sobota 11. června 2016

Bezová limonáda...

... jakou nám jako dětem dělával doma taťka, se mi nedaří už pár let vyrobit. Letos jsem však od kamarádky dostala tip, jak zabránit tomu, aby vznikla na povrchu plíseň.


Všimla si, že všechny květy začnou po určité době po zalití vodou v nádobě stoupat vzhůru. To je okamžik, kdy by se měly sebrat, sodovka zcedit a začít pít. Prý by oproti řadě receptů měla být hotova již do 24 hodin, max. dvou dnů, nikoli čtyř a více, jak se u řady receptů uvádí.

Také jsem se rozhodla pozměnit recepturu a zkouším tu, kterou kdysi zveřejnila Monča z kopečku. Oproti dřívějším pokusům jsem do sklenice založila pouze květy s vodou a cukr budu přidávat až nakonec poté, co přecedím. Nyní zkusím verzi bez kvasnic a protože za humny ještě všechny květy bezu neodkvetly, ráda bych se pokusila i o verzi s kvasnicemi.

Tak jsem zvědavá .-)

Hezkou sobotu

A.

10 komentářů:

  1. Tak jsem se dočkala :-) Ale jsem trochu zklamaná... Tohle už jsem taky zkusila... Napřed jen květy bez cukru. Ale chybí tomu citron. Chybí tomu ta vůně. Dodatečně dodaný citron už to nevylepšil. S prominutím mi to smrdělo. A samozřejmě není prokvašená, takže to už si můžu rovnou zředit sirup s vodou... Včera jsem pokusnou sklenici vylila... Dnes zkusím znovu. Taky mě napadlo květy něčím zatížit, aby nestoupaly na povrch. Asi to zkusím. Původní dědovu recepturu se zatížením. Můj dojem z celého problému s plesnivěním je ten, že tenkrát se to neřešilo. Plíseň se odstranila a bylo. Jenže při dnešní démonizaci plísní si to netroufám. V dědově receptu bezinka stála a kvasila na okně 9 dní a pak ještě 14 dní stočená v lahvích ve sklepě :-) A to akorát začaly prázdniny, přijely jsme my děti a byla rázem pryč... :-))
    Tak přeji hodně štěstí a úspěchů při zkoušení. Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíme, jak dopadnu já. Pokud jde o tu vůni, tak náš bez krásně voní i bez citrónu, v tom rozhodně problém nevidím. Spíš mám trochu pochybnosti ohledně dodatečně dodávaného cukru... když mají vzniknout bublinky, je třeba kvašení a tak si říkám, jestli vlastně proběhne... Asi je třeba vážně zkoušet .-) Také přeji, ať se to povede... jednou určitě :-) Hezkou sobotu A.

      Vymazat
  2. Tak ať se Vám holky všem podaří !
    Já dělám osvědčený sirup a pak také květy obaluji v těstíčku.
    Letos se po nich mohl utlouct i 2,5 letý Šíma ;-)
    Krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květy v těstíčku - znám, ale sama jsem ještě nevyzkoušela... Možná bych měla, když to má u Vás, Ilonko, takový úspěch :-) Krásný víkend i Tobě A.

      Vymazat
  3. Už týden se na sirup chystám a hledám nějaký vhodný recept. Dala jste mi impuls)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu i komentář. Tak doufám, že už je hotovo .-) Krásný den A.

      Vymazat
  4. Ahoj Aničko, tak jsem zvědavá, jak se povede. ;-)Já stihla posbírat něco květů, než začal vydatný déšť. Tak zatím mám naloženo na sirup. Pěkný víkend. D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, povedlo se!!! Opravdu pomohlo stáhnout květy ze sklenice dřív (po jednom dni). Příště ale přeci jen ještě trochu poupravím - na začátku naložím do vody vč. cukru, po 24 hodinách zcedím a dám pryč květy, přidám na špičku lžičky droždí a nechám ještě den dva pracovat a pak uložím do lednice. Prostě to chce ladit :-)

      Vymazat
  5. tak já už mám na okně taky svůj pokus, uvidíme. to co jde nahoru, statečně lžící topím :-)
    Majka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna