pondělí 20. června 2016

Jižní...

... část záhonu v naší zahradě navazuje na lesní "koutek", který jsem vám už představila. Díky intenzivnímu sluníčku zde musí rostliny leccos zvládnout a zatím se to daří... i když své ovoce začíná již přinášet alespoň toulavý stín, vytvořený vysazenými vyššími stromy a keři, které se začínají čile rozrůstat :-)

Vítejte!

Podsadbu katalpy trubačovité "Nana" a červenolisté tavoly kalinolisté "Diabolo" tvoří často nedoceněný, ale mimořádně pěkný žlutozeleně kvetoucí kontryhel měkký. Vlevo od něj (na obrázku zatím příliš nevynikají, ale počtejte koncem měsíce, až vykvete .-) je vysazena skupina čechrav, které prospívají spíše v polostínu a stínu. Bílorůžové listy vykukující z moře kontryhelu patří vrbě celolisté "Hakuro Nishiki". Zatím nenápadný keřík se časem pěkně rozroste. Jen je třeba jej pravidelně (i vícekrát za sezónu) stříhat (dělám vždy těsně nad posledním rozvětvením), aby se pěkně zahustila a nevyrostlo nám z něj nechtěné "košťátko" .-)




Kopretiny teď hrají prim. Za nimi vykukují červenokvětý kohoutek chalcedonský. Červenolistá trvalka v popředí je vrbina 'Fire Cracker', která bude nakvétat žlutými květy.








Tato trvalka patří k mým nejoblíbenějším. Velmi dobře roste téměř všude (slunce i polostín, zvládne i jílovitou půdu), jen je třeba si ji trochu pohlídat, aby neutlačovala své sousedy (dobře se šíří podzemními oddénky). Na obrázku vidíte jak klasickou zelenolistou, tak zajímavou panašovanou variantu (Alexander). A její jméno? Vrbina tečkovaná.


Stvoření na spodním obrázku vlevo roste také velmi dobře. Na slunci, v polostínu i ve stínu. Roste na jakékoliv půdě - ať už je písčitá, hlinotopísčitá či jílovitá až podmáčená (tam to miluje). Jde však o speciální kultivar, který neseženete nikde jinde než v naší zahradě a jeho množení a další šíření zatím nepřipadá vzhledem k nízkému věku absolutně v úvahu. Potenciálně však do budoucna lze uvažovat o křížení s dalšími vhodnými druhy .-)


Takto vypadá Kordesova neuvěřitelně vitální keřová růže Westerland. V dobrých podmínkách i pnoucí (o dobrých podmínkách, zdá se, není v tomto případě pochyb .-))


Co se v zahrádkách jentak nevidí, je dřín japonský (zde obrázek vlevo nahoře a vpravo dole). Postupně doroste do poměrně úctyhodných rozměrů (2 - 3 metry na výšku i šířku).



Obrovskou radost mi dělají další oblíbené trvalky - dlužichy krvavé a průhonické (růžové a karmínově červené květy na dlouhých stoncích), které pěkně doplňují panašovanou vrbinu tečkovanou.



Tady dřín japonský pěkně zblízka .-)


A další můj miláček - kakost krvavý - seženete běžně v růžové, fialové, modrofialové či bílé variantě. Když ji po první vlně kvetení jemně zastřihnete, vytvoří další vlnu květů ještě jednou .-)


V popředí zatím v poupatech mé další oblíbené trvalky - denivky. Mají krásnou stavbu těla, vypadají tak velmi pěkně i v době, kdy nekvetou.


A i jehličnany na zahradě máme, i když to na první pohled není zatím tolik patrné :-) Na velkém obrázku smrk východní ("SKYLANDS").


Krásný den

A.

4 komentáře:

  1. Aničko, jako vždycky úžasná podívaná!
    A zase jsem o něco chytřejší - dlužichu průhonickou jsem zrovna tento víkend obdivovala na výletě a říkala si, co je to za bohatě kvetoucí kultivar... Tak už vím a tímto děkuji:-)
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak to mě těší, že jsem trochu obohatila Tvé zahradnické know-how. A řekla bych, že už bylo i bez toho poměrně dost bohaté :-) krásné dny A.

      Vymazat
  2. Aničko, tvé obrázky vždy pohladí... :-) Kontryhel mě zaujal, už jsem o něm přemýšlela, kam bych si ho zasadila. A kohoutek mi na zahrádce vykvetl také, jen jsem zapomněla, že tam vůbec takovou rostlinku mám. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, to se tak pěkně čte :-) Moc děkuji. Kontryheli jistě místo najdeme, je neskutečně přizpůsobivý :-) Krásný večer A.

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna