úterý 8. září 2015

Můj první...

... a na dlouhou dobu nejspíš poslední chlebík z domácího kvásku :-)
 

Když je člověk zvyklý delší dobu na pečení chleba s droždím v pekárně, která téměř vše udělá za vás, může být při následném pečení chlebíku z domácího kvásku přirozeně poněkud rozčarován. Kolik času a péče si jeho příprava žádá. Pekárna vás chtě nechtě rozmazlí...

U pečení z domácího kvásku se při zadělávání těsto lepí tak, jako žádné jiné. K tomu hromada času na kynutí, překládání těsta. Speciální podmínky na pečení... Je to tak trochu alchymie, i když krásná, to nepopírám :-)

Každopádně, ačkoliv jsem několikrát během celé přípravy zvažovala, že s těstem prásknu do odpadkového koše a upeču "tradiční" chleba v pekárně, má ješitnost mi to nakonec nedovolila a já dopekla tento bochánek. Vzhledově není ideální a mistři pekaři, kteří už to mají vychytané, by podle fotografií jistě našli celou řadu chyb. Ale chuťově je výborný a to jsem tedy po všech cerepetiích a navíc při samotném pečení i hudrování manžela, jak je jeho výroba neefektivní, vůbec nečekala :-)

Tak třeba to s ním ještě přeci jen někdy zkusím. Až pochytám rozumy od zkušenějších. Trochu kvásku jsem si pro strýčka příhodu do skleničky přeci jen odložila :-)

A jak to máte s pečením chleba z kvásku vy? Zkoušeli jste? Jaké máte zkušenosti?

Krásný den

A.

14 komentářů:

  1. Ahoj Aničko,
    tak já jsem chleba z kvásku pekla několikrát. Chutnal opravdu báječně, těsto jsem zadělala v robutu a pak kynulo. Časově opravdu dost náročné. Bohužel co jsem nastoupila do práce tak na pečení chleba zatím není čas. Snad jednou se k pečení chleba vrátím.
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  2. Aničko, kváskový jsem pekla několikrát, ale mně bohužel kvásek nikdy nevydrží, protože peču s velkýma přestávkama. a naposledy jsem pekla chleba s tzv. starým těstem a to se mi líbilo moc a moc chutnal. Mám stařičkou bobrovku-křidlici a na té peču, super.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, já pekla z kvásku, který jsem měla starý 14 dní :-) Paní, se kterou jsem pekla podle videa (www.pavlavtroube.cz) ale říkala, že pokud není kvásek vyloženě hnusný, plesnivý ap. (což ten můj rozhodně nebyl a měl se pěkně k světu :-)), tak by byla škoda jej vyhazovat. O pečení s tzv. starým těstem jsem ještě neslyšela... Budu muset dohnat mezery :-) Díky za osobní zkušenost A.

      Vymazat
  3. Aničko, až k nám přijedeš, tak to proberem. Ještě to doma natrénuju. Pa Stáňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to každopádně, Stáňo. Pokud pečeš z kvásku, vytáhnu z Tebe všechny rozumy :-))

      Vymazat
  4. Aničko, já to mám jako Ty :-) Pekárna je moje velká kamarádka a holkám, co pečou kváskový závidím tu kuráž. Nicméně Tvůj chlebík nemá chybičku a jestliže i chutnal, pak tkeskám dvakráte :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, díky :-) Asi mi to nedá a zkusím to znovu. Tak rychle to nevzdám. Obzvlášť když tak chutnal :-))

      Vymazat
  5. Úplne tomu rozumiem, ani ja nie som zástanca tohto druhu pečenia. Iba ak má človek času nazvyš, potom nech si ho takto vyplní. Ja času toľko nemám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to budu muset potrénovat dřív, než nastoupím v plné polní do práce :-))

      Vymazat
  6. I já to měla přesně, jak popisuješ, ale to odhodlání to prostě dát byla silnější a já zkoušela a zkoušela a nakonec to šlo hravě a výsledek se dostavil. Kvásek si ale kupuji u nás v pekárně, nějak nejsem schopná si ho doma "vypěstovat" takový, jaký má být. Možná i proto bylo potřeba tolik pokusů, je to prostě o kvásku :-) Časově náročný to ale je, s tím souhlas. Margit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Margit, díky moc za osobní zkušenost. Pro mě je to povzbuzení pro to, abych to ještě nevzdávala :-)

      Vymazat
  7. Aničko, určitě to nevzdávej, ber to jako investici do vašeho zdraví. Chlebík máš krásný, příště trochu méně vody a uvidíš, že se ti s těstem bude lépe pracovat a nezabere to ani tolik času. Tchýně dělá ručně 20 bochníků najednou, tak my se přece nenecháme zahanbit, nejsme žádné béčka, ne? Kdyby se ti něco stalo s kváskem, tak dej vědět, mám ho dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, ty sis kvůli mě zřídila účet na gmailu, abys mi tu mohla napsat? :-))) Dík za radu, vyzkouším. A s těmi 20 bochníky, tomu tedy říkám výzva! :-)

      Vymazat

Děkuji za vaši návštěvu i chvilku na komentář, který mi zde po sobě zanecháváte. Dáváte mi tak najevo, že se vás mne psaní či fotky nějakým způsobem dotýká.

Chci přinášet především inspiraci, radost, povzbuzení, zamyšlení.... k tématům, které mě samotnou zajímají nebo na ně sama hledám odpovědi, i když jsou někdy z těch, na které se názory hodně různí.

Díky za slušnost, ohleduplnost k ostatním a odvahu podepsat se pod svůj vlastní názor.

Mějte krásný den

Anna