemám ten speciální rýč. Nejraději bych hned teď utekla z práce a šla zarovnávat záhonky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Ten rýč jsme kupovali přes internet - je to vlastně speciální nůž, ke který se nasadí na násadu. Nevím, zda se prodávají i v jiných značkách, my kupovali značku Fiskars: http://www.fiskars-shop.cz/nuz-na-okraj-travniku-fiskars-quikfit-136526/d-89313-c-1001/. Jen upozorňuji, že je třeba nůž před rytím nabrousit. Když nám loni došel, byl naprosto tupý, bez broušení bych nedala ani ránu :-)

      Vymazat
    2. Já jsem ho koupila v Lidlu za 129,- ale už je to nějaký rok.

      Vymazat
  2. Aničko, taky jsem to několik let praktikovala ale právě, kvůli těm zádům jsem nakonec obroubila plotovkama. Měla jsem na ně taky výhodnou cenu v bývalé práci (zahradní centrum), kde jsme je měli i v ukázkové výsadbě a bylo to odzkoušené. Holt prostě někdy musí klasika ustoupit inovaci. A navíc nestíhám... Pa měj se hezky, máš to moc krásné. Stáňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, naprosto Ti rozumím. I já mám větší část zahrady obroubenou plastovým obrubníkem (resp. plotovkou). Část se ale nepovedla podle mých představ a tak jsem se rozhodla pro náročnější, ale pěkné řešení :-) Krásný večer A.

      Vymazat
  3. Aničko, tak to jsem vůbec netušila, že existuje speciální rýč. Taky udržuji na zahradě podobně tvarované obrubníky, děkuji moc za tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, mrkni na odpověď ke komentáři Pulečka. To je přesně ten, co máme doma :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna