čtvrtek 30. dubna 2015

Skoro jako v lese...

... si někdy připadám, když vlezu mezi vysazené smrčky do kamenem vyloženého severního svahu našeho pozemku. Je to asi jediné místo v zahradě, které necháváme víceméně žít vlastním životem. Jen když se plevely, jejichž semínka vítr zavál z pole k nám na zahradu, rozbují tak, že již "dusí" i smrčky a některé vysazené trvalky pod nimi, zasáhnu.

A když zasahuji a ručně odpleveluji, najdu mezi nevítanými hosty (travnatý plevel, přesličky, bodláky, pampelišky, břízky...) občas i poklady, kterých si velmi považuji a dále opečovávám :-)


Vedle smrčků, nízkých skalníků a barvínků se zelenými i panašovanými listy si tu vegetuje kromě všudypřítomných ještěrek i několik kapradin (ty mám obzvláště ráda), fialek, ale také kontryhel.

Původně měl být svah osázen jen skalníky a barvínkem. Zvláště ten druhý v pořadí však měl poměrně dlouho problém rozrůst se do většího koberce. A když jsme se jednoho dne rozhodli vysadit do svahu smrčky (původně na vánoční stromečky, později jsme se rozhodli vytvořit z nich živý plot), rozbujel se milý barvínek i se skalníkem nevídanou rychlostí :-)

Máte také doma svůj kousek "lesa"?

Krásný den

Anička

12 komentářů:

  1. Hezký den Aničko, můj ,,les" jsou dva smrčky, pár malých habrů lesní jahůdky a větve borovic, které přesahují od sousedů a produkují tolik šišek a hlavně jehličí, že na daném místě nejde pěstovat nic jiného. A tak jsme se přizpůsobili :-). Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, takový lesík bych si nechala líbit :-) Hlavně ty lesní jahůdky a také šišky na tvoření určitě :-)

      Vymazat
  2. My máme džungľu. :D Momentálne tulipánovú :D :D :D
    Máte krásnu záhradu. Ja by som tam šla na exkurziu. :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, to já taky, tulipánovou džungli si nedovedu představit :-))

      Vymazat
  3. Také máme takové malé místečko, kde jsme nechali jehličnany ať si rostou jak chtějí. Letos došlo ale ke změnám, borovice se hodně vychýlila, hrozilo zlomení a tak musela uvolnit místo, další jehličnan se rozrostl po letech tolik, že už bránil průchodu, tak jsme se také museli rozloučit. Místo celé předěláme, ale nejvyšší strom zůstal zatím zachovalý, dva jehličnany ještě také a dostanou nové kamarády. Tak uvidíme jak se jim pospolu bude dařit...
    Krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, je fajn, že aspoň některé vzrostlé stromy zůstanou, ty jsou v zahradě nenahraditelné a člověk čeká dlouho, než ty mlaďounké vyrostou :-)

      Vymazat
  4. Les je u sousedů, my máme džungli:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plnou okurek, rajčat... a hmyzu, hlemýždů a.... o kterých tak pěkně píšeš pohádky, viď? :-)

      Vymazat
  5. Ještě loni na podzim jsme "les" měli ... čtyři vzrostlé smrky ... jenže chlap se rozhodl a šly dolů. Pravda, kamarád lesák by řekl, že už mají mýtní velikost, ale já si na ně za ty tři roky, co tu jsme dost zvykla. Náhrada se chystá, smrky sice už né, ale růžovohortenziový koutek místo nich bude

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joli, tak ať ten hortenziový koutek brzy zažene smutek po stromech, které si měla ráda... A třeba se mezi ty hortenzie podaří vysadit i nějaký krásný listnatý stromeček, který nad nimi udělá stříšku... :-)

      Vymazat
    2. jo, je v plánu jablůňka ... okrasná... ale až příští rok, nebo na podzim ;-)

      Vymazat
    3. Nám zrovna jedna vykvetla a je to nádhera... musím se zase projít po zahradě s foťákem... máme tu další měsíc a já jsem bez pravidelné fotodokumentace :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna