úterý 21. dubna 2015

Čas bylinek...

... pomalu přichází a já bych letos ráda to své bylinkaření v plenkách zase trochu popošoupla dál. O bylinkách, jejich sběru, pěstování i využití v kuchyni i léčitelství toho bylo napsáno opravdu hodně. Možná někteří z vás uchovávají jako oko v hlavě babiččinu "léčitelskou" knížku. A možná se jen pomalu rozkoukáváte v problematice a hledáte zajímavý informační zdroj, který by vás postupně zatáhl do problematiky bylinek hlouběji.

Není to tak dávno, co jsem navštívila své oblíbené novinové stránky Publero.com. Kdo zde nikdy nebyl, ocení možná informaci, že jde o novinový portál, který přináší tiskoviny v elektronické formě. Najdete zde noviny, časopisy, ale i katalogy, se kterými se běžně potkáváte v tištěné podobě v novinových stáncích, ale i ty, které by jinak než v elektronické podobě vyjít nemohly. Váš oblíbený plátek si můžete přečíst na PC, tabletu či chytrém telefonu a ušetříte svou peněženku i přírodu. Portál umožňuje po registraci zdarma pročíst některá volně přístupná ukázková čísla a rozhodnout se, zda nákup příslušného periodika stojí za to. 

Právě na tomto portálu jsem náhodou narazila na dva časopisy, se kterými jsem se dosud nesetkala. Jmenují se Bylinky revue a Herbář. Já si pořídila hned několik speciálů časopisu Bylinky a revue a několik čísel časopisu "Herbář", která se věnují problematice bylinek jak z hlediska použití (např. já jsem si vybrala číslo věnující se tématu "proti kašli"), tak v členění podle jednotlivých bylinek (např. jedno číslo kompletně věnované jednotlivě heřmánku, měsíčku, šalvěji, pampelišce ...). Jeden speciál se věnuje založení a využívání vlastní bylinkové zahrádky. Časopisy si můžete kupovat jednotlivě po číslech podle toho, co vás zaujme, tak formou předplatného na delší období a samozřejmě se dají pořídit i starší vydání.


Vzhledem k tomu, že jsem dostala před časem e-mail od Leony, která se mě ptala mj. i na nějakou literaturu v této oblasti, třeba to bude zajímavá inspirace nejen pro ni, ale i pro někoho z vás, kdo objevujete svět bylinek. Já už mám svou pomyslnou elektronickou knihovničku plnou, tak teď jen  studovat a studovat a ještě více praktikovat a praktikovat :-)

PS: Pokud přeci jen preferujete tištěnou verzi, zjistila jsem, že časopisy vychází i v tištěné podobě :-)

Krásné počtení a bylinkaření

Anička

5 komentářů:

  1. Ja mam tedy radsi papirovou verzi je sice dost draha ale stoji podle mne za to :-) tak krasne pocteni ja uz jedu 3ti rocnik :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy jak bylinkove revue tak herbar. A super je 7 dilne dilo od Zetricha a spoustu informaci je v kouzelnych bylinkach na Ct1 atd. :-)

      Vymazat
    2. Radko, mně by se asi také hodně líbila i ta papírová. Ale už si pravidelně kupuji dva jiné časopisy a tak se mi za další nechce tolik utrácet a navíc bych starší čísla neměla kde archivovat... Dík za tip na 7dílné dílo od Zetricha - zkusím se po něm poohlédnout, kouzelné bylinky znám podle názvu, ale časově mě míjí... možná zkusím záznam na webu. Krásný den a díky za komentář. A.

      Vymazat
  2. Mám také bylinky na zahradě, občas něco vymrzne, pak dokupuji, některé se úžasně rozrůstají, např.levandule. Čerpám z knížek Babiččiny bylinky, slovenské bylinářky a Zelená lékárna, podle nich si i míchám směsi. Časopisy mám také raději v tištěné podobě.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, Ty jsi hotová alchymistka :-))) Díky za další tipy na doporučenou literaturu a přeji krásný den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna