středa 8. června 2016

Růžové království...

... doma ještě nemám, ale takové malé hrabství to jednou bude :-)

Začínají rozkvétat první růže - největší pozornost na sebe strhuje oranžová vyšší keřová či pnoucí růže uznávané značky Kordes (Westerland) u oblouku. Druhá, mlaďounká, světle žlutě zbarvená (a pro mě neznámého původu), posazená z druhé strany o něco později, ji zatím příliš nestačí... Ale já jí věřím .-)


Další růžičky jsou ze "stáje" anglických růží Grahama Thomase. Vysazeny byly v loňském roce na jaře. Světlounce růžová vyšší keřová růže, která se může použít i jako popínavka (St. Swithun) a tmavě růžová pnoucí růže (Rosarium Uetersen) roubovaná na kmínek. Další vyšší keřovou růži, tentokrát s ceněnými žlutými květy (Graham Thomas), jsem vysadila teprve loni na podzim a ke květu se chystá.


Růžové barvy muže ale příliš neberou, manžel tak požadoval doplnit sortiment o růži červenou. Tato pnoucí růže od Kordese, rovněž vysazená loni na jaře, je vyhlášená nejen svým jménem Amadeus, ale především svou jasně červenou barvou, která nebledne. Jako bonus jsem přidala do koláže letadlo, které se mi do záběru přimíchalo a ještě jednu pnoucí růži, která rozkvete o něco později :-)


A protože ráda do zahrady zapojuji i rostliny, které můžeme potkat volně v přírodě, patří do mé rodinky růží i několik botanických, velmi odolných druhů vyžadujících minimum péče - bělokvětá i růžovokvětá varianta růže svraskalé a růže sivá s jednoduchými květy a načervenalou barvou listů. Obě mají na podzim velmi pěkné šípky, které se dají zpracovat do podoby čajových směsí či šípkových džemů. V koláži je doplňuje můj nový zahradní přírůstek - další růžička roubovaná na kmínek .-)


A co Vaše růžové zahrádky. Už taky kvetou? :-)

Krásný den

A.

1 komentář:

  1. Nádhera. Miluji růže. Letos jsme si koupili tři oblouky, pár růží a už se moc těším, a pokvetou.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna