středa 15. dubna 2015

Květináče a nádoby ...

... k zahradě neodmyslitelně patří. Ať už je zahrada malá či velká, laděná do jednoduchého, moderního stylu, v duchu japonské zahrady, romantické venkovské zahrádky či jen založená v přírodním stylu bez velkých zásahů člověka do chodu věcí. 

Květináče či nádoby k osázení rostlinami mohou výrazně ovlivnit to, jak na nás zahrada, v níž jsou použity, v konečném důsledku působí. Člověk musí mít ten správný cit pro volbu jejich počtu, velikost, design, materiál, ale rovněž umístění v zahradě či vzájemné kombinace. Zorientovat se v široké nabídce možností (i obchodních nabídek), jak tuto záležitost na své zahradě pojmout, není tak úplně jednoduché...

Sama cítím, že jsem v naší zahradě, pokud jde o tuto oblast, neřekla ještě poslední slovo. A tak s příchodem další sezóny, opět přemýšlím, kombinuji, počítám, vyhledávám... a plánuji :-)

Když se ale věci dobře promyslí, může to vypadat třeba tak jako na obrázcích níže. Líbí se mi, když jsou nádoby zakomponované i přímo v zahradě, ne jen na terasách a u dveří domů... No řekněte, není to nádhera? :-)




 Zdroj obrázků: www.pinterest.com

Jaké květináče, případně jiné nádoby k osázení používáte vy? Kde, případně jak si je pořizujete? Kde je umisťujete? Využíváte pouze nejbližší okolí domu, nebo s květináči "cestujete" i na větší vzdálenost dovnitř zahrady? Hodně by mě také zajímalo, jaké máte zkušenosti s tzv. mrazuvzdornými plastovými zahradními květináči. Opravdu v nich rostliny přes zimu nepromrznou nebo se tzv. mrazuvzdornost týká pouze toho, že květináč v mrazech nepopraská a chce-li člověk zachovat i rostliny v nich, musí hledat v jiném sortimentu (kamenina, beton ap.)?

Díky za názor i tipy :-)

Krásný den

Anička

9 komentářů:

  1. Nádherné fotky!!! Já se zrovna chystám na výrobu vlastních betonových květináčů - moc se na to těším. S naší zahradou mám pořád spoustu plánů, jen teda teď je to naročné, náš nejmladší člen rodiny mě nenechá :-) Krásný den...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky :-) Pomalu dávám dohromady stavební materiál a "formy", nemohu se dočkat, až budou na světě. Co do nich zasadím už totiž vím :-) Tak ať to vyjde i u vás, třeba to klapne, až si dá malý šlofíka :-))) Hezký večer A.

      Vymazat
  2. Ahoj, moc krásné fotky. Já mám zahradu ve venkovském stylu, základ tvoří trvalky a letničky nechávám vyrůst jak se samy vysemení.Na schodech mám osázené staré hrnce, pekáčky a zeláky( v nich většinou netřesky a hosty-ty vydrží i mrazy). Co se týče mrazuvzdorného plastu a mých zkušeností. Květináč v mrazu nepopraská, ale časem zkřehne a praskne při manipulaci . A u rostlin tam je důležitá volba, prostě zvolit ty které vydrží i větší mráz(většinou to budou ty, které pěstovaly už i naše babičky :-). Na zimu se dají květináče zabalit do bublinkové folie a převázat jutou.
    Krásné jarní dny... Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ještě že je tu Pinterest :-) Tam je inspirace na deset let dopředu.... ne, na deset generací dopředu :-)) Pokud jde o zahrádku, také se jí snažím vést spíše k anglickému neformálnímu alias venkovskému stylu. S letničkami zatím moc nepracuji, ale postupně se snažím přidávat, trvalek má ale spousty, některé už si také množím sama. Zato starých hrnců, pekáčů a zeláků máme u nás nedostatek... ale občas něco ulovím, nechci to s jejich množstvím přehánět. Pokud jde o hosty, tak pro ně si chci minimálně jeden až dva pořádné květináče rezervovat... Ale je třeba je vyrobit :-) A u ostatních nádob přemýšlím podobně jako Ty - chci vsadit na babičkovské kytičky, které mám moc ráda... S tou bublinkovou fólií díky za potvrzení tipu, četla jsem na různých diskusích podobná doporučení. Jutovinu už pár let používám. Děkuji za komentář a sdílení zkušeností a přeji krásné dny i Tobě A.

      Vymazat
  3. Květináče jsou i ozdobou zahrady, používám hliněné, ale i plastové - ty hlavně když potřebuji hodně veliký průměr. Velikánské hliněné se mi však líbí samozřejmě víc, ale většinou mne odradí ta příšerná cena :o(....Děkuji Janě přede mnou za zkušenost s mrazuvzdorným plastem, zrovna jsem o něm přemýšlela jak to funguje a jak dlouho vydrží a co rostlina v něm. Obrázky jsou úžasné, vybrala bych si okamžitě. Aničko dnes jsem si koupila časopis Flóra, o kterém jsi psala a musím říct, že mne zaujal. Zapřemýšlím o předplatném, už jsem dlouho žádný časopis neodebírala, je čas na změnu. Měj se hezky. Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, začnu od konce. Udělala si mi radost :-) Věřím, že Tě Flóra na zahradě nezklame, pokud si jen trochu zapálená zahradnice :-) To dilema s plastovými versus hlíněnými květináči řeším také. I když dneska některé "vymakané" velké plastové květináče, které jsou z dálky k nerozeznání od těch hlíněných, už stojí skoro tolik, ne-li víc než ty obyčejné hliněné bez ornamentů ap... Tak nám oběma přeji, ať si dobře vybereme a těm našim kytičkám se v nových květináčích daří :-) Krásný večer A.

      Vymazat
  4. Aničko, moc krásná inspirace ..... já používám plastové samozavlažovací truhlíky, mám terasu na jihozápadní stravu a horké letní sluníčko umí pěkně rostlinky potrápit ..... a protože ten plast moc krásy nepobral schovávám ho v proutěných koších a zinkových kyblících a neckách .......Marki

    OdpovědětVymazat
  5. Aničko, moc krásná inspirace ..... já používám plastové samozavlažovací truhlíky, mám terasu na jihozápadní stravu a horké letní sluníčko umí pěkně rostlinky potrápit ..... a protože ten plast moc krásy nepobral schovávám ho v proutěných koších a zinkových kyblících a neckách .......Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, díky za tip na "kamufláž" samozavlažovacích truhlíků do proutěných košů či zinkových kyblíků a necek. Také používám plastové samozavlažovací truhlíky do oken a závěsné na jižní "zápraží", v obyčejných by mi kytičky brzy zašly. Měj se krásně A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna