sobota 23. dubna 2016

Oblouk za obloukem...

... tak jsem si pracovně nazvala svou poslední zahradní akci, kterou jsem tajně zrealizovala během dnešního poobědového spánku svého muže a dětí.

Nejprve důkladně vytýčit nové hranice trávníku v duchu lidového "dvakrát měř, jednou řež". Na to nejraději používám obyčejnou zahradní hadici .-) Poté vyznačení linie rýčem na obrývání trávníku (můj tzv. půlměsíc... ano, slíbila jsem, že nafotím a zase jsem zapomněla, tak příště .-)). A pak těžká dřina - strhnutí travního drnu rýčem a následně zrytí klasickým rýčem a zpracování zeminy najemno kopačkou. 


Výsadba prvního obyvatele záhonku byla třešničkou na dortu a vlastně to byl on (no přesněji řečeno ona, je to holka .-)), kdo mne popoháněl k rychlé akci (v kontejneru už jej mám doma asi druhý týden a nechtěla jsem to prodlužovat). 


Rozšiřování záhonu v tomto místě bylo v plánu už loni na podzim, jen počasí nepřálo (sucho) a i na tom malém kousku bych na té naší jílovité půdě nechala určitě život. Letos na jaře je to o poznání lepší.

Ale ještě nejsem u konce... ještě mám v plánu odclonění ČOVky (a je to o to těžší, že ta čtvercová plocha se mi do mých obloučků vážně vůbec nehodí...), to však musím konzultovat s mužem, který ji poctivě pravidelně servisuje... Ale nápad mám a věřím, že nakonec projde .-)

Mezi tím přijde na řadu velmi příjemná povinnost - navrhnout další kamarády, kteří budou dělat stávajícímu obyvateli nového oblouku společnost. A abych vás nenapínala, vysadila jsem méně známý (o to však zajímavější) druh hortenzie, která nese druhové jméno dubolistá (Hydrangea quercifolia "SNOWFLAKE"). 

Kromě velmi bohatého kvetení (bílý květ dlouhý 30-40 cm) od června do přelomu srpna a září nabízí tato 2-2,5metrová kráska velmi pěkně tvarované listy podobné dubu, které se na podzim zbarví do výrazně vínově červené. Zvláštním poznávacím znamením je odlupující se rezavě zbarvená borka u starších exemplářů.

Na pěstování je nenáročná, vyhovují ji všechny půdy a má-li dostatek vláhy, tak i všechna stanoviště (tedy polostín, slunce či stín). Nejlépe se jí však daří v polostínu ve vlhké, na živiny bohaté a mírně kyselé půdě. Dobře zvládá i vysazení v těžkých půdách, kde však roste o něco pomaleji. Stříhat ji není třeba, ale pokud nemá pěkný tvar, můžeme ji tvarovat po odkvětu.  


Krásný zbytek soboty

A.

4 komentáře:

  1. Ani, nádherné!!! Hortenzie mám moc ráda. A ty listy... to je paráda :) Děkuji za další tipy! :) J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joli, díky za ohlas, snad se vše podaří dotáhnout do poslední tečky. Ostatní kamarády už vymyšlené mám, tak jen něco dokoupit, něco rozmnožit z vlastní zahrádky, vysadit a pak jen čekat :-)

      K Tvému dotazu na FB - nosím to v hlavě, ale nestíhám, ale odpovím, slibuji!

      Krásný den

      A.

      Vymazat
  2. Aničko, naprosto PŘESNĚ vím, o čem píšeš...:-))!
    A hortenzii dubolistou jsem před týdnem sázela do nově založeného keřového záhonu. Mám odkopek z tátovy zahrady a naživo je opravdu úžasná. Pevně doufám, že se jí bude dařit v našem i vašem jílovišti.
    J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, je mi to jasné, četla jsem o Tvém zahradním "utrpení" v jižním zahradním pokoji :-) O tom, že se bude hortenziím líbit i na našich "jílovištích" nemám sebemenší pochyby... s horou lásky, kterou jim od nás dostanou, nemají holky vlastně ani na výběr :-) Krásný den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna