sobota 23. září 2017

Podzimní čas...

... a s ním i rovnodennost nastaly letos přesně 22. září 2017 v 22:01:07 hod :-) 

Ne každý se z podzimu raduje. Já jej mám moc ráda a nevadí mi výrazně ani častější déšť, bláto, mlhy, větší chladno... Ono to, především na začátku podzimu, není totiž jen o tom. Když vykoukne občas sluníčko mezi mraky, člověk si jej pak o to víc váží a v podzimní přírodě plné teplých barev, které hřejí už od pohledu, dokáže takové podzimní sluníčko vytvořit neuvěřitelnou krásu. Také se sklízí mnoho dobrých plodů, voňavých i barevných... Přichází období teplých nápojů, od lahodných čajíků, přes teplé kakao až po svařené víno, teplých dek, ponč a čepic, svíček a světýlek vůbec, domácího lenošení i zábavy... 

Zkrátka podzim umí být moc fajn, když si ho fajn uděláme :-) Myslím, že se má láska k němu stává rok od roku silnější ruku v ruce s tím, kolik krásy v něm postupně nacházím. 

Podobné opojení u mne nastává až na jaře, kdy se raduji po zimě z nového života, který s tímto ročním obdobím přichází. Ale o tom více třeba zase na jaře :-)

Dnes letošní podzimní věnec k našim vchodovým dveřím. Vyrobila jsem jej z přírodních materiálů, takové mám nejraději. Každý rok se snažím vyrobit věnec odlišný od těch předchozích a snad se to podařilo i letos - ať už barevně (stejně jako v interiéru našeho obývacího pokoje je momentálně i náš podzimní věnec laděn do oranžovo-růžové kombinace, která se mi velmi líbí), tak materiálově.


Při jeho výrobě jsem zrecyklovala věncový základ obalený do sena z mého letního věnce a postupně na něj navázala obilí (které mám ze zásob letošních i předloňských) a pak mnoho sušiny, kterou jsem si objednala u jedné šikovné paní (kromě známých slaměnek také sušený červený a tmavě růžový jetel, oranžové lampiónky židovské mochyně (mé dvě rostliny mi letos opět sežrali slimáci...) a z čeho jsem obzvlášť nadšená - sušené květy afrikánů, což by mne tedy nikdy nenapadlo, že se také suší na dekorace. Z dalších zásob ještě pár větývek šípků růže sivé z vlastní zahrádky.

Přeji vám krásné podzimní dny se sluncem (když ne na obloze, tak alespoň uvnitř vás samotných) :-)

A.

14 komentářů:

  1. Aničko, je krásný! Moc se ti povedl. Jsem překvapená nejen ze sušených afrikánů, ale i z jetele:-) Také bych nějaký podzimní věnec potřebovala:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, děkuji :-) Ano, máš pravdu, s tím jetelem to bylo také trochu překvapení. Ale když se tomu člověk sám ve větším moc nevěnuje, tak nebude asi takovou výjimkou, že se diví, co všechno možné vlastně je :-)) Krásné dny A.

      Vymazat
  2. Aničko, nejnej jetelíček a afrikány. To jsem nikdy sušené neviděla. Dokonalé.
    Nebyl by prosím odkaz na tu šikovnou paní? Krásný podzim. El.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, děkuji a k Tvé prosbě - jasně že byl .-) Nakupovala jsem zde: https://www.fler.cz/kvetiny. Krásný víkend A.

      Vymazat
  3. Aničko, podzim miluji, ale momentálně bych uvitala vice slunnych a teplych dni, u nas jen prsi a prsi :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, já vím, u nás lije taky jako z konve... Možná to tak teď tolik neprožívám a vlastně mi to i celkem vyhovuje, protože práce na zahradních projektech je v tomto období tolik, že kdyby svítilo celé dny sluníčko, bylo by mi líto, že nemohu taky ven... Ale tato sobota byla nepracovní a my si vyrazili dopoledne s dětmi na menší bazének v okolí a měli štěstí a byli tam jen sami, takže jsme si to parádně užili a pak si přímo na místě zašli na bezva oběd. Dopoledne předtím jsem stihla ještě vyrobit věneček a odpoledne patřilo dohánění restů - odšťavnění rakytníkových plodů, drobné opravy oblečení, ... ale i malé tvoření s Viki. Zkrátka bylo to fajn přesto, že za okny to nevypadalo zrovna nejlépe :-) Ale na pěkné dny se taky moc těším... objednala jsem si pořádný balík cibulek okrasných cibulovin a chci je zasadit a při té příležitosti i přesadit a dosadit některé rostliny v zahradě... Já věřím, že ty dny brzy přijdou, dívala jsem se na předpověď a od příští středy to vypadá hodně nadějně :-)) Tak přeji sluníčko :-) A.

      Vymazat
  4. Krásný věnec!!!
    Ano, ano afrikány suším a vypadají dobře. Mochyně se svými lampionky mi také každý rok poskytne materiál na věnce ap.
    Hezké dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, pro mne to byla s afrikány novinka, ale člověk se pořád učí :-) Krásné dny A.

      Vymazat
  5. Aničko, moc krásný věneček. Přeji pěkné podzimní dny.J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, díky za zastavení i pochvalu :-) Hezké dny A.

      Vymazat
  6. Teda ten je...Přímo sluníčkový podzim na dveře ;).Krásná směsice zářivých kytiček.Moc šikovné ruce máte.H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, díky za zastavení i milý komentář k věnečku. Krásné dny :-) A.

      Vymazat
  7. Ahoj Aničko, krásný pozitivní věneček. :-)Sušit se dá asi kde co, když člověk ví, jak na to. ;-) A moc hezky jsi podzim popsala. Mám ráda podzim se vším, co k němu patří (možná proto, že jsem se narodila? ;-)), ale nějaký ten den bez deště bych ještě potřebovala, nemám na zahradě hotovo. Měj se fajn, ať jde práce od ruky. D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, přesně to jsem chtěla. Obzvlášť, když jsem jej svíjela v deštivých dnech, ve kterých mnoho lidí není zrovna vysmátých od ucha k uchu... A vidíš, přineslo nám to krásné sluníčkové dny :-)) Tak můžeš slavit i pracovat na zahrádce :-) Krásné dny i narozeniny A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna