úterý 8. listopadu 2016

Jak šel čas...

... v jednom místě naší kvetoucí zahrady, které mám moc ráda. Mimo jiné proto, jak se během roku mění a neustále překvapuje něčím novým, co mohu obdivovat.

Vybrala jsem několik fotek místa poblíž růžového oblouku s výhledem směrem k akátu (Robinia pseudoacacia "Umbraculifera"). Na fotkách je zachyceno toto místo v období květen - říjen 2016. Snad najdou zalíbení i u vás ostatních a třeba i trochu zahřejí u srdce .-)

Bíle kvetoucí keř v popředí je tavolník van Houtteův, za ním žlutozeleně zbarvený dřišťál Thunbergův "Maria", přímo pod akátem lze spatřit kalinu řasnatou ("MARIESII") s typicky vodorovně rostoucími větvemi jakoby v patrech.


Na tomto obrázku je vidět za zmiňovaným dřišťálem zakrslý šeřík Meyerův "Palibin", který se připravuje ke květu a každou chvíli rozkvetou okrasné česneky s fialově kulatými hlavičkami .-) Za nimi pak rašící červenolistá ruj vlasatá "Royal Purple".

Na tomto obrázku vidíme v širším záběru vlevo kalinu obecnou "Roseum" s typickými bílými "koulemi", levandule pod ní, i většina okrasných česneků se ke květu teprve připravují :-):-)

Tavolník van Houtteův, šeřík Meyerův i kalina řasnatá stále kvetou a přidávají se okrasné česneky, spolu s tmavě oranžově až červeně kvetoucími kuklíky a modrofialově kvetoucím kakostem himalájským "Plenum". Nakvétat začíná i růžový keř v dáli - hloh obecný "PAUL'S SCARLET".
Krásnoočko přeslenité mezi kameny a kalinou obecnou jsou zatím zelené, ale za chvíli se rozzáří jako sluníčko .-)



Rozkvétá růžička, v popředí červené konečky traviny lalangu válcovitého "Red Baron" a bystré oko zahlédne těsně za kmínkem růže i bílou pivoňku či sytě růžově kvetoucí lupinu vlčí bob pod korunou akátu .-)



Keře před akátem sice dokvetly, ale vystřídaly je květy kopretin, žluté svícny liliochvostce (Eremurus), které si lidé často zaměňují s jinou rostlinou s velmi podobným vzezřením (Kniphophia). Skvěle vyniknou na vínově červeném pozadí již olistěné ruje vlasaté "Royal Purple".

Levandule v blízkosti kaliny obecné konečně začíná nakvétat, doprovod jí dělají další kusy oranžového liliochvostce a také žlutokvěté krásnoočko přeslenité.

Keřík v popředí je perovskie a svými modrofialovými květy nás obšťastní velmi brzy.




Keř s modrofialovými květy (perovskie), o kterém jsem se dříve zmiňovala, rozkvetla, spolu s ní i růžově kvetoucí svíčkovce. Patří sice mezi trvalky, ale jejich přezimování je v našich podmínkách nejisté. Růžovokvěté svíčkovce mi obvykle vymrznou, zato bělokvěté se drží už několik let a také se krásně přesévají .-) Z tohoto úhlu pohledu je rovněž vidět podrost vrby (šalvěj lékařská), vpravo od ní již odkvétající bělokvětá příbuzná šalvěj hajní :-):-)

Kopretiny pomalu odkvétají, vystřídaly je však růžovo a červenokvěté monardy a také bílý řebříček bertrám.


Akát nám od jara pěkně narostl, viďte? .-)

Žlutokvětá krásnoočka přeslenitá ještě stále kvetou, i když již v menší intenzitě, pozornost však v tomto období přitahuje trvalka v popředí - rozchodníkovec (Hylotelephium telephium "Matrona").


Polokeřík se světle šedými listy pod perovskií je svatolina cypříšková, na jaře kvete krásnými žlutými kulovitými květy.

Rozchodníkovec ještě jednou. Pro mě jedna z nejkrásnějších trvalek - je krásná po celou sezónu - od prvních rašících "růžiček" na jaře až po své vrcholné období na podzim.

A poskočili jsme v čase zase o kousek dál. Krásnoočko přeslenité nabralo odstín do červena, podobně se začíná zbarvovat i listí keře za ním - kaliny obecné "Roseum".


A ještě jeden posun v čase. Zde je vidět v blízkosti kamenů ještě jeden rozchodníkovec ("Herbstfreude") a za ním krásnoočko přeslenité a kalina obecná "Roseum", jejichž načervenalé zbarvení ještě přidalo na intenzitě.


Krásný den A.

2 komentáře:

  1. Aničko, Tvou zahradu obdivuji a ráda do ní nakukuji, je nádherná.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji za poklonu, moc mě potěšila :-) Krásný den A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna