úterý 27. prosince 2016

Demižonek...

... který vážil dalekou cestu, než se u nás doma "opět" zabydlel. 

Pár let (ještě než se nám narodila Viktorka s Jiříkem) jsme s mužem žili v rodinném domě, který zdědil po svém tatínkovi a prarodičích. Obrovský dům plný více či méně zajímavých věcí nashromážděných několika generacemi manželových příbuzných. 

Když jsme se stěhovali do našeho stávajícího domova, snažili jsme se maximum věcí zachránit, ale i přesto ne vše. Jednak proto, že jsme se stěhovali z podstatně většího do menšího a jednak proto, že jsme dříve řadu věcí nedokázali ocenit tak, jako bychom je byli ocenili nyní. 

Naštěstí to alespoň v některých případech za nás udělali mí rodiče .-) Nejinak tomu bylo u několika demižonů na víno... 

Není tomu totiž tak dlouho, začala jsem shánět demižon, do něhož bych si ráda naaranžovala nějakou větev či větývku... Ceny jsou i u starších kousků poměrně vysoké. 

Zdroj obrázků: www.pinterest.com

Při poslední návštěvě u svých rodičů ještě před Vánocemi, než nás skolily bacily, když jsem si zase po roce s mladší sestrou a taťkou vychutnávala výborný svařáček, mne to napadlo... Jestli by mi naši nemohli nějaký ten zachráněný demižonek spustit :-) A spustili. 

Na rozdíl od mého muže, který v něm vidí řadu bezpečnostních překážek, mám radost jako malá holka a už se těším, jak si demižonek po pořádném vypulírování od vosku i jiných nánosů času pěkně nazdobím jako velkou vázu .-) 



Kromě pokroucených větviček známé vrby červenokřivolaké či Matsudovy, či kultivarů lísky obecné či trnovníku akátu s pokroucenými větvičkami zajímavými i v zimě vypadají v demižonech velmi pěkně i borovicové větve, větve s šípky či dočasně s dalšími drobnými plody (např. plody okrasných jabloní, hlohů ad.), různé druhy travin, v sezóně pak větvičky kvetoucích keřů a listnatých stromů s pěknými listy (javory, duby...), ale rovněž různé vysoké trvalky... 

Demižon tak v každém ročním období může vypadat trochu jinak. Má-li člověk dostatek prostoru a nebrání tomu ani velmi malé děti či domácí mazlíčci, může si dovolit i velmi pěkně vyhlížející skupinku 3 i více demižonů, zajímavé je i jejich "obalení" do pleteniny a narazit lze i na demižony z různě obarvených skel.

Tak jak se vám líbí?

Mějte hezký den.

A.

4 komentáře:

  1. Škoda, že na demižon nemám prostor - docela by se mi líbil. Opravdu v něm vypadá dobře kde co :-). Jen by mi přišla škoda oplétat ho - líbí se mi čiré (nebo jemně zbarvené) sklo.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, souhlasím, vypadají krásně i bez oplétání. Pokud bych ale měla demižonů na rozdávání, určitě bych se pustila i do toho oplétání nebo třeba do macramé, to by vypadalo na demižonech jistě taky krásně .-)

      Krásný den A.

      Vymazat
  2. Aničko, děkuji za inspiraci, máme pár demižonu na půdě, jen ještě vymyslet prostor kde by mohli stát. :-D vlídné dny. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, tak to je hotový poklad! A je škoda jej nechat ležet jen tak na půdě .-) Hezký den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna